Hlavní obsah

Češky vytáhnou tajemný trumf! Zlomí finskou dominanci?

Jedenáctka vzájemných zápasů na světových šampionátech florbalistek měla rozdílný průběh, ale totožné vyústění: finská radost, svěšené české hlavy. Pokud v sobotu (od 19:55, živě na ČT sport) svěřenkyně švýcarského kouče Sashy Rhynera zlomí tristní bilanci, budou se v Uppsale radovat z historického postupu do finále.

Foto: Český florbal/Martin Flousek, ČTK

Zleva Katrine Andersenová z Dánska a Denisa Ratajová ve čtvrtfinále MS.

Článek

Uppsala (od našeho zpravodaje) - Proč by to mělo letos vyjít? Češky vyhrály svoji skupinu, čímž se vyhnuly domácímu týmu, který vozí zlaté medaile od roku 2007 každý šampionát. A finská cesta do finále se jeví jako schůdnější.

„Jsou tam dva důležité faktory. Švédky hrají doma a tam je motivace vždycky větší. A mají tři vyrovnané špičkové lajny,“ porovnává Hana Koníčková, jedna z nejzkušenějších českých hráček.

Foto: Martin Flousek/Český florbal

Hana Koníčková z a Anne Sofie Thaarupová z Dánska ve čtvrtfinále mistrovství světa.

U Finek výkonnostně vyniká první formace se sestrami Kauppiovými, které před dvěma lety ve Švýcarsku režírovaly českou porážku v boji o bronz. Také se na tento útok bude soustředit pozornost Rhynerových svěřenkyň.

„Máme na jejich lajnu, která dominuje, speciální taktiku, chystáme se na ně při trénincích,“ tajemně naznačuje Koníčková, že i u dvou týmů, které se pravidelně setkávají, je prostor na zaskočení soupeře. „Doufám, že nám to překvapení vyjde,“ přeje si.

Dvojčata Veera a Oona řádily i při posledním vzájemném zápase v říjnu ve finském Lempäälä, kde zvítězily domácí hráčky 6:3. „Poslední zápasy s nimi nebyly z naší strany ideální, ale teď je to jeden zápas a máme v hlavách jen výhru,“ burcuje kapitánka Eliška Krupnová.

Ale i Finky zatím při šampionátu neodhalily všechny zbraně. Při jasné porážce se Švédkami ve skupině 3:9 některé hráčky šetřily. „Takticky tu zatím hodně mlží, ale dobře známe, co hrají, zápasů jsme proti nim sehrály spoustu,“ připomíná Krupnová, úřadující nejlepší hráčka světa.

Reklama

Související témata: