Hlavní obsah

Asi jsem mimozemský úkaz, říká o sobě nejrychlejší hráč ligy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi by se neztratil jako atlet nebo sprinter, ale hraje fotbal a v posledních týdnech válí. Fofrník David Douděra z Mladé Boleslavi týrá soupeře rychlostí i góly. Motivuje ho, když vidí, že protihráč nemůže. „To mě vyhecuje a zapomenu, že mě samotného bolí nohy,“ vypráví s úsměvem Douděra pro Sport.cz. Vysvětluje také, proč si nemůže míč jen tak předkopnout a ostatním pláchnout. „Tak jednoduché to není,“ upozorňuje ligová kometa.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

David Douděra z Mladé Boleslavi.

Článek

Loni v únoru v zápase proti Olomouci rozkmital David Douděra z Mladé Boleslavi své nohy do rychlosti 36 kilometrů za hodinu. Vytvořil nový rekord nejvyšší fotbalové soutěže. „Konzultovali jsme to jen v rodině. Tyhle věci si nemusím dát hned na instagram, nemám zapotřebí si honit ego. Pokorně si vše zhodnotím. Stačí mi, když si s tátou řekneme, že je to hezký. Statistiky obecně sleduji jen pro sebe," vyznává se Douděra.

Rychlý je ukrutně, své předpoklady využívá na křídle a momentálně září. V posledních osmi zápasech, ve kterých nastoupil, nasázel osm gólů. Gepardí rychlost mu samo sebou pomáhá. „S něčím jsem se musel narodit, tohle samo od sebe jen tak nepřijde. Teď se jen zdokonaluji," líčí třiadvacetiletý expres.

V žákovských kategoriích nevyčníval. „Byl jsem vždycky malý. Měl jsem dvacet kilo, ostatní šedesát. Někdo do mě cvrknul a spadnul jsem. Ale svou energií jsem se vždy dokázal prosadit," vzpomíná.

„Rychlost jsem začal vnímat až postupem času. Když jsme si šli doma zakopat, vždycky jsme se rozcvičovali rychlými nohama, ale jinak jsem nic speciálního nedělal. Já se ani pořádně neprotahuji. Přitom každý odborník by vám řekl, že se musím pořád protahovat, protože jinak jako rychlostní typ budu často zraněný. Ale jsem asi nějaký mimozemský úkaz, nechytnu se ani za kolena a nebývám zraněný, musím to zaklepat," podotýká Douděra.

S lehkou atletickou průpravou se setkal jen na Dukle. „Když mi bylo nějakých patnáct nebo šestnáct, mívali jsme asi půlhodinu před úternímu tréninky speciální činnosti. My, rychlostní hráči, jsme dělali atletická cvičení, ale to bylo vše. Jinak víc jsem rychlost nepiloval," svěřuje se boleslavský krajní univerzál.

Se spoluhráči už v rychlosti na tréninku nesoupeří. „Vždy se na mě abnormálně vyhecovali," přiznává pobaveně. A upozorňuje, že v zápase musí umět se svou rychlostí pracovat, musí vědět, jak ji využít. „Každý si řekne, ať si předkopnu balon a všem uteču, ale tak jednoduché to není," říká Douděra.

Cítí, že soupeři jsou na něj lépe připraveni. Dávají si fóra, jsou ostražití, vědí, že je bude chtít uhnat. „Nejsou hloupí. Vidím, jak na mě nahlížejí, a že když se chci rozběhnout, jsou už tři metry přede mnou a čekají, že si míč předkopnu," pozoruje rychlík s dvaadvacítkou na zádech. Proto taktika „nakopni a běž" vždycky nefunguje a Douděra musí přemýšlet, kdy je lepší vybrat jiné řešení. „Někdy je lepší míč zaseknout, někdy jít do středu, pak zase hned odcentrovat," vnímá.

Jeden z objevů ligy by měl být v hledáčku top klubů. Úryvek z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

Ostatně své výkony si sám zevrubně analyzuje. Je perfekcionista. „Rozebírám si každou svou akci a společně s tátou si vyhodnocuji, co jsem měl udělat jinak nebo jestli jsem ji vyřešil dobře," popisuje aktuálně velmi sledovaný borec.

Po zápase často nemůže spát, je plný adrenalinu. „Proto si zápas většinou hned pustím znovu, táta (trenér třetiligových Zbuzan) si ho také hned pustí a druhý den si voláme a probíráme ho. Další den si rozebírám své akce," nastiňuje svůj program.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Zleva Patrik Čavoš z Českých Budějovic a David Douděra z Boleslavi.

Ten, kdo dokáže Douděrových předností perfektně využít, je boleslavský kapitán a špílmachr Marek Matějovský. „Jsme na stejné frekvenci myšlení. Vím, že když si naběhnu, od něj dostanu míč přesně tam, kam potřebuji. On umí s míčem, já to mám hlavně o běhání, nechci se zveličovat, všechna čest a chvála Markovi, bez něj bych takový nebyl. Vždycky je lehčí běhat než tvořit, takových hráčů je málo, v lize snad jen on a Dočkal," lebedí si Douděra.

K matadorovi vzhlíží. „Je pro mě sen a zadostiučinění, že si s Markem na hřišti rozumím. Je to pro mě až neuvěřitelné, protože hltám každé jeho slovo," je vděčný za to, že se může od vitálního a stále velmi platného čtyřicátníka učit.

Reklama

Související témata:
  Č. Budějovice - Slovácko dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice vs. Slovácko
Č. Budějovice
Slovácko
  Hradec Králové - Slavia dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové vs. Slavia
Hradec Králové
Slavia
  Ostrava - Liberec dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Liberec
Ostrava vs. Liberec
Ostrava
Liberec
  Plzeň - Teplice dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Teplice
Plzeň vs. Teplice
Plzeň
Teplice
  Zlín - Karviná dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Zlín vs. Karviná
Zlín vs. Karviná
Zlín
Karviná
  Olomouc - Sparta dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Olomouc vs. Sparta
Olomouc vs. Sparta
Olomouc
Sparta
  Jablonec - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec vs. Ml. Boleslav
Jablonec
Ml. Boleslav
  Bohemians - Pardubice dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians vs. Pardubice
Bohemians
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články