Hlavní obsah

Chytil vyčníval. Stopery Slavie zničil v soubojích, přidal skvělý gól. Kamarád chtěl křičet, co blázní

Sigma Olomouc svalila Slavii 2:0 ve fotbalové lize díky vynikajícímu kolektivnímu výkonu, jedno představení jedince ale čnělo nad ostatními. „Bylo to zasloužené vítězství vůle a velké energie. A také jednoho nadstandardního individuálního výkonu Mojmíra Chytila,“ přikývl na tiskové konferenci olomoucký trenér Václav Jílek. „Hrál skvěle,“ uznal i slávistický kouč Jindřich Trpišovský.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Mojmír Chytil z Olomouce.

Článek
Fotogalerie

Mojmír Chytil si vyšperkoval báječný nedělní podvečer parádní brankou. Míč k němu po nákopu a zaváhání obrany hostí v 54. minutě propadl a útočník Hanáků pohotově z dálky obstřelil brankáře Koláře. Nezvykle levačkou. „Tak jsem to chtěl. Krásně to tam zapadlo," liboval si po utkání v rozhovoru pro O2 TV sport. „Kluci mi říkají, že jsem dítě Štěstěny, že se mi to vždycky nějak odrazí. Ale chodím do všeho naplno i na tréninku," naznačil, že štěstí chodí naproti.

Gólem levačkou všechny překvapil. „Ani nevím, kdy jsem ho naposledy viděl takhle levačkou vystřelit. Bývá spíš nebezpečný hlavou, pravou nohou a soubojově. Byla to ale skvělá trefa, která korespondovala se sebevědomím, které během zápasu měl, podotkl Trpišovský. „Překvapil mě. Určitě nemá tak dobrou levačku jako Jirka Sláma, který dal první gól. Bylo to v plné rychlosti, terén nebyl už optimální. Do zápasu to ale zapadlo. Tyto drobnosti šly s námi," pochvaloval si Jílek.

„Ráno jsme měli rozcvičku, pak oběd, šli jsme spolu na kávu. Říkal mi, že cítí, že dá gól. Odpověděl jsem mu, že i já mám z toho dobrý pocit. Nakonec se to povedlo oběma. Trefil to nádherně. Chtěl jsem na něj zakřičet: co blázníš, proč střílíš... Ale pak to trefil takhle. Klobouk dolů," líčil Chytilův spoluhráč a velký kamarád Jiří Sláma.

Talent Olomouce se trápí, kdo by naopak ze Sigmy mohl přestoupit do top klubůVideo: Sport.cz

Chytilova branka byla nejvíc vidět, celkově byl ale velice platný. Neustále sváděl s obránci Slavie souboje, vyhrával je. Otravoval je, byl nepříjemný, zároveň míče dokázal podržet. Vydržel až do konce utkání i fyzicky. „Už mě ale chytaly křeče," přiznal třiadvacetiletý olomoucký hrdina. „Předvedli jsme vynikající výkon, makali jsme, super vítězství," radoval se.

„Nepamatuju si jediný souboj, který bychom s ním dokázali konstruktivně vyhrát tak, abychom nepropadli nebo ho nefaulovali," mluvil obdivně o Chytilovi a zároveň káravě ke svým svěřencům Trpišovský. „Z mého pohledu měl možná stoprocentní úspěšnost uhraných balonů proti silné stoperské dvojici," vyzdvihl Jílek.

Chytil roste v lídra olomouckého mužstva. „Prošel si Pardubicemi, kde ukázal sílu, i v Sigmě už měl období, kdy byl úspěšný a pak se dostal do stavu, kdy zase výkony nedováděl. Excelentní byl hned v prvním zápase na Baníku, ale pak měly jeho výkony zase sestupnou tendenci. Byla to jen otázka mentálního rozpoložení. To byl náš největší problém," probíral se Jílek vývojem svého útočníka. Podle něj začali Chytil i druhý forvard Antonín Růsek v posledních zápasech uhrávat více míčů.

Co ještě zdobí Chytila? „Velkou Mojmírovou předností je, že se z toho nepodělá a pracuje na sobě dál. Na tréninku maká na hraně svých možností a začíná se mu to vracet. Je to taky hráč, který poslouchá a vnímá. Nechá si poradit a neuráží se v momentu, kdy mu dáme nějakou výtku," popsal kouč Sigmy.

Reklama

Související témata: