Hlavní obsah

Bývalý Haškův tým z Arábie se chvástá: Máme světový rekord. Jenže je to pravda?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořádají významné sportovní události a renomé si vylepšují i přes fotbal. Na astronomické výdělky vábí hvězdy, chlubí se zlepšující se ligou. Nyní jeden ze saúdskoarabských klubů zvěstoval: Nikdo na světě nevyhrál tolik zápasů v řadě jako my! Tým Al-Hilál si zařídil i zápis do Guinnesovy knihy rekordů. Jenže fotbalový svět se diví: Je to vůbec možné?

Foto: Stringer, Reuters

Saúdskoarabský Al Hilál se raduje z postupu do další fáze asijské Ligy mistrů.

Článek

Několik věcí nelze rozporovat. Stejně jako je Arabský poloostrov nasáklý ropou, v Al-Hilál pulzuje vítězná nátura.

Minulý týden o tom ve velkém rozhovoru pro Sport.cz hovořil i současný kouč české reprezentace Ivan Hašek, který mančaft z Rijádu trénoval v roce 2012: „Vždy musíte vyhrát, cítíte tlak z vedení i médií. Je to klub, který nebere remízu.“

Poslední měsíce to platí bez výjimky.

Od loňského 21. září v soutěžních duelech sbírá Al-Hilál jen výhry. Triumfuje v domácí lize, královském poháru i asijské Lize mistrů.

V polovině března v ní po výhře 2:0 nad týmem Al Ittihad postoupil do čtvrtfinále, klubové PR oddělení rozeslalo do renomovaných agentur oznámení: „Kouč Jorge Jesus vyjadřuje potěšení, že se klub saúdské ligy zapsal do fotbalové historie tím, že uhrál 28. vítězství v řadě napříč všemi soutěžemi.“

O pár dní později Al-Hilál zvítězil i v ligovém klání 2:1 proti Damacu, čímž natáhl úspěšnou sérii na 29 výher. Další bude chtít přidat po mezinárodní reprezentační přestávce. Kdy se šňůra zastaví? Znalce nejspíš napadají i jiné otázky.

Vážně více než stoletou historii nejoblíbenějšího a nejrozšířenější sportu planety přepsal tým ze země, o níž fotbalový svět dlouho pořádně nic kloudného nevěděl? A nezapadá saúdské chvástání jen do širšího kontextu, v němž si šejkové pokoušejí nejrůzněji a leckdy dost okatě a uměle získat obdiv i slávu?

Na první otázku odpověděl sám Al-Hilál, na jehož soupisce naleznete Srba Aleksandara Mitroviče, Portugalce Rubena Nevese nebo hvězdného maroda Neymara. Rekord držel až do března tým The New Saints se 27 zářezy v nejvyšší velšské soutěži ze sezony 2016/17. Před ním dlouhých 44 let vlastnil maximum nizozemský Ajax, v jehož dresu tehdy válel úžasný Johan Cruyff.

Druhou vyřčenou otázku si položil i The Athletic. Renomovaný web rozklíčoval, že arabské chlubení rozhodně není tak jednoznačné.

Nejspíš vás napadne, že komisaři z Guinnesovy knihy rekordů by těžko překontrolovali oficiální výsledky všech fotbalových soutěží napříč úrovněmi. The Athletic například vypíchl jistý klub East Kilbride, který v páté skotské lize soutěži před osmi lety vyhrál třicetkrát po sobě. Jako argument lze uznat, že se statistiky zabývají jen nejvyššími soutěžemi.

Jenže i mezi nimi to docela hapruje…

Zahraniční reportéři vypátrali, že těsně po druhé světové válce vytvořil třicetizápasovou sérii výher maďarský Újpest. V pohnuté době mančaft z Budapešti nehrál žádné poháry, úctyhodnou sérii po roce 1945 vytvořil jen v ligových duelech.

„Ve starší době často chybějí informace, abychom mohli vše přesvědčivě potvrdit. Toto je přesně ten případ,“ reagoval mluvčí Guinnesovy knihy rekordů na dotaz The Athletic.

Pamatujete si jinou rekordní sérii výher?

Kdo ví, zda český fotbal nenajde rekordní zápis. Jen se o něm nemluví. Server Sport.cz hledá doložitelnou šňůru soutěžních výher z fotbalových zápasů v tuzemsku, která trumfne i aktuální počin Al Hilál. Pokud víte o případu z historie, současnosti či nižších kategorií, ozvěte se na email jan.danek2@sport.cz.

Al-Hilál si zaslouží uznání, že vítězí s železnou pravidelností. Snad každý fotbalista vám dosvědčí, že to není snadné v žádné epoše a společnosti, natož v soutěži, v níž aktuálně hraje Cristiano Ronaldo.

Mezinárodní server ale zjistil, že Al-Hilál má konkurenta i v současnosti. Klub FK Arkadag z Turkmenistánu loni založil bývalý prezident země Gurbanguly Berdimuhamedow. K jeho potěše dokráčel jeho oddíl k ligovému titulu, když v nejvyšší soutěži vyhrál všech 24 utkání. Společně s pohárovými úspěchy a výsledky z aktuálního ročníku se FK Arkadag ocitá na metě 33 zápasů, kterou může dál vylepšovat.

Navíc se může pochlubit unikátem, že v klubové historii ještě nikdy neztratil body.

Co na to shromažďovatelé rekordních zápisů? „Bohužel o turkmenské lize máme relativně málo informací. Může to vypovídat o úrovní správy a konkurenci. Vzhledem ke všemu zmíněnému považujeme Al-Hilál za držitele rekordu,“ vzkázal mluvčí Guinnesovy knihy rekordů.

Aktuálnímu lídrovi saúdské ligy nezbývá než vítězit dál, aby o jeho rekordu nebylo pochyb.

Reklama