Hlavní obsah

Bystroň se vrací! Obránce potrestaný za pozitivní nález bude trénovat s Plzní

Plzeň
Aktualizováno

Fotbalový obránce David Bystroň, který měl na podzim 2011 pozitivní dopingový nález, se vrací do hry. Od středy bude trénovat s týmem úřadujících českých šampiónů z Plzně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obránce David Bystroň na tréninku fotbalistů Plzně.

Článek

Bystroň v západočeském klubu působil od podzimu 2009, kdy jej tým trenéra Pavla Vrby získal z bulharské Sofie. S Levski tehdy vyhrál tamní ligu. Urostlý zadák se stal oporou Západočechů a pomohl vydatně k historickému postupu do Ligy mistrů.

Po utkání s Borisovem ve skupině H Ligy mistrů měl Bystroň pozitivní dopingový test na metamfetamin. Následně UEFA potrestala obránce zákazem činnosti na dva roky. Bystroň byl pravidelně návštěvníkem ligových i pohárových utkání Viktorie, několikrát zašel mezi fanoušky. Plzeň před nedávnem podala žádost o možnost zapojení Bystroně do tréninkového procesu.

„Naší žádosti na orgány UEFA a FIFA o umožnění tréninku před vypršením Davidova trestu bylo vyhověno, počínaje středečním dopolednem se tak David připojí k týmu," uvedl generální manažer Plzně Adolf Šádek.

Nejistá budoucnost

„Stále platí, že věříme v Davidův potenciál. Určitě má kvality se prosadit do profesionálního fotbalu. Ve Viktorii dostane k dispozici veškeré nutné podmínky. Po celou dobu trestu byl se spoluhráči i vedením klubu v pravidelném kontaktu, právě jeho zájem o dění ve Viktorii i velmi dobrý fyzický stav, ve kterém se na sklonku minulého týdne hlásil ve Štruncových sadech, hrály v našem rozhodování významnou roli," doplnil ještě Šádek.

Třicetiletý stoper se na návrat do Doosan Areny těší. „Plzeň je mým druhým domovem a možnost začlenění se do přípravy Viktorie byla pro mě od začátku první variantou. Je mi jasné, že návrat na fotbalové trávníky bude velmi těžký, o to jsem raději, že budu mít k dispozici bonusové týdny tréninků během listopadu a prosince. Snažil jsem se poctivě připravovat, ale samozřejmě teprve první dny s týmem ukážou, jak na tom doopravdy jsem. V každém případě se nemůžu dočkat."

Oficiální trest vyprší ostravskému odchovanci na startu ledna. „V tuto chvíli je o Davidově fotbalové budoucnosti předčasné spekulovat. Jsme rádi, že bude moct naplno trénovat v Plzni, další vývoj bude záležet jen a pouze na něm," prohlásil Šádek.

Reklama

Související témata: