Hlavní obsah

Vyhecované federální derby. Slováci probudili spícího českého medvídka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mělo by to být z pohledu historických úspěchů i ambicí týmu papírově povinné vítězství. Jenže… Čeští florbalisté mají v čerstvé paměti porážku se Slovenskem na letošní kvalifikaci, a tak ujišťují, že sebemenší podcenění v pátečním čtvrtfinále MS v Curychu (15:00, ČT sport, podrobná online reportáž na Sport.cz) nehrozí.

Foto: Barbora Reichová/Český florbal

Česká střídačka při zápase s Německem, uprostřed stojí Mikuláš Krbec (6).

Článek

Curych (od našeho zpravodaje) – „Ta prohra je pro nás varováním, uvědomujeme si, že musíme předvést výrazně lepší výkon. Slováci mají kvalitní obranu a výrazné individuality,“ hlásí kouč Jaroslav Berka.

„Je to zdvižený prst, abychom se ještě precizněji připravili, i když ta situace je teď jiná. Ale mám jim co vracet,“ připomíná útočník Mikuláš Krbec.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Český florbal (@ceskyflorbal)

Soupeře vede český kouč Radomír Mrázek, který poslední vzájemný výsledek za výhodu pro své svěřence nepovažuje. „Favorit se jasně daný. My probudili spícího medvídka, o to budou Češi ostražitější,“ očekává. „I fyzicky to bude jiné, v Itálii už to byl trochu přátelský zápas,“ srovnává.

Oba trenéři se pochopitelně znají, pikantní bude duel pro řadu hráčů, však čtrnáct slovenských reprezentantů působí v české lize. A Mrázek vedl dlouhé roky Vítkovice, slavil s nimi ligové medaile i tituly a vedl také Pavla Bruse, současného Berkova asistenta.

„To je fajn, i proto se na zápas strašně těším. S Pavlem jsme si volali, bavili se o šampionátu, ale na nějaké hecování nejsme ani jeden stavěný,“ říká. „Vím, že Ronald Gašparík je kamarád s Markem Benešem, to jsou mladí kluci, tam možná proběhnou nějaké ptákoviny, na naší úrovni asi ne,“ usmál se Mrázek.

Foto: Barbora Reichová/Český florbal

Asistent Pavel Brus během tréninku české reprezentace.

A k drobným slovním přestřelkám dojde asi i u dalších hráčů. „Kluky znám, myslím, že tam něco mezi řečí a pád soubojů navíc padne,“ předpokládá Krbec.

Na zvýšenou motivaci ostatně Mrázek trochu spoléhá. „Přál bych si, abychom v posledních pěti minutách Čechy dostali výsledkově pod tlak, donutili třeba Pepu Rýpara, aby nám dal nějakou přesilovku a my mohli rozhodnout,“ namaloval si Mrázek ideální scénář.

„Ale dá se předpokládat, že držení míčku bude tak 25 ku 75 procentům, tak se budeme snažit hrozit z brejků, pokud nám Češi nějaké dovolí,“ plánuje.

Český florbal dobře zná i Michal Pažák, jenž hrál v pražské Spartě a nyní působí ve Vítkovicích. „To naše poslední vítězství nám může pomoct v tom, že víme, že můžeme vyhrát. Ale zase je to jiný formát i složení týmu,“ připomíná, že na turnaji v Itálii čelili mladšímu českému výběru v zápase na 3x15 minut místo standardních dvacetiminutových třetin.

I Pažák věří ve Mrázkovy schopnosti připravit taktiku, která favorita zaskočí. „Náš trenér je obrovská florbalová kapacita, dokáže reagovat na různé situace,“ chválí kouče. Vítěz narazí v semifinále na úspěšnějšího z duelu mezi domácími Švýcary a Lotyšskem.

Reklama