Hlavní obsah

Bouřlivé období, odmítnutí reprezentace? Máme nejsilnější možný tým, ujišťuje kouč florbalistů

Praha

S českou florbalovou reprezentací má za sebou turbulentní tři roky. Po čtvrtém místě na šampionátu v Praze čelil její finský kouč Petri Kettunen kritice od některých hráčů, která vyústila i v jejich konec v reprezentaci. Na o rok odloženém šampionátu v Helsinkách má od pátku k dispozici tým plný dravých mladíků ozdobených zlaty z posledních dvou MS juniorů.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Reprezentační trenér florbalistů Petri Kettunen.

Článek

Jste přesvědčen, že jste poskládal nejsilnější možný český tým i poté, co třeba Matěj Jendrišák už s reprezentací skončil?

Rozhodně máme nejsilnější český tým, který jsme mohli vytvořit. Možná jsou ve florbale větší jména, ale máme v kádru hráče, kteří pasují do mezinárodního florbalu, jsou nadšení a oddaní týmu, i když zkušeností tolik nemají.

Snažil jste se vybalancovat entuziasmus mladíků se zkušenými hráči?

Je to nová situace, máme v týmu jedenáct nováčků, jen devět kluků už na mistrovství světa hrálo a jediný Tom Ondrušek má na kontě více než dva šampionáty. Ale kluci mají zkušenosti z juniorských šampionátů, zvládnou i seniorský.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Český florbal (@ceskyflorbal)

Vidíte na nich odlišnou mentalitu? V juniorech dokázali porážet i Švédsko, což je mezi dospělými stále výjimečná událost.

Mladá generace je jiná, starší nebyli zvyklí Švédy a Finy porážet. Když jsme teď zdolali Švédy v Plzni, v kabině jsem kluky chválil, čeho dosáhli, a mladí mi říkali: „Pete, ale my s nimi nikdy neprohráli.“ Snažím se vítěznou mentalitu, kterou přinesli, rozšířit na celý tým.

Jak těžké pro vás bylo v době pandemie sledovat české hráče? Po bouřlivějším loňském jaru u týmu skončili oba čeští asistenti a celý trenérský štáb je z Finska.

Samozřejmě to nebylo ideální. Ale od ledna už jsem do Česka jezdil každý měsíc, i během covidových omezení jsem byl v kontaktu s hráči přes WhatsApp, sledoval jsem zápasy na streamech a mluvil s trenéry. Ideální to nebylo, ale přehled jsem měl.

Před šampionátem v Praze jste vyrazili na Kanárské ostrovy, letos jste zvolil soustředění v Kladně, proč?

Pro mě je to poprvé, kdy jsem jako hlavní kouč nebyl s týmem v teple. Ale když jsem se v Kladně kouknul z okna, bylo to podobné jako ve Finsku, sníh, teploty pod nulou, tak jsme si aspoň zvykli na podmínky v Helsinkách. Přišli s tím sami hráči, že je lepší trénovat na stejném podkladu, jako bude na šampionátu, ve Španělsku bychom tu jistotu neměli.

Reklama