Hlavní obsah

Ať na něj slávisté klidně řvou, Grajciar chce i v derby nahradit Vacka

PRAHA

Navlékne rudý retrodres a napochoduje ke slavnostnímu nástupu pondělního derby. Slovenský fotbalista Peter Grajciar (28) počítá s tím, že v tu chvíli mu fanoušci sešívaných asi budou nadávat. Záložník hrál dva roky za Slavii, odkud loni v srpnu odešel do tureckého Konyasporu. Po roce se do české ligy vrátil – jenže ne do Edenu, nýbrž do Sparty. Teď ho tedy čeká první derby, jež prožije na druhé straně barikády.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Peter Grajciar s retrodresem Sparty

Článek

Podobnou zkušenost má z letenského kádru také Erich Brabec. Stoper dokonce navlékal kapitánskou pásku Slavie, než také oklikou přes Turecko přešel do Sparty. „Erich mi zatím nevyprávěl, jaké pocity před prvním derby za Spartu prožíval. Já ho ani o rady nežádal. Samozřejmě mě napadlo, že na mě fanoušci sešívaných asi budou pískat a křičet. Já se ale nenechám znervóznit,“ troufá si Peter Grajciar.

Žádné hecování s bývalými spoluhráči před derby neprobíhá. „Mužstvo Slavie se od mého odchodu dost zásadně změnilo. Prakticky s nikým si už nevolám. Mým největším přítelem byl Petr Trapp, ale ten už také odešel do Plzně,“ líčí záložník.

Do základní sestavy ligového lídra se posunul poté, co čerstvý reprezentant Kamil Vacek odešel do Itálie. „Očekává se ode mě, že Vacka nahradím, tak se o to snažím. Platí to samozřejmě i pro derby. Těžko říci, co přesně můžeme od slávistů čekat. Jedno vím ale jistě. My jsme silní a daří se nám, takže budeme chtít rozhodně zvítězit,“ ujišťuje Grajciar.

Peter Grajciar (vlevo) ještě jako hráč Slavie ve vzdušném souboji s Václavem Kadlecem ze Sparty.foto: Právo/Petr Horník

Snad bude v pondělí vyprodáno

Jako slávista porazil Spartu jen v poháru, v lize se mu to nepovedlo. „V první řadě si vybavím atmosféru, která derby provází. Věřím, že bude i v pondělí znovu elektrizujicí. Doufám, že bude vyprodáno,“ těší se.

Žádnou nervozitu si nechce připustit. „Ze Slavie už jsem pryč déle než rok. A jsem rád, že můžu být ve Spartě. Asi to pro mě bude trochu zvláštní zápas, ničeho se však nebojím.“

Sešívaným se na podzim nedaří. Před derby vyměnili asistenty trenéra Michala Petrouše, a tak se do kabiny po krátkém čase zase vrátil bývalý gólman Martin Vaniak. „Je to velký motivátor a pohodář, tak proto ho asi k mužstvu povolali. V tom bude Martinova hlavní síla, dokáže navodit patřičnou náladu v kabině,“ myslí si sparťan Grajciar.

Ve Slavii nastoupil do 32 ligových zápasů, ve kterých vstřelil pět branek. Ve Spartě si zatím připsal pět ligových startů a zaznamenal v nich dva góly.

Reklama