Hlavní obsah

Šílené. Cyklistku na Tour srazil vlastní doprovodný vůz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiérový ročník Tour de France Femmes poznamenala už celá řada kontroverzních momentů a středa nebyla výjimkou. Šestá žena průběžného pořadí Mavi Garcíaová zřejmě nadobro přišla o šanci na zlepšení umístění poté, co ji v hektické čtvrté etapě, která zavedla peloton na šotolinu, srazil vlastní doprovodný vůz.

Foto: repro Twitter @OutOfCycling

Televizní záběr kolize Mavi Garcíaová s vlastním doprovodným vozem.

Článek

Středeční čtvrtá etapa zavedla cyklistky vedle asfaltu i na šotolinu, která vyvolala podobně vášnivou diskusi jako zařazení proslulých kostek do letošní mužské Tour de France. „Bylo to nebezpečné, možná až moc nebezpečné. A zejména pro ženy. Šotolina byla opravdu náročná," poznamenal Rubens Bertogliati, týmový šéf Garcíaové.

Španělská závodnice měla právě na šotolině dva defekty a musela dvakrát měnit kolo. Dvacet kilometrů před cílem se tak snažila zařadit do skupiny pronásledovatelek, která stupňovala tempo stíhací jízdy. Jenže vzápětí přišel šok: doprovodný vůz z jejího týmu SAE ADQ jí škrtl do zadního kola a osmatřicetiletá cyklistka šla v plné rychlosti k zemi.

Z několika kotrmelců vyvázla s odřeným ramenem a bokem, statečně ale naskočila na kolo a pustila se do sólo stíhačky. Ani s dopomocí doprovodného auta už ale nedokázala skupinu před sebou dojet a nakonec zpomalila a nechala se ošetřit.

V cíli byla nakonec třiatřicátá a v celkovém pořadí ztrácí z jedenáctého místa na vedoucí Marianne Vosovou 2:26 minuty. „Je v pořádku, jede dál," řekl po dojetí etapy Bertogliati.

Proč ale ke střetu s vlastním vozem došlo? „Museli jsme několikrát měnit kolo, všichni byli vystresovaní, tým i Mavi. Problém byl, že najednou přejela napříč silnicí. Auto mělo být o něco dál, ale chystali jsme se jí po výměně kola vyměnit lahve s pitím. Mavi se snažila zachytit unikající balík soupeřek a prostě si auta nevšimla," vysvětloval s krčením ramen Bertogliati.

Reklama

Související témata: