Hlavní obsah

CSAPLÁRŮV GLOSÁŘ: Bravo, bravo, bravo! Slavia s Baníkem mi daly dárek k Vánocům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je nadšený, co se odehrálo v neděli na stadionu ve Vítkovicích. Trenér Josef Csaplár se ve svém novém glosáři pro Sport.cz zaměřil na dechberoucí zápas Ostravy se Slavií (3:3). Dal mu prý naději.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Jaroslav Ožana

Zleva Ivan Schranz ze Slavie a Azevedo s Danielem Tetourem z Ostravy během 19. kola fotbalové ligy.

Článek

„Bravo, bravo, bravo! Hráči a trenéři Slavie a Baníku mi dali dárek k Vánocům. Ten dárek se jmenuje naděje. V tom, že nedělní skvělé, dramatické utkání v Ostravě může být začátkem nové éry celého českého fotbalu. Všichni můžeme na tuto loď naskočit.

Měl jsem v neděli souběžně puštěný zápasy anglické ligy Tottenham - Liverpool, ale sledoval jsem prakticky jen duel ve Vítkovicích. Nenechme se ale unést, že byl ukázkou, jak česká liga vypadá. To zase ne. Ale je obrázkem, jak by vypadat mohla. Být plný stadion, tak spadne. Byl jsem nadšený. Přece tohle musejí chtít fanoušci, sponzoři, mecenáši, majitelé klubů. Tohle přitáhne pozornost médií.

Není lehké psát a mluvit o českém fotbale otevřeným a upřímným stylem, jak činím já. Vidím ho totiž takový, jaký by mohl být. Teď chci věřit tomu, že jsme se všichni odpíchli. Můžeme být u znovuzrození českého fotbalu. Utkání v Ostravě bylo nejúžasnější průpravou pro trenéry a hráče, aby se připravili na evropskou scénu. A pro rozhodčí, aby se dostali na mezinárodní listinu.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Brankář Aleš Mandous ze Slavie právě zlikvidoval Almásiho penaltu.

Vyždímalo ze všech aktérů úplně všechno. Ne jako dřív, kdy se vědělo, že Oscar žádnou červenou kartu nedostane a ve čtyřiadevadesáté minutě penalta proti Slavii je sci-fi. Pokud v české lize takové zápasy budou k vidění, nemám obavy, že by české týmy nehrály Ligu mistrů. Nebo že by se hráči nedostávali do předních evropských klubů.

Víte, aby se hrál takový fotbal, na to přece nepotřebujeme práci policie, soudů, odposlechy. Jde o to, aby ti, kteří fotbal platí, velí mu, sedli k zrcadlu a řekli všem, jaký produkt chtějí vyrábět. Aby přestali poukazovat na druhého a začali od sebe. A veškerou energií a prostředky hlídali, aby jejich hospoda nešidila. O nic jiného nejde...

V Ostravě se také jasně ukázalo, že čeští sudí pískat umí. Problém není v nich. Neřešte rozhodčí. Ani Romana Berbra. To není problém číslo jedna českého fotbalu. Ani náhodou. Proboha Roman Berbr a spol. jsou produkt. Někoho a ničeho. Koho? Co myslíte vy...?"

Josef Csaplár

Josef Csaplár je český fotbalový kouč. Kromě trenérské kariéry působí ve fotbale i jako televizní komentátor a expert. Mezi fanoušky a médii zpopularizoval pojmy jako „Csaplárova past". Jeho největším trenérským úspěchem je zisk mistrovského titulu se Slovanem Liberec, kde působil spolu se zkušeným Ladislavem Škorpilem. Během trenérské kariéry vedl i Slavii, polský Plock, Žižkov, Příbram či třeba Al Ittihad v Emirátech. Pracoval i u reprezentace do 17 let, jeho zatím poslední ligovou štací bylo působení ve Zlíně.

Reklama

Související témata: