Hlavní obsah

Bitvu o kariéru nevzdal i kvůli rodičům. Po sérii operací nahlíží na fotbal jinak a tlaku ve Spartě se nebojí

Praha

Návrat, o němž se mu nesnilo. Před pár měsíci byl na dně. Za rok a půl v Bari a Livornu při štacích v druhé nejvyšší italské soutěži vstřelil jen dvě branky, fotbalově strádal. I proto se útočník Libor Kozák odhodlal k návratu domů. Během jara zazářil v Liberci. Vystřílel si angažmá ve Spartě a po šesti letech našel své jméno v nominaci reprezentace!

Foto: sparta.cz

Od zkušeného Libora Kozáka si Sparta hodně slibuje.

Článek

„Národní tým od mého posledního startu výrazně omládl, pamatuji si jen pár kluků. Upřímně jsem nečekal, že bych se do reprezentace dostal. Jsem překvapený. Jde o obrovskou vzpruhu! A také motivaci. Jsem na správné cestě a budu se na ní snažit za každou cenu udržet," vypravuje zaníceně třicetiletý útočník.

Prošel si krušným roky, jimž však předcházelo neuvěřitelné plodné období. V létě 2008 vyrazil z tehdy druholigové Opavy do Lazia Řím. V Serii A debutoval proti Juventusu s Pavlem Nedvědem, v sezoně 2012/13 se stal nejlepším střelcem Evropské ligy, navíc s Laziem slavil triumf v Italském poháru. Jako posilu si jej vyhlédla Aston Villa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Libor Kozák ze Slovanu Liberec po neproměněněné penaltě proti Spartě.

Angažmá v Premier League se stalo pohromou. Po sedmi měsících Kozáka při tréninku surově sestřelil Ciaran Clark. Český útočník měl zlomenou lýtkovou i holenní kost. Musel na operaci. A pak ještě jednu. Když se konečně vrátil, začala jej zlobit achillovka v druhé noze. A pak kotník. Podstoupil další chirurgické zákroky.

K návratu na výsluní nepomohl ani návrat do Itálie. Rok v Bari a následně šest měsíců v Livornu zlom k lepšímu nepřinesly. „V určitých okamžicích jsem se cítil hodně špatně. A když jsem musel na operaci počtvrté, pak popáté... Věřit za dané konstelace v návrat bylo hodně těžké. Ale vždy jsem v sobě došel k závěru, že se nevzdám. Pořád jsem věřil. Dokážeš se vrátit, opakoval jsem si," vzpomíná na těžké okamžiky Kozák.

Foto: avfc.co.uk

Útočník Aston Villy Libor Kozák slaví vstřelený gól do sítě Wolves.

Klíčovou roli sehráli nejbližší. „Rodiče stáli celou dobu při mně. Podporovali mě v úplných začátcích, představovali velkou oporu i ve chvílích nejtěžších v minulých sezonách. I kvůli nim jsem nechtěl boj o návrat vzdát. Když mi bylo nejhůře, pomohli mi a já si i právě kvůli jejich přístupu prostě nedovolil říct: Seru na to," použil hodně expresivní výraz Kozák.

V lednu využil nabídky Liberce, s nímž se domluvil na půlročním kontraktu. „Bylo více faktorů, proč to v Bari a v Livornu nevyšlo. Nesedl jsem si s trenérem. A také byly fuč všechny mé přednosti. Chybělo sebevědomí. A já nutně potřeboval podržet. Vědomí, že jeden slabší zápas nebude znamenat konec, bylo klíčové. A přesně s tím jsem šel do Liberce," popisuje Kozák. „Navíc jsem zohlednil fakt, že budu blíže domovu a rodině. Potřeboval jsem restart. Výmaz hlavy. A země, kde jsem s fotbalem začal, mi přišla ideální."

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Libor Kozák v barvách Slovanu Liberec.

V deseti zápasech vstřelil sedm gólů. Byl klíčovým mužem Severočechů. „Překvapila mě intenzita, množství soubojů a běhavost. Ale rychle jsem se adaptoval. I když po pěti měsících nechci tvrdit, že jsem v top formě," přemítá Kozák.

Ještě než začala premiérová nadstavba ozval se rodákovi z Opavy sportovní manažer Sparty Tomáš Rosický. „Bylo příjemné, že se o mě uchází Sparta. Ale chtěl jsem se soustředit na výkony, takže jsme se domluvili na jednání po sezoně."

Kozák už sice žádný gól nepřidal, ale zájem Sparty přetrval. „Měl jsem i nabídky ze zahraničí. Ale já nechtěl po půl roce utíkat pryč. Všichni v minulých sezonách viděli, že ve Spartě něco není v pořádku. Ale s Tomášem přišla podle mého nová doba. Já věřím jeho vizi. I proto jsme se domluvili rychle," vysvětluje volbu Kozák.

„Jde o historicky nejúspěšnější klub, který je delší dobu bez trofeje. Tlak bude obrovský. Ale já se nebojím, nahlížím na spoustu věcí jinak než před sérií zranění. Teď si užívám každou minutu na hřišti a chci být platný pro tým. Tělo zvládá zátěž i při zápasovém rytmu středa neděle. Prostě si více vážím fotbalu," připouští Kozák a je rád, že na sraz reprezentace dorazil s čistou hlavou. „Dny bezprostředně po sezoně byly hektické. Teď mám klid a mohu se soustředit na zápasy reprezentace," vyhlíží bitvy s Bulharskem a Černou Horou.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články