Hlavní obsah

Ve třiatřiceti z něj udělali hlavního kouče. Hamburk se v nouzi inspiroval rivalem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za čtyři měsíce budou oči fotbalového Česka směřovat do Hamburku, národní tým tam odehraje dva skupinové zápasy mistrovství Evropy. Ovšem do města na konci Labe se můžeme podívat už teď, v místním HSV se píše jeden zajímavý příběh. Třetí klub druhé bundesligy po vyhazovu trenéra Tima Waltera dočasně povýšil teprve 33letého Merlina Polzina. Že by inspirace městským rivalem St. Pauli? Lídra soutěže cepuje ještě o tři roky mladší kouč. Úspěšně.

Foto: Profimedia.cz

Dosavadní asistent Merlin Polzin ve 33 letech povýšil do role hlavního trenéra Hamburku. Zatím dočasně

Článek

Když si jako kluk jednou všiml otevřené brány starého Volksparkstadionu, drze vklouzl dovnitř. Na naškrobeném prvoligovém trávníku si nadšeně kopal do chvíle, než se z reproduktorů ozvalo: „Okamžitě opusťte hřiště!“

Teď už Polzin na tuhle historku s úsměvem vzpomíná jako nový trenér Hamburgeru SV, jak zní celé jméno hamburského klubu. Slavná značka stůně: šestou sezonu za sebou se krčí ve druhé bundeslize, přičemž v posledních dvou letech při pokusech o návrat mezi elitu narazila v baráži.

„I nynější, třetí místo je pro klub s nejvyšším rozpočtem v soutěži málo. Do bundesligy přímo postupují první dva a pro třetího bývá baráž ošidná,“ připomíná bývalý reprezentační záložník David Jarolím, jenž v Hamburku hrál devět let a ochutnal s ním i Ligu mistrů.

Na tuhle dobu se v hanzovním městě vzpomíná s nostalgií, současnost je šedivá. O výměně trenéra se spekulovalo už v zimě: ovšem na výpověď pro Waltera, jenž byl u týmu dva a půl roku, a nástup kouče s klukovskou tváří a knírkem došlo až po prvních čtyřech jarních kolech. „Polzina nedokážu ohodnotit na dálku, ovšem v tuhle chvíli na mě působí spíš jako nouzové řešení. Nepředpokládám, že by měl pokračovat delší dobu. Tipuju, že klub bude hledat dál,“ míní Jarolím.

Podobně se mluvilo v prosinci 2022 v St. Pauli. Tým z hamburské čtvrti hříchu byl tenkrát na sestup a šéfové v tísni ukázali na dosavadního asistenta, 29letého Fabiana Hürzelera. Němec se švýcarskými kořeny narozený v americkém Houstonu zaujal nejen sérií deseti jarních výher a jeho St. Pauli loni skončilo čtvrté. Teď druhou bundesligu vede, první porážka v sezoně přišla teprve v minulém kole. A nikdo se už nediví, že se o Hürzelera zajímají na bundesligových adresách a srovnávají s Julianem Nagelsmannem, jehož v šestatřiceti jmenovali trenérem německé reprezentace. „Do něj mám ještě hodně daleko,“ usmál se Hürzeler na podzim.

„Ve St. Pauli udělal kus práce. Jeho svěží styl bych se nebál přirovnat k Leverkusenu, který bez porážky vede bundesligu,“ popisuje Jarolím. „Možná se HSV příběhem od sousedů inspiroval, ale nikdo vám nezaručí, že se to se zaskakujícím trenérem pokaždé takhle povede.“

Hürzeler hrával v mládežnických reprezentacích a jako dorostenec neúspěšně bojoval o posun do áčka Bayernu, zato Polzin kopal na nižších úrovních. A už v jednadvaceti musel fotbalu nechat kvůli artróze. Asistenta v Hamburku dělal tři a půl sezony a v sobotu ho čeká velká premiéra v roli hlavního kouče, HSV hraje v Rostocku.

„Merlin je velký trenérský talent, za poslední dobu udělal velký pokrok,“ poklonil se Polzinovi hamburský sportovní ředitel Jonas Boldt. Pokud odvážná sázka na mladého kouče nevyjde, může to mít nahnuté i on.

Reklama

Související témata:
FC St. Pauli
Merlin Polzin
Fabian Hürzeler
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.