Hlavní obsah

Žralok z Messiny vycenil hodně ostré zuby. Šampión Nibali trhal na Tour soupeře na kousky

Paříž

Podal si přihlášku mezi nesmrtelné. Italský šampión Vincenzo Nibali vyhrál Tour de France a po triumfech na Vueltě (2010) a Giro d’Italia (2013) se stal teprve šestým cyklistou historie, který dokázal ovládnout všechny závody Grand Tour.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Vítěz Tour de France Vincenzo Nibali na pódiu v Paříži.

Článek

Snu o tom, jak dojíždí ve žlutém trikotu do Paříže, letos obětoval devětadvacetiletý rodák z Messiny vše. Nerozhodily ho mizerné výsledky v jarní části sezóny, nevzrušil ho ani dopis od šéfa sáje Astana Alexandra Vinokurova, který ho nabádal, aby v tréninku přidal. Prý ho vzrušit ani nemohl. Ti, kdož Nibaliho dobře znají, totiž tvrdí, že vůbec není typický Sicilián. „Je to strašně klidný a milý kluk," říkají a hned dodávají: „A pořád sedí na kole."

Nibali věřil své cestě. Polykal kilometry na Tenerife, dřel v italských Dolomitech. A výsledek se dostavil. Vyhrál domácí šampionát a včera večer se v Paříži mohl vrhnout do víru oslav nejcennějšího triumfu v kariéře. Tour vyhrál s obrovským náskokem, soupeře doslova trhal na kousky.

K cyklistickým úspěchům ho zřejmě předurčilo už datum narození. Ve stejný den, ale o třicet let dřív, se totiž narodil legendární Francouz Bernard Hinault, pětinásobný vítěz slavné Tour. Nibali už jako malý kluk kola miloval. Matce bral potají z obchodu cyklistická videa a doslova hltal jejich obsah. Zářil už mezi juniory, v roce 2002 vyhrál v této kategorii 14 závodů. První profesionální smlouvu podepsal o tři roky později, od loňské sezóny hájí barvy kazašské stáje Astana, kde má kontrakt až do roku 2016. Ten mu podle nepotvrzených informací zaručuje za každou sezónu čtyři milióny eur. Pokud je to pravda, je nejlépe placeným cyklistou současnosti. A od včerejška i nejslavnějším.

„Už to není sen, už jsem Tour vyhrál," jásal Žralok z Messiny v pařížském cíli a hned začal spřádat další plány. „Chci vítězit v dalších závodech. Třeba v Lombardii, v Lutychu nebo na mistrovství světa. Nejsem jen etapový jezdec," naznačil další motivaci.

Odstartuje Tour v Kazachstánu?

Nedělní Nibaliho z kazašského týmu Astana přivedl Kazachy k myšlence uspořádat start Tour de France ve své zemi, a to nejpozději v roce 2020. "Zní to jako vtip, ale letošní zkušenost Yorkshiru je pro nás velmi zajímavá," připomněl šéf cyklistického svazu Kairat Kelimbetov start v britském Leedsu. "Yorkshire se připravoval na Tour tři roky, myslím, že bychom to také dokázali," řekl Kelimbetov.

Ve stoleté historii začínal nejslavnější cyklistický závod celkem dvacetkrát mimo francouzské území. Závodníci v minulosti vyráželi z Nizozemska, Belgie, Lucemburska, Německa, Španělska, Švýcarska, Irska a Británie. Příští rok bude start v nizozemském Utrechtu.

Vizitka vítěze Tour de France Vincenza Nibaliho:
Datum a místo narození: 14. listopadu 1984, Messina
Výška a váha: 180 cm, 65 kg
Tým: Astana/Kazachstán
Profesionální kariéra: Fassa Bortolo (2005); Liquigas (2006 - 2012); Astana (od 2013)
Největší úspěchy na závodech "Grand Tours": vítěz Vuelty (2010), vítěz Giro d'Italia (2013), 2. místo - Giro d'Italia (2011), 3. místo - Giro d'Italia (2010), 3. místo - Tour de France (2012), 2. místo - Vuelta (2013), 1. místo - Tour de France (2014)
Další úspěchy: vítěz závodu Kolem Trentina (2008 a 2013) a Kolem Slovinska (2010) a Tour de San Luis (2010); vítěz Tirreno-Adriatico (2012, 2013), vítěz Giro di Padania (2012); MS 2002 juniorů (Zolder) - bronz (časovka), MS 2004 (Verona) - bronz (časovka do 23 let)
Ostatní: jako šestnáctiletý odešel z Messiny od rodiny a přestěhoval se do Toskánska, kde měl lepší podmínky na trénink; profesionálem je od roku 2005, kdy si Nibaliho vyhlédla stáj Fassa Bortolo v čele s Alessandrem Petacchim; svého prvního velkého vítězství dosáhl o rok později v Plouay v jednorázovém závodě GP Ouest-France; v závodě "velké trojky" debutoval v roce 2007 19. místem na Giru; má přezdívku Žralok; v říjnu 2012 se oženil.

Reklama

Související témata: