Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Alonso předčil Tuchela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téma je jasné – Leverkusen nedal Bayernu šanci, zvítězil jednoznačně 3:0 a zvýšil náskok na čele tabulky na pět bodů. Expert David Jarolím se v novém Echu bundesligy zabývá mimo jiné pozicí trenéra Thomase Tuchela. Pomalu také začíná hovořit o tom, že Leverkusen se blíží k titulu.

Foto: Martin Meissner, Sport.cz

Kouč Leverkusenu Xabi Alonso (vlevo) a trenér Bayernu Thomas Tuchel

Článek

„Po zápase můžeme říct, že co se týče taktiky, herního systému a nasazení úvodní jedenáctky, Xabi Alonso v trenérském souboji jednoznačně předčil Thomase Tuchela. Kdybych si měl před utkáním vsadit na základní sestavu Bayernu, někde bych se rozhodně netrefil. Tuchel právem nahrál svým kritikům. Výkon byl mdlý, nepřesvědčivý a určitě ne hodný Bayernu Mnichov.

Překvapivé a nelogické kroky. Tuchel chtěl hrát systémem jako Leverkusen, tedy na tři stopery, Alonso ale paradoxně začal se čtyřčlennou obranou. U Bayernu byla vzadu trojka, která spolu možná takto nikdy nenastoupila. Jihokorejec Kim se vrátil z asijského šampionátu a nastoupil vlevo, tedy přes nohu. Vedle sebe měl na wingbeku Sachu Boeye, což je pravák, a v klubu je po přestupu z Galatasaraye asi deset dní. Absolutně to neklapalo. Vedle toho Matthijs De Ligt, který dával před týdnem gól Gladbachu a má podle mě nejvíce konstruktivní rozehrávku ze stoperů Bayernu, zůstal na lavičce.

A vynechat do tak velkého zápasu Kimmicha a Müllera? Celkově obrovské zklamání, Bayern neměl za celý duel snad jedinou velkou šanci. Jeden z nejhorších výkonů, jaký jsem od Bavorů viděl. Kritika bude obrovská, ale oprávněná.

Na druhou stranu Alonso postavil sestavu bez hrotového útočníka, nahoru poslal Adliho s Tellou a Wirtzem. Náběhoví a rychlí hráči. Alonso věděl, že obrana Bayernu není tak obratná. A gól na 1:0? To byste jako trenér nadával i žákovskému mužstvu, že si takhle nedoberou aut a pak nic neudělají. Nezodpovědné bránění Saného. Bayern byl sice v přečíslení 5 na 2, ale stejně Stanisič zůstal na zadní tyči úplně sám. Pak už Leverkusen dominoval, zaslouženě vyhrál. Nemají slabinu, jsou v top úrovni do defenzívy i represinku.

Po uplynulém kole už věřím, že Leverkusen má obrovskou šanci titul vyhrát. V dalších kolech je čeká Heidenheim, Mohuč a Kolín. Nevěřím, že usnou na vavřínech a ztratí. Alonsovi doposud všechny tahy vycházely, vytvořila se konkurence. Vždyť proti Bayernu nehráli Schick, Iglesias, střídal Hofmann. Nathan Tella byl poprvé v lize v základu předešlé kolo, kdy dal dva góly Darmstadtu. Rozhodují hráči, od kterých by se to možná nečekalo. Variabilita je obrovská. Vezměte si Alejandra Grimalda. Přiznám se, že jsem před minulou sezonou přesně nevěděl, co umí. Teď je jeden z nejlepších hráčů bundesligy.

K tomu je v týmu vynikající atmosféra a na rozdíl od Bayernu hráči jdou za trenérem. Tím se vracíme k Tuchelovi, kterého po utkání podrželi zkušený Thomas Müller i generální ředitel Jan-Christian Dreesen. Müller nadával na mančaft, že je to tragédie, že se někdo nemůže ani podívat do zrcadla. On na to ze své pozice má právo, na druhou stranu nebude spokojený, když nehrál od začátku.

Opakuji, že nechápu, proč takoví tahouni, kteří mají týmu stále co dát, seděli od začátku na lavičce. K tomu Musiala nebo Sané zaostávali. Možná měli mít větší volnost, ale neseděl jim nastavený systém. Nebyli ve hře kvůli pomalé, mdlé nebo alibistické rozehrávce. Bayern samozřejmě kvalitu má, hráči jsou individuálně výborní. Tuchelovi však nevyšlo vůbec nic. Od složení jedenáctky až po taktický plán.

O budoucnosti Tuchela napoví hodně středeční zápas v Lize mistrů s Laziem Řím. Na výměnu trenéra teď není ani čas, bylo by to kontraproduktivní. Vedení asi počká, jak dopadne právě dvojutkání s Laziem. Není vyloučené, že přijde rázná reakce. Na čelo bundesligy ztrácí pět bodů a nevěřím, že Leverkusen teď bude ztrácet. Nějaký duel ještě určitě nezvládne, ale Bayern v momentální formě nebude sbírat jednu výhru za druhou.

Pojďme ještě k ostatnímu dění v bundeslize. První minuty si připsal David Jurásek. Hoffenheim se ale neskutečně trápí, teď v závěru urvali alespoň bod. Pohárová místa se jim vzdalují a mají jen štěstí, že Frankfurt také není v optimální formě. Naopak Dortmund jede, Nicklas Füllkrug jede a už má 10 gólů. Borussia je už před Lipskem a bude tlačit na třetí místo.

To zatím drží Stuttgart. Opět fantastický Deniz Undav, velký kandidát pro německý národní tým, už má na kontě 14 branek. Typologicky velmi zajímavý hráč. Ne moc vysoký, ale strašně chytrý v prostoru šestnáctky, skvělý do kombinace a k tomu čich na góly. Výborný tah Stuttgartu, když si Undava vzal na hostování z Brightonu.

Na spodku tabulky se usadil Darmstadt s Mohučí, budou mít strašně těžké se ze sestupových příček dostat. U Mohuče se spekuluje o konci trenéra Jana Siewerta. Nehrají špatně, ale pokud nejsou body, chybí i sebevědomí. Union Berlín pak zaznamenal strašně důležitou výhru nad Wolfsburgem a na barážovou pozici, která patří Kolínu, má náskok pěti bodů.

Hodně se trápí zmíněný Wolfsburg, trenér Niko Kovač je pod obrovským tlakem. Teď hrají doma s Dortmundem. Pokud se něco nestane už v týdnu, bude hrát Kovač o víkendu o život. Musí se koukat za sebe, což platí i pro Mönchengladbach. Kolín je schopný sbírat body, rozhodně do baráže chtít nebude.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.