Hlavní obsah

CSAPLÁRŮV GLOSÁŘ: Kritika Pešána? Trenéři, proberte se. Kde jste ztratili sebevědomí, stavovskou čest?

Notně ho nadzvedla vlna kritiky na kouče hokejové reprezentace Filipa Pešána a manažera Petra Nedvěda nejen v souvislosti s olympijskou nominací. Proto se kouč Josef Csaplár v novém glosáři pro Sport.cz věnuje tentokrát především hokeji.

Foto: Sport.cz s využitím Profimedia

Josef Csaplár se tentokrát vyjádřil i k situaci v českém hokeji

Článek

„Nebojte se, hokejisté, do odborné kompetence vám opravdu mluvit nebudu. Jen do té lidské. Chtěl bych se vyjádřit ke komentářům z poslední doby na adresu realizačního týmu hokejové reprezentace včetně manažera Petra Nedvěda a trenéra Filipa Pešána. A vůbec tomu, co se dělo kolem nominace na olympijské hry.

Pokud kritizují takzvaní experti, kteří nikdy netrénovali, tak mě to moc nezajímá. Ale v okamžiku, kdy se negativně vyjadřují trenéři, i ti bývalí reprezentační, chtěl bych sdělit názor z fotbalového břehu. Vnímám toto jako neprofesionální. Jako útok. Kdybyste na druhé straně byli vy, líbilo by se vám, kdyby vás takhle kolegové kritizovali? Zvýšilo by to sebevědomí realizačního týmu, hráčů? Proboha, vůbec ne!

Tím, jak oslabujete pozici trenérů, říkáte, že všechno je na prd, zajišťujete, že na olympiádě budeme nastupovat s jedním vlastním gólem a v oslabení. Nebo mi snad chcete namluvit, že když udělá manažer Nedvěd o třicet telefonátů víc a trenér vymění v nominaci čtyři hráče, že český hokej bude rázem vzkvétat?

Vezměte si, kam se tímto dostal fotbal. Vy máte příležitost. Pokud chcete udělat změnu, neberte si rozhodně příklad z fotbalu. Ten ji dělat nechce. Ti, kterým fotbal patří, kteří ho platí, kteří mu velí, na svazu nebo v klubech, nechtějí kompetentní, vzdělané lidi. Osoby, co něco dokázaly a mají životní zkušenosti. Český fotbal o nich jen mluví. Rybník s vyhnívající vodou mu vyhovuje. Nechce do něj pustit bystřinu. Občas se totiž i v tom rybníku dá nějaká ta ryba ulovit.

Proto se snažím obhajovat trenérský cech. Trenéři, proberte se. Kde jste ztratili sebevědomí, stavovskou čest? Když mluvím o kompetenci lidské, mluvím právě o vaší stavovské cti, abyste si nenechali kydat na hlavu. Nejtěžší soupeř, kterého máte proti sobě, sedí v managementech na svazech a v klubech. Pokud se rozhádáte mezi sebou, jsou na tito lidé vrcholu blaha. Oni nechtějí inovace, progres. Bojí se, že na to nemají lidsky ani odborně. Nemuseli by si totiž udržet svoje pozice. Tohle platí jak pro hokej, tak pro fotbal.

A já se ptám: Kdo zlepší kvalitu hokejistů? Majitelé klubů, předsedové, fanoušci, média, agenti? Ne. Jedině vy, trenéři. Vy víte nejvíc, v čem je český hokej nemocný. Pokud si ale budete kálet do vlastního hnízda a kropit jeden druhého, dovolím si tvrdit, že jste odstartovali začátek konce českého hokeje.

Hokejovému nároďáku budu fandit, aby udělal na olympiádě co nejlepší výsledek. Trenérům a realizačnímu týmu vzkazuju, aby si to nenechali otrávit. A držím palce hokeji jako takovému, aby se poučil z fotbalu. Pokud totiž okopíruje chyby z fotbalu, pak ať se připraví v budoucnu na skupinu B."

Josef Csaplár

Josef Csaplár je český fotbalový kouč. Kromě trenérské kariéry působí ve fotbale i jako televizní komentátor a expert. Mezi fanoušky a médii zpopularizoval pojmy jako „Csaplárova past". Jeho největším trenérským úspěchem je zisk mistrovského titulu se Slovanem Liberec, kde působil spolu se zkušeným Ladislavem Škorpilem. Během trenérské kariéry vedl i Slavii, polský Plock, Žižkov, Příbram či třeba Al Ittihad v Emirátech. Pracoval i u reprezentace do 17 let, jeho zatím poslední ligovou štací bylo působení ve Zlíně.

Reklama

Související témata: