Hlavní obsah

Arsenal hraje jako orchestr. Ale já mám radši heavy metal, říká kouč Dortmundu Klopp

Dortmund/Londýn

Trenér Borussie Dortmund Jürgen Klopp se přiznal k tomu, že patří k obdivovatelům trenéra Arsenalu Arséna Wengera, jemuž by prý nejraději udělil titul Sir. Přesto ale prohlásil, že pohodový fotbal Arsenalu, který přirovnal ke skvělému orchestru, by nejraději při sledování vyměnil za hlasitý heavy metal.

Foto: Ina Fassbender, Reuters

Trenér Borussie Dortmund Jürgen Klopp.

Článek

Arsenal s pětibodovým náskokem před dalšími třemi týmy vládne anglické Premier League a po dlouhé době má našlápnuto k úspěšné sezóně. Klopp za úspěchem týmu vidí hlavně práci francouzského stratéga na lavičce. „On je opravdu někdo. Miluji ho. On je Sir Arséne Wenger. Jsem jeho muž!" citoval Kloppa Daily Mail.

„Ale on má rád držení míče, pomalé rozehrávky, přihrávky... je jako orchestr. Ale je to moc tichá píseň. Já mám raději heavy metal. Vždycky chci hlasitý řev," vyznal se emotivní trenér. „Mám rád filosofii Arsenalu. Miluji ji, ale já bych tak trénovat nemohl, protože jsem jiný druh chlapíka. Když se na mě podíváte během zápasu, raduji se z toho, že díky naší nátlakové hře soupeř ztratil míč," dodal šestačtyřicetiletý trenér.

Klopp vidí atraktivitu fotbalu v aktivní hře nahoru dolů. „Abyste si užili fotbal, musíte dělat tohle," řekl Němec a ukazoval prstem zleva doprava a zprava doleva. „Ten může vyhrát, ten může vyhrát, tyčka, brankář, zákrok – to je to, co miluji," povídal Klopp, odpůrce hry Messiho a spol. „Když jsem se v posledních letech díval na Barcelonu, viděl jsem tentýž fotbal, jako když mi byly čtyři roky – ten upracovaný poklidný fotbal, díky němuž vyhrávali 5:0, 6:0 – to by mohli hrát tenis."

Bojovný fotbal, to je něco pro Kloppa

„Ale tenis není můj sport!" pokračoval Klopp. „Nemám rád vyhrávání s 80 procenty držení míče. Pardon, ale to mi nestačí. Bojovný fotbal, to je něco pro mě."

Klopp, podobně jako František Straka, upřednostňuje bojovnost svých svěřenců víc než jiní trenéři. „Když do toho nemusíte dát všechno a přesto vyhrajete – k čemu to je? Pro lidi je zápas zajímavý jen v případě, že je to těsné – a na této úrovni hrajeme proti Bayernu a Arsenalu a všem podobným týmům. A když je utkání vyrovnané, jak si zajistíte potřebný rozdíl? Ten se nedá získat lepšími nápady nebo geniálním momentem. Rozdíl získáte jedině tím, že budete pracovat víc než ostatní."

Úspěšný trenér, který dovedl Borussii Dortmund v sezónách 2010/11 a 2011/12 ke dvěma ligovým triumfům a v loňském ročníku až do finále Ligy mistrů, si rád libuje ve statistikách. „Vím, že to není to nejdůležitější, ale zbožňuji, když si přečtu, že jsme naběhali víc než náš soupeř. Můžete si tak získat respekt a máte mnohem větší šanci na úspěch," říká Klopp, jehož tým ve středu přivítá v Lize mistrů právě Arsenal. Na Emirates Stadium dokázal Dortmund vyhrát 2:1.

Fotbal kterého týmu se vám líbí víc?
Arsenalu
57,7 %
Dortmundu
42,3 %
Celkem hlasovalo 3864 čtenářů.

Reklama

Související témata: