Hlavní obsah

Šílené tempo v nesnesitelné výhni. Na Tour de France pomáhal i hasičský vůz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes 1600 kilometrů v nohách, tělo rozbolavěné po volném dni, šílené tempo už od startu. To navíc ve vyčerpávajícím vedru, které trápilo cyklisty v 10. etapě Tour de France. Na nesnesitelnou výheň, která se blížila až 40 stupňům ve stínu, si po dojezdu stěžovali prakticky všichni.

Foto: Daniel Cole, ČTK/AP

Fanoušky v cíli 10. etapy Tour de France chladil i hasičský vůz.

Článek

V úniku bojoval bývalý mistr světa Julian Alaphilippe, ale nakonec nezachytil rozhodující nástup a první výhru pro trápící se Soudal Quick-Step na letošní Tour nezapsal. „Byl to pořádně hektický den. Dost jsme bojovali s vedrem, které i mě hodně trápilo. Opravdu si nevzpomínám, že bych prožil takhle rychlý den na Tour," vykládal francouzský jezdec pro Eurosport.

Tempo etapy výrazně předčilo očekávání organizátorů. Vítěz Pello Bilbao finišoval už pár minut po sedmnácté hodině s průměrnou rychlostí přes 43 kilometrů v hodině. To je na kopcovitou etapu, v níž na cyklisty čekalo hned pět hodnocených vrcholů, zabijácké tempo.

„Bylo to fakt šílené. Nečekaně selektivní. Ale závodníci dělají závod," usmál se Tadej Pogačar, který se v chaotickém úvodu jednu chvíli i s lídrem celkového pořadí Jonasem Vingegaardem nečekaně ocitl ve skupině pronásledovatelů.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

S vedrem v 10. etapě Tour de France bojoval i lídr Jonas Vingegaard.

„Byla to ohromně těžká etapa, navíc šílené vedro," souhlasil i Krists Neilans, který si užil třicetikilometrovou jízdu v čele závodu, ale nakonec byl dojetý tři kilometry před cílem.

Trpěli i jezdci, kteří si vystoupili z hlavního pole. „Musím hodně poděkovat Victoru Lafayovi. Odpadli jsme v předposledním stoupání, vyjeli jsme spolu na vrchol a on mi z ničeho nic dal bidon s ledem," ocenil fair play gesto soupeře Fred Wright, týmový kolega vítězného Bilbaa z Bahrajn-Victorious.

„Byl jsem překvapený tímhle gestem. Dost mi to pomohlo, protože jsem fakt potřeboval ochladit," chválil britský šampion francouzského jezdce Cofidisu, vítěze 2. etapy.

Cofidis se dočkal po 15 letech etapového triumfu, příspěvek ze Studia TOUR s Petrem VakočemVideo: Sport.cz

Cyklisté během takhle horkého závodu využívají především ledové gely, které vedle doplnění energie ochladí tělo. „Jsou pro nás zásadní," připustil Wright. S ubíjejícím vedrem bojovali pochopitelně také vytrvalí fanoušci. V cílovém prostoru v Issoire je pomáhal s ochlazením a osvěžením i hasičský vůz francouzských požárníků.

Reklama