Hlavní obsah

Neuvěřitelný pořadatelský zkrat: Bezrukému šampionovi dali za výhru hodinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šílená situace. Snad by byla pro někoho i k smíchu, kdyby se neodehrála za nešťastných okolností. Španělský paracyklista a plavec dostal za svůj pátý titul mistra světa v cyklistice v Glasgow hodnotný dar, který by prakticky každý sportovec s díky kvitoval - značkové hodinky. Problém je, že je obdržel španělský šampion a legenda svého odvětví Ricardo, který má obě horní končetiny amputované.

Foto: Profimedia.cz

Španělský paracyklista Ricardo Ten Argiles vzal odměnu v podobě hodinek za titul mistra světa s úsměvem.

Článek

Šlo o nešťastnou shodu okolností. Pořadatelé světového šampionátu paracyklistů v Glasgow ocenili už pátý titul mistra světa Španěla Ricarda hodinkami, aniž by si zjevně uvědomili, že pro muže, který přišel o obě paže, to není zrovna vhodný dar. On ale přijal odměnu bez mrknutí oka a zůstal nad věcí. Rozdával úsměvy na všechny strany a s vyplazeným jazykem pózoval fotografům na důkaz, že se dobře baví a nic jej nemůže rozhodit.

Sedmačtyřicetiletý Ricardo, který se kromě cyklistiky věnuje i plavání, přišel o horní končetiny v osmi letech po zásahu elektrickým proudem. Kvůli devastujícím zraněním mu kromě obou paží byla amputována i noha, přesto na svůj život a sport v žádném případě nezanevřel.

Foto: Profimedia.cz

Španělský paracyklista Ricardo Ten Argiles a jeho radost ze zlaté medaile na MS.

V pondělí dosáhl na okruhu Chris Hoy Velodrome na svůj pátý titul mistra světa v kategorii C1 scratch, když 60 okruhů zajel průměrnou rychlostí 44 kilometrů za hodinu.

Neskutečný příběh však není zdaleka spjat jen se skvělými výkony v sedle cyklistického kola. Fantastickými výsledky se až do nedávna prezentoval i v bazénu, kde je trojnásobným paralympijským medailistou, když svůj první nejcennější kov získal už v Atlantě v roce 1996 coby dvacetiletý mladík.

A svou kariéru v žádném případě nehodlá uzavřít. Své mistrovství chce prezentovat i za rok na paralympiádě v Paříži, otázkou tak jen zůstává, zda se předvede na kole či svým soupeřům bude kazit den v bazénu. "Pořád mám velkou motivaci. Soutěžím už 21 let na té nejvyšší úrovni, byl jsem na pěti paralympiádách, miluji soutěžení," řekl po posledním triumfu na MS.

"V Riu 2016 jsem se rozhodl, že místo plavání zkusím cyklistiku. Byla to pro mě obrovská motivace, protože jsem pořád cítil, že se můžu zlepšovat. To v plavání už nebylo, tam už jsem byl na svém maximu," popisuje neuvěřitelnou sportovní pouť Ricardo.

Jak obrovskou motivací je pro další sportovce, kteří se ve svém životě musí popasovat s těžkými ranami osudu, dokazují jeho další slova. "Nezáleží na tom, jak těžký život je. Nejdůležitější věcí je, že stojí za to žít, stojí za to si užívat každý moment, i kdyby jich nebylo moc. Žijte naplno, vzkazuje legenda.

Reklama