Hlavní obsah

ANALÝZA: Totálně neškodná Slavia. Při derby se z Vlčka stal vlčák, zářil i Bořil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vinnetou a Old Shatterhand. Kaiser a Lábus. Bob a Bobek. Haraslín a Vlček. Mezi nerozlučné dvojice se po víkendovém derby mezi Spartou a Slavii zařadil nový fotbalový pár. Z analýzy serveru Sport.cz také vyplývá, že při bezgólovém šlágru hosté z Vršovic rezignovali na svou chloubu, s níž vládnou domácí lize.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Lukáš Haraslín (vlevo) ze Sparty a Ivan Schranz ze Slavie.

Článek

„Šli jsme do toho s tím, abychom v úvodu zachytili tlak soupeře a vytvořili si šance na protiútok,“ přibližoval kouč Slavie Jindřich Trpišovský po nedělní plichtě 0:0.

Dění na letenském trávníku postupně ukazovalo, že zůstalo jen u úvah.

Foto: Sport.cz

Statistiky z derby Sparta - Slavia.

Slavia se ve statistice xG (očekávaných golů) zastavila na hodnotě 0,26. U Sparty to nebylo o moc slavnější, ale zůstaňme u Slavie. Kdyby hypoteticky odehrála čtyři zápasy, v nichž by podala totožné výkony a střílela by ze stejných míst, za 360 minut hry by zaznamenala pouze jediný gól!

Docela mizerná vizitka pro tým, který dlouhodobě pod trenérem Trpišovským odpaluje ofenzivní ohňostroj.

Společnost Opta eviduje statistiku xG v české lize od sezony 2020/21 a za necelé čtyři roky byla Slavia méně nebezpečná pouze jednou jedinkrát. V dubnu 2022 vyhrála 2:0 v Jablonci s hodnotou xG 0,25, což znamená, že skórovala z příležitostí, které by analytici rozhodně neoznačili za slušnou šanci.

A další neškodné výkony Slavie za zkoumané období? 0,35 xG v Jablonci v květnu 2021. 0,44 xG v Budějovicích loni v březnu. 0,52 xG na Spartě v říjnovém derby roku 2021.

Slavia tehdy útočila na třetí ligový titul v řadě, její odvěký rival z opačného břehu Vltavy nastupoval do vzájemných zápasů spíš jako outsider.

Poslední derby nabídlo zcela jinou podívanou. „Soupeř změnil taktiku, přenechal nám iniciativu a soustředil se hlavně na obranu. Vyjádřil nám tím respekt, jaký si zasloužíme,“ vykládal kouč Sparty Brian Priske.

Slavia nám změnou taktiky vyslovila respekt! Předala nám iniciativu, hodnotí derby Brian PriskeVideo: Sport.cz

Slavia se dobrovolně vzdala své přednosti, s níž vládne domácí soutěži. Za aktuální sezonu vybojovala a udržela míč v útočné třetině hřiště dohromady při 144 akcích. Další pořadí? 2. Boleslav 90, 3. Sparta 89, 4. Plzeň 87. Slušný odstup od konkurence, viďte?

Sešívaní zpravidla šestkrát za zápas získají balon, s nímž zůstanou na dostřel soupeřovy brány. Jenže proti Spartě se jim podobný kousek povedl jedinkrát.

„Celkově Slavia 89,8 procenta přihrávek zkompletovala na vlastní polovině,“ upozorňuje analýza společnosti Opta. Běžně tráví na vlastní půlce slavisté o něco méně času. Jen to dokládá, jak obezřetně se Trpišovského družina chovala.

Bylo to docela logické vyústění. Jen si přečtěte seznam jmen v základní sestavě Slavie: Vlček, Holeš, Zima, Douděra, Oscar, Masopust, Bořil. Ač mnozí nastoupili v derby na odlišných postech, naprostá většina z nich toho za Slavii dost odkopala v obraně.

Pamětníci si možná vybaví například semifinále Eura 1996, kdy trenér Uhrin při karetní kalamitě proti Francouzům vyrukoval s defenzivní sestavou, kterou v průběhu bezgólového duelu vyztužil o stopera Kubíka a krajního beka Kotůlka.

I o víkendu to vlastně nemohlo dopadnout jinak než bezgólově a nezáživně.

Defenzivní počty o víkendu u Slavie také vzrostly, když Trpišovský o půli vyměnil ofenzivnějšího univerzála Schranze za levonohého beka Dioufa. Projevovalo se, že bez marodících plejerů jako Zafeiris, Ševčík nebo Wallem chronicky postrádají sešívaní kreativitu, důvtip, možná i odvahu na útočné polovině.

„Ve středu to byl běžecky hodně náročný zápas, hrálo se dohromady přes 130 minut a někteří hráči naběhali přes 16 kilometrů,“ připomněl Trpišovský pohárové derby se Spartou. „Pro ligu jsme chtěli čerstvé hráče a jinak zorganizovanou obranu.“

Byly to spíš taktické šachy od obou týmů, říká o derby Jindřich Trpišovský Video: Sport.cz

Pokud by Slavia zasloužila v ligové partii pochvalu, musí mířit k poctivé defenzivě.

Ač se ve druhé půli dostávala pod tlak, nezpůsobovaly to podle dat laciné ztráty na vlastní polovině hřiště, ale spíš souvislý nápor Sparty.

„Pokud jsme měli problém v defenzivě, nastávalo to po soupeřově standardce nebo autu,“ odhaloval trefně Trpišovský.

Foto: Sport.cz

Ztráty Slavie v první půli derby proti Spartě.

Foto: Sport.cz

Ztráty Slavie ve druhé půli derby proti Spartě.

Z defenzivních řad Slavie zaujala dvě jména, jejich zařazení do sestavy chtělo od něj docela kuráž.

Jen čtyři dny poté, co jeho smolná ruka ve vápně rozsekla vyrovnané pohárové derby, se na pravé straně obrany vyskytl Tomáš Vlček. Na opačné straně se zjevil třiatřicetiletý Jan Bořil, který po vleklých zdravotních peripetiích plní ve Slavii spíš roli nehrajícího kapitána Slavie.

A oba víc než obstáli!

V internetových diskuzích si fandové Sparty posteskli, že výkon ofenzivního Lukáše Haraslína nebyl kdovíjaký. Značně ho eliminoval jeho sešívaný strážce Vlček.

Foto: Sport.cz

Kontakty s míčem Lukáše Haraslína při derby.

Kam se hnul Haraslín, tam za ním pádil jeho věrný vlčák Vlček. Doprostřed, k lajně, seběh k obráncům. Všude čenichal Vlček. S Haraslínem by se snad v neděli večer vydal i na toaletu. Jejich mapa doteků s míčem je prakticky zrcadlově stejná. „Tomáše jsme jednoznačně použili kvůli jeho rychlosti, abychom pokryli křídla. A podle mě podal skvělý výkon,“ chválil ho Trpišovský.

Není náhodné, že se slovenské křídlo dostalo k oblíbenému obstřelu až ve druhé půli ve chvíli, kdy už Vlček vystřídal.

Foto: Sport.cz

Kontakty s míčem Tomáše Vlčka při derby.

A Bořil? Už před mačem škarohlídi namítali, že stárnoucí vůdce bude těžko zachytávat náběhy rychlonohého praváka Preciada. Až na jeden moment ze závěru první půle se to neprokázalo. Na konci derby navíc dotěrný Bořil donutil ekvádorského vlasáče k dětinskému oplácení, za což byl oprávněně vyloučen.

„Chtěli jsme mít lídra na hřišti, který by nám pomohl i v organizaci hry,“ vysvětloval Trpišovský. Bořilův přínos se odrážel i ve statistikách.

Doteky s míčem? 54, dělené prvenství v týmu. Souboje o míč a úspěch v nich? 10 a 5, dvakrát druhé nejvyšší číslo mezi spoluhráči. Zachycení rozehrávky či míče? 3, nejvíc v zápase. Bořil v lecčems vynikal. Přispěl k tomu, že si ve formě hrající Sparta v domácím prostředí nevytvořila ani jednu velkou tutovku.

Jen si vzpomeňte na tuhle větu, až ve čtvrtek v Evropské lize přivítá lídra anglické Premier League z Liverpoolu.

Plichta za daných okolností se pro Slavii jeví jako cenná. Po odvozu bodu z Letné se ale vznáší kruciální otázka, zda precizní obrana nebyla pro útok na titul příliš málo. Ale to ukáže až čas.

Reklama