Hlavní obsah

Chceme vychovávat rozdílové hráče pro Ligu mistrů, hlásí nový majitel Plzně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jméno sedmapadesátiletého Švýcara Martina Dellenbacha si lidé v českém fotbalovém prostředí jistě rychle zapamatují. Má totiž pořádně ambiciózní plán, který se bude zejména fanouškům Viktorie poslouchat náramně. „Cílem je vychovávání hráčů, kteří budou rozdílovými v Lize mistrů," říká nový člen představenstva Viktorie Plzeň a jeden z investorů, kteří západočeský klub převzali.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský Adam Vlkanova (uprostřed) oslavuje svůj druhý gól v utkání se Zlínem.

Článek

Ve Viktorii má nově většinový podíl firma s oficiálním názvem FCVP GmbH. V ní hlavní část, téměř 38 procent, drží společnost Delli Sport Invest AG a za ní stojí právě Dellenbach. Muž, jenž vstoupil do klubu milionářů díky provozování sítě myček aut, se rozvoji mladých fotbalistů věnuje intenzivně od roku 2010. Před třemi lety se stal šéfem mládeže FC Basilej. V roce 2022 vstoupil kapitálově do rakouského prvoligového klubu TSV Hartberg, kde buduje a řídí velkou akademii. Švýcar je navíc předsedou druholigového rakouského celku SV Lafnitz.

Můžete popsat, jak bude spolupráce všech subjektů vypadat?

Máme prostupnost po našich akademiích, což je pro hráče velká výhoda. Následně existují čtyři různé platformy. To je v rámci Evropy jedinečné a našim úkolem je naučit se s tím pracovat. To jistě nějaký čas potrvá. Moje vize je, aby se hráči měli možnost každých šest měsíců posunout na další úroveň, pokud tedy budou mít výkonnost a další platforma bude pro ně ideální. Od akademie je jasné, jak to bude vše vypadat, máme jasné struktury a cesty. Největší ztráta fotbalistů je při přechodu do profesionálních týmů. To je důvod, proč máme Hartberg, druhou rakouskou bundesligu a Plzeň. Určitě hráče z akademie uvidíme v prvním týmu Plzně častěji a častěji.

Český a rakouský fotbal je v mnoha věcech odlišný. Bude ale nyní rozvoj hráčů probíhat podle stejného plánu?

I zde musíme rozlišovat. Důležité je si uvědomit, že rozestavení není pro dobrého fotbalistu rozhodující. Jde o to, aby se hráči dokázali přizpůsobit. Dnešní fotbal vyžaduje flexibilitu, umění změnit rychle formaci a reagovat na soupeře. Nám jde především o schopnosti hráčů, aby zvládli nastupovat v různých herních systémech. Chceme hráče rozvíjet univerzálně, pak budou mít možnost vyzkoušet systémy.

Už jste se svou vizí seznámil samotné hráče prvního týmu Plzně?

Byli jsme dva nebo tři dny na přípravném kempu. Z mého pohledu se pro současné hráče nic nemění, pro nás je důležité dostat z každého maximum a diskutovat s nimi o jejich budoucnosti. Chceme hráčům ukázat, na jaké pozici jsou v současnosti, jaké mají úkoly a jak jim můžeme pomoci. To se ve fotbale dělá málo.

Co tím myslíte?

Hodně hráčů to má tak, že hraje fotbal, a když skončí kariéru, neví, co budou dělat dál. Je důležité mít plán, i když třeba nevyjde. Nemít plán pro mě není možnost. Chceme udělat individuální přístup a někoho třeba využít v klubu po skončení kariéry. Mé nároky nejsou vysoké, ale každý musí pro společnou věc dělat maximum. Pokud se to podaří, myslím, že výsledek musíme akceptovat. Problémem je, pokud někdo pro výsledek neudělá vše, a pak bychom si stěžovali, že jsme nějakou šanci nevyužili.

Proč jste si vybrali právě Plzeň?

Pro mě je důležitý rozvoj hráčů a k tomu potřebujete vhodné platformy. Pro nás je Plzeň poslední krok v rámci našeho konceptu. Fotbalisté mohou začít jako šestiletí v žákovských týmech a následně dosáhnout mezinárodní kariéry. Máme možnost se propojit. Cílem je vychovávání hráčů, kteří budou rozdílovými v Lize mistrů. A pak vytvoření finanční stability ve všech třech našich klubech.

Foto: Robert Neumann

Noví vlastníci fotbalové Plzně (zleva Martin Dellenbach, Raphalel Landthaler a MArtin Brucker) se členem dozorčí rady klubu Jaroslavem Hamouzem a předsedou představenstva Adolfem Šádkem na čtvrteční tiskové konferemnci v Plzni.

Viktoria všechny vaše nároky aktuálně splňuje?

Vidíme ještě větší potenciál v práci s mládeží. Chceme posouvat nejen celý region, abychom byli stanicí pro talenty nejen z okolí, ale také z Rakouska a z dalších zemí. Stanicí pro hráče, kteří mají sen, že nastartují kariéru právě u nás. Pokud se fotbalistovi daří dobře, všichni z toho budou profitovat. Tohle je populární koncept. Plány máme jasné a víme, jak jich dosáhnout.

Reklama