Hlavní obsah

První Čech v Bayernu? Vyučený pekař se po emigraci postavil do brány bavorského velkoklubu

Zatímco v různých slavných klubech čeští fotbalisté zanechali hlubokou stopu, Bayern Mnichov pro ně zůstává stále spíše jen snem. Vůbec prvním byl podle dostupných informací brankář Ladislav Jirásek. Pražský rodák, který se původně vyučil pekařem, nastupoval za Bayern v letech 1950 až 1952 poté, co emigroval do Německa.

Znáte všechny Čechy, kteří působili v Bayernu? Příspěvek z PřímákuVideo: Sport.cz

 
Článek

Dosud jediným Čechem, který si v dresu bavorského giganta zahrál bundesligu nebo Ligu mistrů zůstává David Jarolím, navíc v obou případech šlo jen o závěrečné minuty jednoho utkání.

Syn bývalého reprezentačního kouče si připsal bundesligový debut v dubnu 1999, kdy naskočil na posledních deset minut v duelu na hřišti Kaiserslauternu. Tehdy nahradil legendárního Írance Ali Daeího, prohře 1:2 však nezabránil. Za domácí nastoupil ve druhé půli také Michael Ballack, který se později stal legendou německé reprezentace.

V jaké formě je Plzeň před utkáním v Mnichově? Ptáme se v PřímákuVideo: Sport.cz

O necelý rok později ukázal trenér Ottmar Hitzfeld na Davida Jarolíma v soutěžním klání podruhé, kdy jej vyslal na hřiště na 13 minut za Roque Santa Cruze. Také v tomto střetnutí Bayern prohrál, když na závěr základní skupiny Ligy mistrů podlehl Dynamu Kyjev na jeho půdě 0:2.

Další jména Čechů v Bayernu najdete ve videu z pořadu Přímák.

Reklama

Související témata: