Hlavní obsah

Hrdost na stříbrný tým, ale i bolest. Co mohla slyšet švýcarská rozhodčí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parádní tažení českých florbalistů narazilo až ve finále mistrovství světa. Pořádně tvrdě. Švédští vládci jim jasnou výhrou 9:3 ukázali, že trůn opouštět nemíní. Stříbro je ale pro tým Jaroslava Berky historický úspěch, však finále hráli Češi teprve podruhé v historii.

Foto: Martin Flousek/Český florbal

Průnik Filipa Langra ve finále se Švédskem.

Článek

Curych (od našeho zpravodaje) – Češi se ale se svou historicky pátou medailí z MS v kapse nechtěli zastavit těsně pod florbalovým Olympem. I s vědomím, že švédské obhájce zlata na mistrovství světa nikdy neporazili. Jenže zatímco ve skupině dokázali Seveřanům vzdorovat remízou 3:3, ve finále žlutomodří dominovali.

Díky své nekompromisní produktivitě i české bolesti po většinu turnaje, zbytečným vyloučením. Jedno předvedl v první třetině zkušený Matěj Jendrišák, za další poslaly švýcarské rozhodčí pykat na trestnou lavici ve tvaru vany Filipa Langra, který si neohlídal slovník po jednom ze soubojů.

Foto: Martin Flousek/Český florbal

Filip Langer dostává ve finále se Švédskem trest na 2+10 minut.

„Strčil do mě Sankell, řekl jsem mu slovo na f (zřejmě fucking). Rozmyslel jsem si, abych řekl cokoliv dalšího, ale paní rozhodčí si vymyslela, že jsem řekl ještě slovo na i (zřejmě idiot). I se Sankellem jsme pak říkali, že tomu nerozumíme, ale hloupost to ode mě byla,“ uznal.

Švédové odskočili do čtyřgólového vedení a Šindlerovo snížení těsně před přestávkou už je nerozhodilo. „Hlavně v první třetině jsme byli jen účastníky zápasu. Chyběla nám energie, dravost ze semifinále. Byli jsme možná opaření,“ krčil rameny Jendrišák.

Švédi zvýšili na 8:1, Češi v dlouhé power play k radosti svých fanoušků upravili aspoň na šestigólový rozdíl a šli si pro stříbrné medaile. Po dlouhých 18 letech. „Bylo super, že jsme se dostali do finále, ale dostat v něm takový náklep moc netěší,“ vystihoval Jendrišák rozpoložení výběru, který byl z kvarteta semifinalistů v průměru nejmladší.

„Jsem na tým extrémně hrdý. Stříbro bolí, ale nejvíc to, že cesta pro naši partu skončila a už nebude úplně stejná. Ale hodně jsme se posunuli herně, máme na čem stavět,“ věří Langer, jeden z tahounů nové generace.

Reklama

Související témata: