Hlavní obsah

Bílek: Plzeň poháry potřebuje, úvod sezony je pro nás nesmírně důležitý!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ví dobře, že obhájit pozice z uplynulé sezony, kdy Plzeň senzačně dovedl k titulu, bude hodně těžké. Stejně tak, že pro klub je klíčové, zajistit si evropské poháry. To všechno bez dvou velkých opor - nejlepšího střelce Beauguela a stopera Santose.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Michal Bílek.

Článek

Westendorf (od našeho zpravodaje) - „Minulá sezona nám vyšla fantasticky. Dostali jsme se před Slavii i Spartu, nebudou to chtít už dopustit. Budeme to mít nesmírně těžké. Ale budeme zase bojovat, tým máme hodně kvalitní," řekl trenér Plzně Michal Bílek v sobotu v rakouském Westendorfu, kde je Viktoria na herním soustředění.

Jste spokojený s průběhem soustředění?

Podmínky ve Westendorfu jsou bezvadné, proto sem Plzeň jezdí už léta. Tréninková morálka je výborná, ale nic jiného jsme ani neočekávali. Důležité jsou i zápasy, které nám v Rakousku zatím nevyšly. Především ten páteční se St. Truidenem (1:3). Prohráli jsme zaslouženě, soupeř byl po všech stránkách lepší.

Na Ligu mistrů už za 190 Kč
Plzeňská Viktoria se po letech představí v předkole Ligy mistrů, jejím soupeřem bude úspěšnější tým z dvojice HJK Helsinki - RFS Riga. Odvetný duel v Doosan Areně odehraje v úterý 26. července od 19 hodin.
Vstupenky si lze zakoupit online, a také na prodejních místech Plzeňské vstupenky. Omezení je nastaveno na maximální počet pěti kusů vstupenek na osobu. Držitelé permanentních karet na sezonu 2022/2023 mají vstup na utkání zdarma. Zároveň si ani nemusejí vyzvedávat náhradní vstupenky. Lístky se prodávají ve čtyřech cenových kategoriích (190, 270, 340 a 400 Kč).

To je pro vás jistě nepříjemné zjištění.

Možná sehrálo roli, že nastoupila spousta nových hráčů. Někteří spolu hráli vůbec poprvé. Ale to nic nemění na tom, že se nám utkání nepovedlo.

Berete nepovedený duel se St. Truidenem jako memento před vstupem do předkol Ligy mistrů?

Něco nám ukázal. Hlavně to, že pravděpodobně nepůjdeme cestou velkých změn v základní sestavě. Pět nových hráčů už se v ní neobjeví, musíme je zapracovávat postupně. Všichni, kteří přišli, dorazili z nějakých důvodů, do jednoho mají svoji kvalitu. Ale není jednoduché pro ně naskočit, aby všechno šlapalo. Chce to čas. Potřebovali jsme kádr rozšířit, zkvalitnit, což se nám povedlo.

Ve 2. předkole Ligy mistrů (20. a 26. července) narazíte na lepšího z dvojice HJK Helsinky-RFS Riga. Je složité chystat tým na dva soupeře?

Nějaké informace o nich máme, jde o vyrovnané soupeře. Náš cíl je jasný: uspět, a mít trošku klid. Měli bychom jisté poháry. Půjdeme do soubojů rovnou z přípravy, Helsinky i Riga už hrají svoje soutěže. O náročnosti předkol jsme se přesvědčili minulý rok, kdy jsme padli ve Walesu, prohrávali jsme dokonce nula čtyři. To bylo peklo. Start sezony bude nesmírně důležitý.

Je Plzeň na důležitý vstup do sezony nachystaná?

Není pochopitelně jednoduché vyladit mužstvo na úvod sezony. V přípravě chcete vidět nové hráče... Máme ale dostatečně zkušený tým, který se s tím vyrovná. Teď nás ještě čeká v generálce Besiktas, zápas nám zase něco ukáže. Každopádně obhájit pozice v lize bude nesmírně těžké, minulá sezona nám vyšla fantasticky. Dostali jsme se před Slavii i Spartu, nebudou to chtít už dopustit. Oba kluby půjdou do sezony s tím, že nic jiného než titul pro ně neexistuje. Spíš to bude zase o nich než o nás. A ohledně pohárů... Plzeň je potřebuje. Věřím, že první dvojzápas zvládneme.

V létě přišlo osm nových hráčů. Měli jste v plánu až takové rozšíření?

Ano, čeká nás velká porce zápasů. Znovu opakuji, že všichni mají svoji kvalitu. Jen budou potřebovat čas, aby naskočili do rozjetého týmu.

Co nováčkům chybí oproti hráčům, kteří byli v Plzni už v mistrovské sezoně?

Individuálně jsou v pohodě, ale asi by bylo příhodnější, aby do zápasů naskakovali maximálně dva.

Platí to i o útočníkovi Klimentovi? Nečekal jste od něho víc?

Brali jsme ho, protože odešel Bogy (Beauguel). Chtěli jsme najít gólového hráče, což Honza splňuje, i když mu loňská sezona v Polsku nevyšla. Věřím, že se restartuje, že nám pomůže. Pracuje na tréninku výborně, jde úspěchu naproti.

Je pro vás teď jasnou jedničkou do útoku Chorý?

Choras už v minulé sezoně, přestože zaskakoval spíš za Bogyho nebo hráli spolu, odvedl přesně to, co jsme po něm chtěli. Teď má velmi silnou pozici.

Jenže nahradit Beauguela zřejmě nepůjde jen tak...

Věděli jsme, že to nebude jednoduché, vždyť dal devatenáct gólů. Navíc je připravoval šance jiným, byl platný i v mezihře.

To samé platí asi pro stopera Eduarda Santose.

Eduardo byl na jaře výborný, skvěle zapadl, hodně nám pomohl. Ale odešel, nedá se svítit. Musíme se s tím popasovat. Myslím, že na pozici stopera máme hodně na výběr, tam si poradíme. Důležité bude abychom byli produktivní. Středoví hráči dávali málo gólů, tohle je potřeba zlepšit.

Foto: FC Viktoria Plzeň

Fotbalisté Plzně během přípravného utkání se St.Truiden.

Povedlo se zrealizovat i přestup Sýkory z polského Lechu Poznaň. Stál jste o něj hodně?

Siki nám hodně pomohl, jeho pohyb a elán byl platný, má dobrou střelu. Jsem rád, že přišel.

Jak se jeví zkušený záložník Pilař? Říká si o místo v základu nebo je na hraně?

Když Vašek přicházel, říkal jsem mu, jaká je situace. Že je na jeho postu velká konkurence. Venca je zkušený, má toho hodně za sebou, je silný jeden na jednoho. I kdyby nenastoupil do prvních zápasů, vytížení bude mít.

Který z nových hráčů má nejblíž do základní sestavy?

Teď je předčasné něco vyhlašovat. Někteří hráli v pátek proti tak silnému soupeři poprvé v životě. Logicky jsou zklamaní, jaký průběh zápas měl, ale není čas se v tom pitvat. Jedeme dál. Nicméně myslím, že jsme na devadesát procent rozhodnutí, jak do prvního utkání nastoupíme.

Příchody jsou uzavřené nebo ještě zvažujete nějakou posilu?

Přišel teď útočník Dědič, podobný typ jako je Chorý nebo Bogy. Ukázal, že je silný v osobních soubojích. Je už dost zkušený, věřím, že nám pomůže. Pokud by se ale něco naskytlo, pohyb v kádru může nastat.

Reklama

Související témata: