Hlavní obsah

ANALÝZA: Jak na Turka. Uzoufat ho, žádné mazlení. Spartě se vyplatilo, že si ušmikla křídla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Moderní a veliký stadion. Hluční, povýšení a výbojní fanoušci. Na soupisce špičková jména, byť už trochu za zenitem. Seznamte se, to je Galatasaray. Pohled do fotbalových dat vzbuzoval ještě větší respekt. Sparta v Evropské lize čelila týmu, který na podzim v mnoha ohledech patřil mezi špičku v honosné Lize mistrů, a nakonec jej vyřadila!

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Fotbalisté Sparty se radují z postupu do osmifinále Evropské ligy.

Článek

„Drželi jsme míč, ale vše nám kazily zbytečné ztráty při rozehrávce. Soupeř čekal na šance a částečně je proměňoval. Takové chyby nesluší klubu, jakým je Galatasaray,“ zoufal si turecký kouč Okan Buruk po porážce 1:4 ve čtvrteční odvetě.

Takovou nálož gólů neschytal Galatasaray od června 2022, kdy se Buruk ujal vlády. Možná už chápete víc jeho rozladění.

Turečtí šampioni si na podzim nevedli zle v Lize mistrů, z níž putovali do Evropské ligy. Mezi evropskou šlechtou se řadili na vrchol ve statistikách, které se například týkají presinku.

Třeba v kategorii Pressed sequences, která velmi zjednodušeně sčítá počet napadání zamezujících soupeřově kombinaci, byl Galatasaray (97) třetí za Realem Sociedad (102) a Paris Saint-Germain (103).

Co z toho plyne? „Galatasaray dosáhl impozantních statistik proti týmům, které chtějí držet míč,“ hodnotí analýza společnosti Opta. Proto Galatasaray porazil Manchester United nebo trápil Bayern Mnichov.

Sparta proti Turkům v lecčems evropské velkokluby předčila. Nechala je tvořit, ale rozhodně zbaběle necouvala. To není styl kouče Briana Priskeho. Jeho družina aktivně napadala, dorážela na istanbulské borce a projevovalo se to i v číslech.

Například po prvním poločase istanbulské partie měli Turci hodnotu xG pouze 0,3, což se volně překládá jako počet očekávaných gólů. Pouze proti Manchesteru měl Istanbul cifru nižší. Sparta za 45 minut dovolila za úvodní půli jen čtyři zakončení, což je stejné číslo, jako měl Galatasaray proti Bayernu nebo United v Lize mistrů.

Celkově úvodní duel v Istanbulu Sparta na xG docela přesvědčivě vyhrála 1,9 ku 1,07, skóre ale skončilo v její neprospěch 2:3. Můžete za tím vidět smůlu nebo také extrémní kvalitu ofenzivních plejerů Galatasaraye, kteří umí šance využít.

Foto: Opta Sports, Sport.cz

Vývoj očekávaných gólů (xG) v prvním utkání Sparty s Galatasaray Istanbul.

„Věděli jsme, že Galatasaray má neskutečnou sílu v ofenzivě, což v obou zápasech potvrdili,“ líčilo sparťanské křídlo Lukáš Haraslín. „Snažili jsme se ale využít jejich slabší stránky. Ve druhém zápase jsme je kromě gólu pustili do jedné vážnější příležitosti. Vyrovnali jsme se hráčům, kteří patří mezi nejlepší na světě.“

Pojďme rozebrat letenskou odvetu.

V ní Turci poměrně brzy prohrávali, ale záhy srovnali a v dalších pasážích měli i optickou převahu. Sedm střel za půli, 16 doteků s míčem ve sparťanském vápně. Domácí měli méně šancí, které ale byly nebezpečnější. Proto zůstalo xG poměrně vyrovnané a i do kabin se odcházelo za nerozhodného stavu 1:1.

Foto: Opta, Sport.cz

Vývoj očekávaných gólů (xG) v druhém utkání Sparty s Galatasaray.

Za zlomovou část dvojzápasu lze označit druhý poločas odvety. „Z pohledu Sparty nenastala velká změna co se týče napadání a zisků míče. Průměrná startovní vzdálenost pro začátek kombinace byla 44,2 metru,“ popisuje analýza společnosti Opta.

Například doma proti Betisu Sevilla se v Evropské lize Sparta dostávala k míči na metě 40,9 metru, proti Rangers průměrná hodnota byla 37,4 metru. Čím blíž soupeřově bráně se zmocníte balonu, tím se zvyšuje šance na gól. Zároveň tím můžete i dost šetřit síly.

Projevovalo se, že Galatasaray nejsou nazdárci, kteří by stupidně chybovali a lacině ztráceli balony. Nedokázali ale ani kombinace kloudně rozvíjet. A není zcela náhodné, že se na Letné prosadili pouze ze standardní situace.

Vytrvalé napadání a dodržování pokynů sparťanům přinášelo úspěch, Turci byli k uzoufání. Nekreativní. Nedokázali zařadit vyšší rychlostní stupeň. Minimálně psychiku sparťanů nakoplo Ayhanovo vyloučení v 68. minutě. „Po taktické, technické i fyzické stránce jsme předvedli jeden z nejlepších výkonů za poslední dobu,“ lebedil si i kouč Priske.

Je to až úsměvné, ale analýza z firmy Opta přirovnala hru jeho souboru k FC Kodaň.

Ano, k týmu ze země, odkud Priske pochází.

Ano, k té Kodani, která v srpnovém předkole Ligy mistrů vyřadila Spartu.

A ano, ke stejné Kodani, která v základní skupině Ligy mistrů přelstila Galatasaray.

„Sparta měla aktivní obranu i podobný přístup v obou zápasech proti Galatasarayi,“ oznamuje Opta. Sparta se zbytečně nemazlila s míčem, žádné zdlouhavé kombinace a vyměňování balonu jako v domácí lize. „V prvním duelu měla Sparta 369 přihrávek, ve druhém jen 326. Jde o její nejmenší číslo při duelech evropských soutěžích v této sezoně. Přímočařeji ale útočila. Ze šesti rychlých protiútoků hned polovinu využila.“

Na pozoruhodné efektivitě se podílela vhodná střídání Priskeho. Tuci nahradil Olatunjiho, uzdravený Zelený vyměnil Wiesnera. A oba náhradníci zařídili druhou trefu Sparty. Zelený centroval, Tuci skóroval.

Foto: Opta, Sport.cz

Vedení útoků Sparty v prvním utkání proti Galatasaray.

Změny ve druhém poločase pozměnily i pohyb hráčů. Sparta do odvety nastupovala bez vykartovaného kapitána Krejčího, Ryneše a Birmančeviče. Zejména první dva pravidelně obhospodařují levou polovinu hřiště a čekalo se, jak absence českého šampiona ovlivní.

Foto: Opta, Sport.cz

Vedení útoků Sparty v druhém utkání proti Galatasaray.

Ač to možná vizuálně dlouho nevypadalo, po levé straně podle dat útočil Priskeho tým stejně jako v Istanbulu. Celkově Sparta podnikala výpady na Letné poměrně vyváženě. Nezáleželo, zda zprava, zleva nebo ze středu. V Turecku neměla personální nouzi a hrnula se vpřed, jak má ve zvyku, především po křídlech.

Pro odvetu se Priskemu vyplatilo, že je trochu přistřihl. Napravo nejčastěji běhal urostlý Olatunji, profesním zařazením spíš hroťák, který není žádný sprinter. Zleva se do středu pravidelně přesouval Haraslín, což dokazuje i heat mapa zaznamenávající pohyb hráče. Levá strana zůstala volnější pro Wiesnera, který jako pravák hrál přes nohu. Nezářil, ale ani to nebyl propadák.

Foto: Opta, Sport.cz

Pohyb Lukáše Haraslína v odvetě Evropské ligy proti Galatasarayi.

„Snažili jsme se přetížit střed jejich obrany, což se nám dařilo. V průběhu zápasu jsme rozestavení změnili zpět na 3-4-3,“ přibližoval Priske. „Co se týče Lukáše Haraslína, plán byl, aby mohl více pracovat s prostorem.“

Slovenský tahoun se v závěru zápasu přemístil doleva, odkud umí skórovat. Potvrdil to i ve čtvrtek, když v 80. minutě zaznamenal postupovou trefu. Letná explodovala, v úplném závěru dokonal turecký zmar Kuchta.

Gól!

4:1 a šlus.

Parádní úspěch české kopané.

A na Spartu se v osmifinále soutěže už chechtá Liverpool.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články