Hlavní obsah

CSAPLÁRŮV GLOSÁŘ: Dejte Hložkovi pokoj! Čekám, až si nějaký trouba vymyslí, že ho chce Mars United

Krátce se zmínil o nedělním ligovém šlágru Sparty s Plzní (2:2), poté už se trenér Josef Csaplár ve svém pravidelném glosáři pro Sport.cz zaměřil po čase na sparťanského útočníka Adama Hložka. Co 19letému talentu nyní vzkázal?

Foto: Sport.cz s Právo

Zkušený expert Josef Csaplár míní, že se progres sparťana Adama Hložka je minimální a v Česku se ničí jeho talent.

Článek

„Spousta lidí se mě ptá na názor, jak je možné, že Sparta zklame v lize v Budějovicích, vzápětí porazí v poháru na Slavii, aby za další čtyři dny předvedla tristní výkon proti Plzni. Tady je má odpověď. Sparta byla vychvalovaná po pohárovém derby na Slavii. Ale ke vší úctě k ní, fotbal v Edenu nehrála. Bojovala, pracovala, presovala.

Když se měla prosadit fotbalově, v Budějovicích nebo doma s Plzní, které zalezly a zmenšily jí prostory, nebyla schopná si kolikrát ani přihrát (o kádru Sparty jsem psal už několikrát...). Bohužel se obávám, že Pavel Vrba vychází z pragmatismu, kterým jsou body, a na řadu věcí musí rezignovat.

A nyní bych pojednal o tom, jak se v Česku ničí jeden talent, a sice sparťanský útočník Adam Hložek. Začnu analýzou. Adam Hložek hraje tři roky českou ligu. Jako profík a řemeslník musím konstatovat, že jeho progres je minimální. Výkony jeho vrstevníků ve velkých klubech jsou nesrovnatelné. V jeho neprospěch. Rozhodně to ale není vina Adama Hložka. A vzhledem k jeho věku z toho pořád existuje východisko.

Moje rada zní: Adame, pokus se nevnímat články, ve kterých stojí, že tě chce půlka Evropy. Já totiž už jenom čekám, až nějaký trouba vymyslí, že má o tebe zájem Mars United. Zkus ovlivnit, aby o tobě někteří neříkali, že jen tvým prodejem se Sparta dostane do černých čísel. Tedy blbosti na ntou. Pokud toho dotyční nejsou schopní, hoď to všechno za hlavu. Jsi mladý, profesionálové a fanoušci od tebe očekávají spontánní, nadšený, uvolněný výkon. Nelam si vůbec hlavu s výsledky.

Uvědomujete si všichni, jak články tohoto typu Adamovi ubližují? Jaký na něj vytváříte tlak, když tyto nesmysly říkáte a píšete? Každému soudnému člověku se stačí podívat na jeho vrstevníky a zjistí nebetyčný rozdíl (například Barcelona má náctileté kluky v základní sestavě, vezměte si, co umí). Jsou lidi, kteří by měli vědět, v řadě případů to bohužel vědí, že tě dostávají do role, ve které nemáš vůbec být. K vysvětlení použiju německou terminologii, přijde mi nejpřiléhavější.

V Německu rozlišují dva druhy hráčů. Leistungsträger a Hoffnungsträger. První je nositel výkonu, druhý nositel naděje. Adam Hložek je Hoffnugsträger. Stejně jako byl v jeho věku Lionel Messi. Ten měl vedle sebe Carlose Puyola, Samuela Eto´a, Xaviho, Andrése Iniestu, což byli Leistungsträgeři. Lionel Messi byl geniální nositel naděje.

A já teď čtu, kam všude má Adam Hložek přestoupit, že má rozhodovat zápasy, že má táhnout Spartu. Pomátli jste se?! Adame, není tvým úkolem táhnout Spartu, být lídrem. To nebyl ani Messi ve tvém věku. Uvědomujete si vy, co píšete tyto články, nebo si je objednáváte, že Adamovi od sedmnácti nakládáte na záda pytel cementu? Adame, pošli tyto lidi do háje, ať ti dají pokoj. Abys měl z fotbalu zase radost."

Josef Csaplár
Josef Csaplár je český fotbalový kouč. Kromě trenérské kariéry působí ve fotbale i jako televizní komentátor a expert. Mezi fanoušky a médii zpopularizoval pojmy jako „Csaplárova past". Jeho největším trenérským úspěchem je zisk mistrovského titulu se Slovanem Liberec, kde působil spolu se zkušeným Ladislavem Škorpilem. Během trenérské kariéry vedl i Slavii, polský Plock, Žižkov, Příbram či třeba Al Ittihad v Emirátech. Pracoval i u reprezentace do 17 let, jeho zatím poslední ligovou štací bylo působení ve Zlíně.

Reklama

Související témata: