Hlavní obsah

Mezi florbalisty přituhuje, boj o nominaci na MS jde do finiše

PRAHA

Zápasem proti favorizovanému Švédsku vstoupí v pátek čeští florbalisté do posledního testu před prosincovým světovým šampionátem v České republice. Víkendový podnik Euro Floorball Tour ve finském Kuopiu naznačí trenérům národního týmu podobu konečné nominace, kterou odhalí po závěrečném soustředění v Teplicích na přelomu listopadu a prosince.

Foto: ČFBU

Trenér florbalové reprezentace Zdeněk Skružný (vlevo) udílí pokyny na tréninku národního týmu.

Článek

Reprezentační trenéři Zdeněk Skružný a David Zlatník berou do Finska jednadvacet vyvolených. „Je to o jednoho hráče víc, než je oficiální počet. Stále ale hledáme ideální složení obranných řad, proto tento krok,“ vysvětlil Zlatník na středeční tiskové konferenci v Praze. Do Finska tak odcestuje Jan Jelínek. „Jeho poslední výkony nás přesvědčily a dostane šanci bojovat o MS,“ dodal asistent hlavního kouče.

Po dvou letech se do národního týmu vrací brankář Tomáš Kafka, v roce 2006 nejlepší florbalový gólman na světě, který poté reprezentační kariéru přerušil s ohledem na časovou zátěž v zaměstnání. „Tomáš dostane ve Finsku šanci a podle jeho výkonu zvážíme nominaci. Podmínky konečného výběru brankářské dvojice ale zůstávají stejné a ve hře jsou stále vedle Kafky David Rytych, Jakub Koráb a Jan Barák,“ podotkl Zlatník před duely se Švédskem, Finskem a Švýcarskem.

Nominaci nemá potvrzenou žádný z reprezentantů 

Kostra týmu, který se bude v prosinci snažit v Ostravě a Praze o zisk teprve druhého medaile z MS, je ale podle Zlatníka kompletní. „Vedle složení brankářské dvojice máme ještě zhruba tři otazníky v obraně a tři v útoku,“ uvedl. Nikdo z reprezentantů ale zatím jistou pozici v konečné nominaci nemá. „Nikomu jsme jeho místo na MS nepotvrdili, všichni včetně kapitána stále o nominaci bojují,“ vysvětlil Zlatník, jak s kolegou Skružným motivují hráče k maximálním výkonům.

Podnik v Kuopiu je ale pro české trenéry nejen vodítkem ke konečné nominaci, velkou pozornost věnují také soupeřům, jejichž sestavy v Kuopiu již také hodně napoví. „Tým Švédska není třeba komentovat, opět přijedou obrovsky silní. Finové pozměnili obranné řady, jinak přijíždějí v totožném složení jako na poslední turnaj v Tallinnu a podle našeho třetího trenéra, Fina Pasiho Tilandera, představí kádr pro MS. Švýcaři berou širší tým, konečnou nominaci zatím tají,“ přiblížil Zlatník.

Centrem špičkového evropského florbalu nebude o víkendu jen finské Kuopio, kde se vedle mužů utkají i juniorské výběry elitní čtyřky. Ženská obdoba se odehraje od pátku do neděle v Praze ve Sparta Aréně na Podvinném Mlýně. Zatímco muži budou ve Finsku bojovat o nominaci na světový šampionát, pro ženy, juniory a juniorky budou zápasy především testem aktuální formy a přípravou na mistrovství světa v příštím roce.

Nominace českých florbalistů na Euro Floorball Tour v Kuopiu:
Brankáři: Tomáš Kafka (Tatran Střešovice), David Rytych (SSK Future)
Obránci: Daniel Folta, Jan Jelínek (oba 1. SC SSK Vítkovice), Milan Garčar (Tatran Střešovice), Tomáš Chrápek (FBC Ostrava), Aleš Jakůbek (Grasshoppers Curych/Švýc.), Lukáš Nesměrák (FBC Liberec), Štěpán Slaný (Sokol Mladá Boleslav), Tomáš Trnavský (Grünenmatt/Švýc.)
Útočníci: Milan Fridrich, Martin Richter (oba Tatran Střešovice), Radim Cepek, Vojtěch Skalík (oba Rychenberg Winterthur/Švýc.), Pavel Kožušník (Torpedo Havířov), Petr Kožušník (Ad Astra Sarnen/Švýc.), Petr Novotný (Sokol Mladá Boleslav), Martin Ostřanský (Alligator Malans/Švýc.), Radek Sikora (Grünenmatt/Švýc.), Tomáš Sladký (SV Wiler-Ersigen/Švýc.), Aleš Zálesný (Tigers Langnau/Švýc.).

Reklama

Související témata: