Hlavní obsah

Dovolenou jsem raději šetřil, říká před bojem o MS florbalový gólman Kafka

PRAHA

Víc než dva roky poté, co oblékl naposledy reprezentační dres, se při víkendovém podniku Euro Floorball Tour ve Finsku vrátí do národního týmu gólman Tomáš Kafka. Majitel stříbrné medaile z MS 2004 a nejlepší brankář světa roku 2006 se na severu Evropy popere o místo v konečné nominaci pro letošní světový šampionát v Ostravě a Praze. „Skousl bych i roli dvojky,“ říká třicetiletý Kafka v rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

O vašem návratu k reprezentaci se dlouho hovořilo, co bylo tím posledním impulsem, který vám vynesl pozvánku do Finska?

Po mistrovství světa v roce 2006 jsem florbal trochu vypustil a věnoval se hlavně práci. Další léto jsem ale začal reálně uvažovat o tom, že se do reprezentace vrátím. A začal jsem dělat postupné kroky. Kvůli nadváze jsem se trápil dietou, začal jsem na sobě pracovat, abych se dostal znovu do kondice. Po ročním hostování v Bohemians jsem se vrátil do branky Střešovic a právě výkony s Tatranem při letním Czech Open v Praze a v říjnu při Poháru mistrů evropských zemí ve Švýcarsku byly asi rozhodujícím vodítkem pro trenéry.

Dostal jste nějaké podmínky, jejichž splnění vám může pomoci k nominaci?

Jsou dvě základní podmínky. Podat co nejkvalitnější výkon na generálce ve Finsku a ve zbývajícím období vygradovat formu tak, aby byla na maximu v době šampionátu.

O dva brankářské posty pro MS vedle vás bojuje David Rytych, Jakub Koráb a Jan Barák. Bral byste i roli dvojky?

Trenérům jsem řekl, že jsem srozuměný i s pozicí druhého gólmana. Během své kariéry jsem takovou roli, ať už v klubu nebo národním týmu, plnil a není to něco, co bych nedokázal překousnout. Tím ale neříkám, že se nebudu prát o roli jedničky.

Leckoho asi napadne, že s vaším florbalovým životopisem máte cestu do reprezentace usnadněnou...

Já jsem přesvědčen, že mi to paradoxně může uškodit. Takové mínění může v trenérech vyvolat pocit, že je někdo do něčeho tlačí.

Zvládáte skloubit práci v nadnárodní firmě s přípravou na jeden z  případných vrcholů vaší florbalové kariéry?

Nejsem jediný případ, který takové potíže zažívá. Je to o nastavení priorit. Nehledě na to, že mám v práci již vyšší pozici, takže je možné lépe se časově přizpůsobit. A naštěstí mám šest týdnů dovolené. Letos jsem se ale ještě nikam daleko nevypravil. Je možné, že si v prosinci budu muset nějaký ten týden vybrat.

Poslední světový šampionát skončil pro české barvy zklamáním. Nepodařilo se obhájit stříbro a nakonec jste odjeli ze Švédska bez medaile...

Tým nebyl sladěný jedním směrem, nebyla tam ta pravá pohoda. Nešlo o nesoulad s realizačním týmem, ale o různé názorové proudy uvnitř týmu. To je ale historie, momentálně je vytvořený nový kádr a jeho směřování je jednotné. To vím i od reprezentačních trenérů.

Dokáže se národní tým srovnat s tlakem domácího šampionátu?

Složení kádru pro Finsko naznačuje, že tým bude mít optimální věkovou strukturu, podobnou jako mají i mužstva favorizovaných Seveřanů. Máme slušný předpoklad dosáhnout dobrého výsledku. Turnaj v Kuopiu o tom může napovědět.

Kde bude ležet hranice neúspěchu letos?

Naprosté minimum je postup do semifinále, hlavním cílem je zisk medaile. Cokoliv jiného by byl velký neúspěch. Už proto, že se hraje doma. Máme odpovědnost vůči lidem, kteří se na přípravě šampionátu podílejí. A i pro rozvoj florbalu je důležité, abychom předvedli co nejlepší výsledek.

Reklama

Související témata: