Hlavní obsah

Bod náskoku, zápas s rivalem doma, širší kádr, vítězná mentalita. Slavia drží před ligovým finále trumfy. Vzepře se Plzeň?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadstavba fotbalové ligy začíná, Slavia a Plzeň se v následujících pěti kolech porvou o titul, zbylá čtyři mužstva jim vytvoří komparz. Sešívaní započnou honbu za čtvrtou korunovací za sebou v neděli v Mladé Boleslavi proti Hradci Králové, Západočeši zahájí pokus o senzační přesměrování mistrovské trofeje do Štruncových sadů o pár hodin dřív proti Slovácku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Peter Olayinka ze Slavie Praha a Pavel Bucha z Viktorie Plzeň.

Článek

Slavia si v základní části vybudovala sice jen jednobodový náskok, ale i tak má nálepku velkého favorita. Do výhody ji mimo jiné staví fakt, že Plzeň bude za týden hostit doma v Edenu. „Myslím, že to je docela podstatné. Slavii v boji o titul favorizuji," podotýká renomovaný trenér František Komňacký.

Červenobílí na soka z města piva obecně umí zahrát. Parta trenéra Jindřicha Trpišovského s ním v lize osmkrát za sebou neprohrála, ve vršovické aréně pobrala Plzeň tři body naposledy před osmi lety.

Slavia neumí fotbalVideo: Sport.cz

„Může to mít vliv. Pocit, že se jim proti soupeři daří, může být pro Slavii důležitý," souhlasí Komňacký. „Na druhou stranu se v tom jednom zápase může stát cokoliv," dodává bývalý kouč Baníku Ostrava, Jablonce či Jihlavy.

Tým okolo lídra Tomáše Holeše disponuje i dalšími trumfy. „Slavia má početnější kádr, na každý post jsou dva hráči, sestava se může točit. Ze všech českých klubů nejvíc ví, co chce hrát. Celý tým je vedený k běhavému, ofenzivnímu fotbalu, doma i venku se snaží být dominantní. Má osobnosti Holeše, Provoda nebo Hovorku. Mužstvo je teď vyladění, cítím z něj chtění a vítěznou mentalitu. Navíc už vypadli z pohárů, takže hráči budou i odpočatí," vypočítává Komňacký.

Velká touha posiluje ale i Plzeň. Západočeši se celou sezonu úctyhodně drží na špici, zvládají zápasy, i když herně třeba moc nezáří. Jsou odolní, odhodlaní, vyzrálí. Po titulu jistě hodně baží, ale na druhou stranu ho od nich moc nečeká, například ekonomicky se se Slavií nemohou rovnat. Očekávání dopadnou na tým z Edenu.

„Dá se říct, že Plzeň má už splněno, nepředpokládám, že by dala šanci Spartě, aby ji dotáhla. Výchozí pozice jí dodá klid," přemítá Komňacký. „Má konsolidované mužstvo bez větších slabin v kádru. Naučili se předvádět účelný fotbal. Hrají to, o čem vědí, že jim přináší úspěch. Nemají takovou dominanci na míči, k úspěšnému výsledku dokráčejí trpělivou hrou a vepředu mají Beauguela," charakterizuje bývalý reprezentační asistent soubor trenéra Michala Bílka.

Kdo bude mít navrch? Dočkáme se triumfu favorita, nebo senzace? Vše je nachystáno, řež o titul i místenku v předkole Ligy mistrů startuje.

Reklama

Související témata: