Hlavní obsah

Nastupoval s Hložkem, teď už pálí za reprezentaci. Ale v úplně jiném sportu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měl našlápnuto k docela slušné fotbalové kariéře. Jenže Adam Hemerka si vybral jinou cestu. A neprohloupil, s českou florbalovou reprezentací bojuje na mistrovství světa v Helsinkách o medaili, v dramatickém semifinále s Finy si připsal první trefu v reprezentaci.

Foto: Český florbal/Martin Flousek

Radost Adama Hemerky z jeho premiérový trefy v dospělé reprezentaci.

Článek

Helsinky (od našeho zpravodaje) – Hraje superligu za mistrovskou Mladou Boleslav, ale jeho fotbalová etapa je spojena s brněnskou Zbrojovkou. „Měli jsme velmi silný ročník, byli jsme nejlepší v republice. Poráželi jsme Spartu i Slavii,“ vzpomíná.

Ročník 2002 vyprodukoval ve Zbrojovce řadu talentů, posuďte sami. Adam Hložek už je hvězdou Sparty, zahrál si letos na Euru. V reprezentaci do dvaceti let hraje karvinský Antonín Svoboda, Lukáš Vorlický působí v Atalantě Bergamo, Slovák Adam Obert v Cagliari…

Ostatně ani Hemerka neměl daleko k angažmá na Apeninském poloostrově. „Byli jsme jednou na soustředění ve Florencii a chtěli si nás tam asi pět kluků nechat na zkoušku ve Fiorentině. Ale byli jsem mladí, tak jsme odmítli,“ vzpomíná.

Hemerka svůj talent prokazoval i mezi florbalovými mantinely, a tak se okolo patnáctého roku musel rozhodnout, který sport dostane přednost. „Ve florbale byl lepší kolektiv a víc mě bavil,“ vysvětloval svoji volbu, byť se připravil o možnost lukrativních výdělků.

„Občas si říkám, jestli jsem přece jen neměl zůstat u fotbalu kvůli podmínkám, ale nemrzí mě to. Florbal mi přirostl k srdci a je součástí mého života,“ říká reprezentační útočník. „Ale moc rád na fotbalovou kariéru vzpomínám, dala mi základ do florbalu, co se týče rychlosti a dynamiky, v čemž vynikám,“ říká Hemerka, který letos vybojoval juniorský světový titul.

Foto: Český florbal/Martin Flousek

Adama Hemerka (vpravo) při semifinále mistrovství světa proti Finsku

Fotbalový míč už moc často nevytáhne. „Není čas, florbal už se tak posunul, že trénujeme každý den,“ říká. A tak je z něj spíše fanoušek. Když mu čas dovolí, vyráží na Zbrojovku. „Teď jí to šlape, doufám, že budeme zase mezi elitou,“ přeje si.

Zahraniční zkušenosti pobral už i s florbalem, krátce působil v helsinském týmu EräViikigit. „Určitě bych si ještě ve Švédsku, Finsku nebo Švýcarsku rád zahrál,“ přiznává devatenáctiletý talent, který v Mladé Boleslavi vedle florbalu studuje management obchodu.

Reklama