Hlavní obsah

Trpěl jsem, říkal český cyklista po životní etapě. Vítěz si na něj stěžoval

V závěru už neměl síly. Český cyklista Jan Hirt zůstal za triumfujícím Italem Giuliem Cicconem, ale i tak si v královské 16. etapě Giro d´Italia připsal životní výsledek. Druhé místo. „Ciccone byl dnes silnější," uznal Hirt po těžké bitvě. Od vítěze to slovně schytal za pasivitu v úniku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Český cyklista Hirt skončil druhý v 16. etapě Giro d´Italia.Video: sntv

 
Článek

Etapa byla oproti původnímu plánu zkrácena zhruba o 30 kilometrů, aby se trasa vyhnula zasněženému průsmyku Gavia, kde bylo nebezpečí lavin. I tak cyklisty čekalo studené peklo.

Dlouho ale vyhovovalo právě Hirtovi. Po druhém volném dnu předvedl vynikající výkon v téměř dvanáctikilometrovém stoupání na Mortirolo. Svými nástupy ničil soupeře, držel se ho nakonec jen lídr vrchařské soutěže Ciccone, jenž v dešti a mlze vyjel na vrchol jako první.

Foto: Alessandro Di Meo, ČTK/AP

Ital Giulio Ciccone ve finiši 16. etapy Giro d´Italia za sebou nechal českého cyklistu Jana Hirta.

"Na Mortirolu jsem se cítil docela dobře. Ale poté ve sjezdu mi byla hrozná zima a trpěl jsem. Na konci už jsem byl úplně zmrzlý a neměl jsem sílu v závěrečném spurtu," uvedl Hirt na webu Astany.

V závěrečných 27 km vytvořil Hirt s Cicconem dvojici a bylo jasné, že právě oni se střetnou o etapové vítězství. Čech v cíli přiznal, že se podřizoval týmové režii. Podle pokynů svých šéfů z Astany neměl střídat, což Ciccone nesl nelibě a dokonce si povolal týmový vůz své stáje Trek-Segafredo, aby Hirtovi "domluvili".

"Křičel jsem v cíli nadšením, protože to byl těžký den s deštěm a zimou. Jan Hirt nechtěl spolupracovat, takže to bylo mezi námi trochu nervózní, ale nakonec jsem se vším spokojený," uvedl Ciccone, jenž se po třech letech dočkal druhého etapového vítězství na Giru.

Hirt potvrdil, že pokyny od sportovního ředitele, aby případně počkal na týmového lídra a celkově sedmého Miguela Ángela Lópeze, vskutku měl. "Byl jsem připraven zvolnit a počkat na něj, abych mu maximálně pomohl. Ale na konci byl stále daleko za námi a pronásledovatelé se přibližovali, takže jsem bojoval o etapu," sdělil Hirt.

Český cyklista se v posledních zhruba sedmi kilometrech několikrát v čele objevil, ale do cílové rovinky vjížděl nalepený na Cicconeho zadním kole. Italský jezdec navzdory nevýhodné první pozici využil své rychlosti a Čecha jednoznačně porazil.

Hirt tak případným etapovým vítězstvím nenapodobil krajany Jána Svoradu, Jana Hrušku a Romana Kreuzigera, který to dokázal v roce 2012. Mezi nejlepšími třemi na jednom ze závodů Grand Tour byl naposledy z českých cyklistů Leopold König před třemi lety na Vueltě.

Hirt se v průběžném pořadí posunul o tři místa na 28. pozici.

Reklama

Související témata: