Hlavní obsah

Vejvodová potvrzuje roli paralympijského objevu. Už má v ruce duhový trikot světové šampionky za časovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ziskem světového titulu ze skotského Dumfries potvrzuje, že může být i velkou českou naději pro pařížskou paralympiádu. Na tricyklu závodící Pavlína Vejvodová v kategorii T1 ovládla silniční časovku a bere tak zlato z MS, které se letos koná poprvé společně pro všechny cyklistické disciplíny a zahrnuje nově i závodníky se zdravotním handicapem.

Foto: Jan Brychta

Pavlína Vejvodová v kategorii T1 ovládla silniční časovku

Článek

Členka paracyklistického klubu Astria Dubí od prvních metrů nenechávala nikoho na pochybách, že si jede pro svůj historický úspěch. Svůj náskok v průběhu závodu stále navyšovala, a nakonec přeťala cílovou pásku v nejlepším čase, když o více než dvě minuty předčila druhou Novozélanďankou Malzbenderovou.

„Je to pro mě neobvyklý, opravdu zvláštní, ale zároveň úžasný pocit mít ve vlastnictví duhový trikot světové šampiónky," líčila nadšeně Vejvodová, která byla vyhlášena za paralympijský objev roku 2022 a letos všechna očekávání i velké předpoklady naplňuje

„Začala jsem rozvážně, což u mě není nic zvláštního. Postupně se mi však jelo čím dál tím lépe a druhou polovinu závodu jsem si vyloženě užila. Všude byla skvělá atmosféra, odpovídající světovému šampionátu, což mě neskutečně hnala kupředu a povzbuzovalo po celou dobu časovky," dodala k bezprostředním dojmům Vejvodová, která ještě v roce 2014 provozovala cyklistiku mezi zdravými.

Pak měla ale fatální autonehodu a k oblíbenému sportu se vrátila až na tricyklu mezi handicapovanými sportovci. Během posledních osmnácti měsíců sbírá pravidelně medaili z paracyklistických soutěží na evropské i světové úrovni, časovkářské zlato z letošního MS je pro ni ale absolutně nejvíc.

„Na své paracyklistické výsledky se dívám s velkou pokorou. Necítím se být žádnou hvězdou, ale radost mi dělají," řekla Vejvodová, která by měla patřit i mezi favoritky pátečního silničního závodu jednotlivkyň v kategorii T1.

Reklama

Související témata: