Hlavní obsah

Boleslav chce vysoko: Průvan v kádru, vzpomínky na souhru Matějovského s Kuličem, Kušej zůstává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devět posil, pohárové ambice, nový trenér. Ve fotbalové Mladé Boleslavi se přes léto mnohé změnilo, lídr zůstává stejný. Kreativní záložník Marek Matějovský zůstává kapitánem a symbolem středočeského týmu. „V posledních letech jsem se snažil všem trenérům pomáhat v jakémkoliv směru. Platí to i teď. Hlavní je, že chceme vystupovat jako tým,“ hlásí Matějovský před startem nové sezony.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Marek Matějovský z Mladé Boleslavi.

Článek

Boleslav převzal jako hlavní kouč Marek Kulič, bývalý výborný útočník, s nímž Matějovský před lety v barvách Boleslavi válel na hřišti. Rozuměli si, oba patřili do mužstva, které v roce 2006 mimo jiné slavně vyřadilo Marseille v Poháru UEFA. „Vždycky jsem říkal, že se mi s Kuldou hrálo dobře. Typy hráčů, jako byl on, mi vyhovovaly. A myslím, že já vyhovoval zase jim," říká Matějovský.

„Hodně kluků o tom asi ani neví. Dosáhli jsme úspěchů, které možná ani nebyly doceněné. Dvakrát jsme se dostali do skupiny v pohárech. Porazili jsme Marseille, přijely sem velké kluby. Ale neřeším to, soustředím se na to, co je tady a teď," dodává jednačtyřicetiletý matador.

Začátek Fantasy ligy se blíží

V sobotu startuje Fortuna liga! Už máte svůj tým? Vytvořte si ho a hrajte zdarma o zajímavé ceny na Sport.cz.

Kouči, který dříve fungoval u mužstva coby asistent, je k ruce. „Musím říct, že trenérů, se kterým jsem hrál, je víc a víc," usmívá se boleslavský kapitán. „Je to specifické. Rozuměli jsme si dobře na hřišti, není důvod, aby to v nových rolích bylo jinak. Marek vidí fotbal velmi dobře. Já jsem jeden článek týmu, budu se mu snažit pomoct na hřišti i mimo něj. Vztah máme nastavený velmi otevřeně. Já i on jsme tu pro to, aby byl tým úspěšný," popisuje Matějovský.

Mladoboleslavský záložník Marek Matějovský nemá podle expertů v lize konkurenci. Příspěvek z pořadu Přímák.Video: Sport.cz

Boleslavská kabina se přes léto výrazně proměnila. Přišlo devět nových hráčů. Cíl je jasný: Středočeši se chtějí porvat o poháry. Kolik noviců se objeví v prvním ligovém zápase sezony v neděli proti Jablonci? „Dost," usmívá se Kulič, ale víc z něj nedostanete.

Do kádru mu přibyli útočníci Júsuf Hilál a Matěj Pulkrab, brankář Matouš Trmal, obránci Dominik Kostka, Florent Poulolo, Andrej Kadlec a Mykola Yarosh a záložníci Ladislav Kodad a Benson Sakala (kapitán zambijské reprezentace). „Jsme spokojení, děkuji vedení, že je všechny přivedlo," pochvaluje si Kulič. Z borců, kteří Boleslav zajímali, nevyšlo jen angažování křídelníka Ladislava Krejčího, jenž zamířil do Hradce Králové.

„Seznam posil jsme měli vytipovaný od Vánoc. Prioritou bylo, aby hráči, kteří sem přijdou, chtěli něco dokázat. Aby nám chtěli pomoct, aby měli dobrý charakter. Jednání byla těžká, ale povedla se. Věřím, že jsme dobře nachystaní," zmiňuje generální ředitel boleslavského klubu David Trunda.

Když se mužstvem prožene takový průvan, je potřeba čas na sehrání, na adaptaci nových hráčů. „Ano, vždy se to musí sladit. V přípravě jsme nejdříve dostávali spoustu gólů, něco jsme zkoušeli, chystali jsme si nový herní systém a styl. Bylo tam dost nepřesností, ale postupně jsme na tom zapracovali a na soustředění v Polsku už to bylo vidět. Ve dvou zápasech jsme inkasovali jen jeden gól," odkazuje Kulič na poslední přípravné duely s Cracovií Krakov (1:1) a Wartou Poznaň (1:0), účastníky polské Ekstraklasy.

Mladoboleslavský Vasil Kušej si říká o velké angažmá. Debata v pořadu PřímákVideo: Sport.cz

V Mladé Boleslavi zůstává i ofenzivní démon Vasil Kušej, který na jaře výkonnostně vylétl a po příchodu z druholigového Prostějova se progresivně rozvíjel. „Nic se kolem něj neděje. Je tady a maká. Na stole nic není," informuje Trunda.

Novinkou je, že boleslavský klub má nového dodavatele sportovního oblečení. Je jím Puma.

Reklama

  Plzeň - Slovácko zítra 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav zítra 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.