Hlavní obsah

Byli jsme v jiném světě, řekl kouč Bohemians po rychlém konci v Evropě. Pro menší klub jsou poháry boj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva zápasy, dvě porážky a rychlý konec pohárové mise. Bohemians i na druhý pokus proti Bodö/Glimt narazili, v azylu na Letné padli 2:4 a s Konferenční ligou se rozloučili už ve druhém předkole. „Odehráli jsme lepší utkání než v Bodö, kde jsme prohráli 0:3, přesto je výsledek v podstatě totožný,“ poznamenal trenér Jaroslav Veselý. Znovu z něj mluvil smutek, stejně jako před týdnem v Norsku.

Trenér Veselý po vyřazení Bohemians z pohárůVideo: O2 TV Sport

 
Článek

Co vám běží hlavou? Zklamání ze dvou porážek a brzkého pohárového konce?

Bodö zvládlo oba zápasy a zaslouženě postoupilo. Dneska jsme možná měli víc nebezpečnějších situací než soupeř, ale nestačilo to. Dostali jsme velkou lekci z produktivity: cokoliv jsme Bodö nabídli, to nemilosrdně trestalo. Škoda, že jsme na začátku nevstřelili první gól, třeba by to bylo jiné.

Sestřih utkání Bohemians 1905 - Bodö/Glimt | O2 TV Sport

Místo toho se dostal do vedení soupeř a celkově jste museli dohánět už čtyřgólové manko. Velký problém?

Hloupá ztráta, rychlý protiútok a gól... Ovšem potěšilo mě, že jsme se znovu dokázali do zápasu vrátit a vyrovnat. Pak jsme zase inkasovali na konci první půle, stejně jako v Norsku. To mě hodně nadzvedlo. Ve druhé půli jsme dokázali dát gól na 2:2, jenže potom jsme v úseku, kdy se mi zdálo, že hru kontrolujeme, inkasovali dvě branky po standardních situacích. Tohle by mělo být řešitelné.

Před zápasem jste avizoval změny a střed zálohy jste vyztužil Michalem Beranem a Lukášem Hůlkou. Byl jste s nimi spokojený?

Chtěli jsme pohyblivější zálohu se zesíleným středem, díky tomu se nám dařila výstavba a někdy jsme soupeře i přehrávali. Nicméně se znovu ukázalo, jak strašně smrtící jsou v pohárech jakékoliv nedohrané situace a hloupé ztráty. Pokud jsme byli kompaktní a v bloku, soupeř měl problém se do nás dostat. Ovšem jakékoliv špatné zajištění nebo díra v bloku znamenaly, že Bodö bylo nebezpečné kolem naší šestnáctky. Vadí mi, že jsme soupeři nabídli čtyři laciné branky. Můžu pochválit výkon i přístup, ale za čtyři inkasované góly chválit nemůžu.

Není k vzteku, že jste z množiny potenciálních protivníků dostali právě lídra norské ligy Bodö?

Těžko si vybírat, i Slovácko loni šlo na silné Fenerbahce. Jestli je pro české týmy nějaká šance, je to spíš přes MOL Cup a začátek v Evropské lize. Postoupit přes tři předkola v Konferenční lize je složité. Musíme se probrat: fotbal budují i Chorvati, Maďaři či Srbové, které jsme dřív měli tendenci podceňovat. Nikoho slabého už dneska nepotkáte. Kdo postoupí do pohárů, nějakou kvalitu má.

Navzdory porážce a vyřazení fanoušci vyvolávali vaše jméno. Byl to pro vás nejemotivnější zápas kariéry?

Nebyl, chyběl tomu lepší výsledek. Nebylo to o mně, byla to oslava bohemáctví a fanoušků navzájem. Neskáču do stropu, když jsme dneska prohráli 2:4 a v Bodö 0:3. Víc jsem si užil třeba čtvrté místo v lize. Od fanoušků je to milé a děkuju jim, ale byla to práce celého týmu. Ovšem pokud prohrajete, o nějakém užívání nemůže být řeč.

Třeba příště. Chtěl byste i po téhle zkušenosti do pohárů znovu?

Jasně, je to jiný fotbalový svět. Mluvil jsem o tom se slováckým trenérem Svědíkem: shodli jsme se, že v českých podmínkách je pro čtvrtý tým z ligy obtížné, aby se svojí šířkou kádru a infrastrukturou zvládl dvě soutěže. Sparta, Slavia či Plzeň mají nejlepší hráče a jsou na poháry připravené. Zato pro menší klub je to boj.

V jakém smyslu?

Je náročné ustát bitvy na dvou frontách: ujede vám jedna soutěž, nebo obě. Všimli jste si, jak Bodö v odvetě okolo 70. minuty díky střídáním akcelerovalo kvalitu, zatímco nám kvalita padala?

Jistě, Bodö právě v poslední dvacetiminutovce vstřelilo dva rozdílové góly.

Pokud bychom chtěli hrát poháry pravidelně, znamenalo by to větší investice do šířky kádru i infrastruktury. Nemůžete každý rok hrát na vypůjčeném stadionu. Mohli bychom se inspirovat od Bodö, které pohárový tým budovalo tři roky. Současně si však nemůžeme koupit třeba záložníka Grönbaeka, který stál přes tři miliony euro. Ničeho ale nelituju, byla to dobrá, i když trpká zkušenost. Celý klub viděl, o čem je Evropa, byť jen ve dvou zápasech.

Reklama

  2 : 2 Č. Budějovice - Slovácko 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  1 : 2 Hradec Králové - Slavia 1 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  2 : 2 Ostrava - Liberec 2 : 2 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  3 : 0 Plzeň - Teplice 3 : 0 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  0 : 1 Zlín - Karviná 0 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  1 : 4 Olomouc - Sparta 1 : 4 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  1 : 1 Jablonec - Ml. Boleslav 1 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  2 : 1 Bohemians - Pardubice 2 : 1 dohráno
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

Basketbal

Opava titul neobhájí

Opavští basketbalisté ligový titul neobhájí. Ve čtvrtfinále je senzačně vyřadila Ostrava, která vyhrála doma 86:85 a sérii ovládla 4:2 na zápasy.
NačítámNačíst další články