Hlavní obsah

Ať zní Švédům v uších Dlouhá noc! Dosáhnou Češi na historický zápis?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osm zápasů, nula vítězství. Depresivní je bilance českých florbalistů na mistrovství světa s historicky nejlepším celkem světa ze Švédska. Ale pozor, třikrát už našli cestu, jak sebevědomé seveřany srazit na kolena. Včetně posledního vzájemného duelu na turnaji v St. Gallenu. S tímto povzbuzením vstoupí v pondělí v 18.05 (živě na ČT sport) v nedalekém Winterthuru do závěrečného utkání ve skupině.

Foto: Barbora Reichová/Český florbal

Čeští florbalisté rozdali po zápase s Německem i spoustu podpisů fanouškům.

Článek

Winterthur (od našeho zpravodaje) – Trochu tradice, trochu pověrčivost. Stejně jako vloni na šampionátu v Helsinkách se po českých trefách v zápasových halách rozezní píseň Heleny Vondráčkové Dlouhá noc.

„Rituály se nemění, vloni jsme skončili vítězným zápasem o bronz, tak Dlouhá noc zůstala. Měli jsme několik nápadů na gólovou znělku a nikdo neměl námitky, tak jsme ji nechali,“ vysvětloval Josef Rýpar, jenž zatím Dlouhou noc na turnaji spustil nejčastěji, hned třikrát.

Po loňském bronzovém turnaji v Helsinkách se florbalisté dokonce od zpěvačky dočkali povzbudivého vzkazu. „To mě potěšilo, moji rodiče na ní vyrůstali, já to trochu zdědil. Ne, že bych si její písničky vyloženě pouštěl, ale občas si to zabroukám,“ přiznává 29letý Rýpar.

A broukat si Dlouhou noc zkusí i v pondělí ve společnosti obhájců zlata. S vědomím, že se nesmí opakovat výpadky z části vítězných zápasů s Lotyšskem a zejména Německem.

„Troufám si tvrdit, že se Švédy by takový vypínač nevznikl. Je to daň za mladý tým. Varování to je, ale spíš pro naše nastavení, aby se nám to nestávalo s nikým a nikde. Se Švédy to bude jiný zápas,“ je přesvědčený asistent trenéra Pavel Brus.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Český florbal (@ceskyflorbal)

V St. Gallenu vyhráli Češi 7:6 po samostatných nájezdech, byla to jejich teprve třetí výhra v padesáti vzájemných zápasech.

„Celá kabina věří, že se to povede i tady,“ ujišťuje aktuálně nejproduktivnější z českých hráčů Adam Delong. Však je v šatně řada hráčů, kteří v juniorské kategorii slavili světové tituly na úkor Švédů.

Vítězové skupiny by v semifinále narazili zřejmě na Finsko, druzí na domácí Švýcary. „Přijeli jsme sem s tím, že chceme vyhrát skupinu. Nechceme hrát zaleknutě, i díky posledním výsledkům do toho můžeme jít se zdravým sebevědomím. Naše dravost může být klíčem proti jejich zkušenosti,“ věří Brus.

Reklama

Související témata: