Hlavní obsah

LEGIONÁŘI POD LUPOU: Strach o Schicka, jak dlouho bude kanonýr chybět!? Vysavač Sadílek perlí

Aktualizováno

Během poslední reprezentační akce se chopil šance a také z nizozemské fotbalové ligy dál posílá Jaroslavu Šilhavému vzkazy, že stojí za pozornost. Záložník Michal Sadílek byl o víkendu nejlépe hodnoceným českým legionářem. Také další příčky patří reprezentantům, druhému Filipu Novákovi a třetímu Patriku Schickovi. Kanonýr Leverkusenu se však zranil a může chybět až měsíc.

Foto: Thilo Schmuelgen, Reuters

Zraněný Patrik Schick z Leverkusenu během duelu s Kolínem.

Článek
Fotogalerie

Jeho Twente doma podlehlo Nijmegenu 1:2, přesto český šikula dostál přezdívce Vysavač. Michal Sadílek jako jediný z legionářů překonal v analytickém hodnocení výkonu hranici 8 bodů.

Druhá příčka patří obránci Filipu Novákovi z Fenerbahce, který se také vrátil do národního týmu. Třetí je pak Patrik Schick, který se znovu jednou trefil při remíze Leverkusenu na hřišti Kolína nad Rýnem 2:2.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Sadílek během duelu s Ukrajinou.

Český kanonýr se ovšem zranil a zápas nedohrál. Má poškozené vazy v kotníku a čeká ho několikatýdenní pauza. Stejně dopadl i jeho spoluhráč Karim Bellarabi.

„Oba útočníci budou s největší pravděpodobností k dispozici Bayeru až po mezinárodní přestávce v polovině listopadu," uvedl klub v prohlášení.

Pětadvacetiletý Schick tak zřejmě přijde o listopadový reprezentační sraz. V něm vedle přípravného utkání s Kuvajtem čeká tým trenéra Jaroslava Šilhavého kvalifikační duel o mistrovství světa 2022 s Estonskem.

Schick se stal teprve druhým hráčem v historii klubu, který vstřelil za Leverkusen osm ligových branek za devět zápasů. Totéž se před ním povedlo jen Patriku Helmesovi v sezoně 2008/09.

Českému reprezentačnímu útočníkovi patří aktuálně i třetí místo v tabulce střelců bundesligy. Před ním jsou jen Erling Haaland s devíti góly a Robert Lewandowski, jenž má na kontě ještě o branku více.

Jak hodnocení vzniká?

Statistické hodnocení SofaScore je odpovědí na rostoucí potřebu kvantifikovat výkony hráčů. Co běžný fotbalový fanoušek vidí během televizního vysílání ve statistikách, je jen zlomek dat shromážděných během zápasu.

Patrik Schick byl u obou gólů českého týmu. V nároďáku mi to celkem pálí, pochvaluje siVideo: Sport.cz, FAČR

V každém utkání je přibližně 1500 různých událostí, které se mohou promítnout do čísel, co se na hřišti stalo. Operátoři ručně zaznamenávají data a shromažďují informace o aspektech, jako jsou držení míče, přihrávky, souboje, nájezdy, běh, pokusy o kličku, přihrávky do šance, střely a další.

Cílem je odvodit z těchto statistik užitečné informace, které by odpovídajícím způsobem shrnovaly výkon hráče.

„Náš tým datových analytiků rok tvrdě pracoval, analyzoval stovky zápasů, identifikoval klíčové ukazatele výkonu a každému z nich přiřadil hodnotu. Přistupovali jsme k fotbalu jako ke komplexnímu dynamickému systému, ve kterém má každý specifickou roli. Konečným výsledkem je propracovaný algoritmus, který generuje hodnocení hráčů na stupnici do 10, v závislosti na tom, co hráči předvedli během svého pobytu na hřišti," vysvětluje společnost.

Reklama