Hlavní obsah

Český hrdina si nic nepamatoval. Vystřelil jsem a vystříkly ze mě emoce!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl českým hrdinou bitvy o bronz, střela Filipa Langra z prodloužení proti Švýcarsku odstartovala medailovou euforii. Devatenáctiletý mladík považovaný za vycházející hvězdu českého florbalu ale se sebechválou šetřil a neustále mluvil o týmu.

Foto: Barbora Reichová/Český florbal

Euforie Filipa Langra po vítězném gólu.

Článek

Helsinky (od našeho zpravodaje) – Jeho pátý gól na turnaji přišel v pravý čas, dal zapomenout na neproměněný nájezd z první třetiny. Spolu s Markem Benešem Langer střelecky táhnul český tým v cestě za historicky třetím bronzem.

Vítězný gól jste dal už předloni ve finále juniorského mistrovství světa v kanadském Halifaxu.

Ty šampionáty byly odlišné, ale emoce jsou určitě srovnatelné. Já si tu vítěznou branku ani nepamatuju. Vím, že se ke mně dostal balonek, já vystřelil a pak už ze mě jen vystříkly emoce.

Nebyla to vůbec snadná cesta za bronzem, Švýcaři ještě ve třetí části vedli o dva góly.

Ale já nevěřil, že bychom nevyhráli. Do třetí třetiny jsme i přes inkasovaný gól vlétli s obrovskou energií a bylo to jen o tom, kdy to prolomíme. Byla to šílená válka a já jsem na tým hrozně hrdý. Na to, jakou jsme vytvořili partu, protože v těchto zápasech rozhoduje, jakou důvěru máme v tým. My ji vybudovali neuvěřitelnou a máme společné zážitky do konce života.

S kým z blízkých si můžete radost vychutnat přímo v Helsinkách?

Je tu tatínek, přítelkyně a brácha s přítelkyní. Miluju, když jsou u toho. Vím, co mi dali a co musejí podstupovat. Já jsem trošku jinej v té rodině a oni mě neuvěřitelně podporují, tak je pro mě krásný, když je tu někdo, kdo je mi takhle blízký.

Chutnal vám vítězný gól o to více, že jste v první třetině neproměnil trestné střílení?

Byl jsem z toho docela špatný, ale hodil jsem to za hlavu, protože už jsem pár takových momentů prožil a myslím, že s tím umím pracovat. Takže se mi to v zápase už moc nevracelo, snažil jsem se koukat dopředu a upřímně jsem si myslel, že ten gól dám.

Foto: Český florbal /Barbora Reichová, ČTK

Brankář Švýcarska Pascal Meier zasahuje proti trestnému střílení Filipa Langra.

I to je důkaz vítězné mentality, kterou jste vy mladí hráči měli do týmu přinést. Byla znát?

Pro celý mančaft nebylo nemyslitelné porazit kohokoliv. Ať už Švédové, nebo Fini, s nimiž jsme byli fakt blízko a myslím, že jsme si to finále zasloužili.

Střelecky jste táhli tým vy a Marek Beneš, chemie mezi vámi fungovala skvěle.

Myslím, že oba máme relativně dobré týmové myšlení, nějaký pátek jsme spolu hráli. Tohle je výsledek té klubové i tříleté reprezentační spolupráce. Rozumíme si a projevilo se to i dneska. Marek přispěl neuvěřitelně bodově a patří mu velký obdiv.

Po semifinále jste přitom opouštěli Hartwall Arenu hodně zklamání, proti Finům jste sahali po finále. Vraceli jste se ještě k zápasu?

Trochu jsme ho rozebírali, ale chtěli jsme si dát pauzu. Byl to třítýdenní neustálý kolotoč, kdy jsme řešili jen florbal, tak jsme se na to v pátek trochu vykašlali, nepřipravovali se na Švýcary a myslím, že nám to hodně pomohlo.

Po českých gólech zněla v hale písnička Heleny Vondráčkové Dlouhá noc. Čeká vás v rámci oslav také dlouhá noc?

Asi ano. (úsměv) Jako parta jsme ještě nic nevyhráli, ale spousta kluků z juniorů nebo ligových úspěchů oslavovat umí, takže to bude obrovitánské…

Budoucnost může mít mladá česká reprezentace také velmi růžovou.

Určitě. Ale bude důležité, abychom se z toho nezbláznili. Hlavně my mladí, kdo máme dobré návyky z juniorů i nějaké úspěchy, abychom na sobě nepřestali pracovat. Myslím, že nás čeká pěkná budoucnost, musí se s námi počítat asi hodně dlouho.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články