Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: Já vám říkám, že nic neříkám. Pánové Pešáne a Nedvěde, to byla blamáž!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisková konference pro olympijské hry v Pekingu se spíš než nominační stala blamáží. V její polovině vlastně nikdo nevěděl, jestli povolaní hráči skutečně pojedou na turnaj do Číny, nebo místo nich trenéři vezmou některé z třiceti náhradníků. Všichni fanoušci, kteří do poslední chvíle věřili, že se něco dozvědí, museli během tiskovky pochopit, proč je český hokej v tuhle chvíli tam, kde je. Protože každá další odpověď pánů Pešána s Nedvědem zavdávala další otazník, co se vlastně bude dít.

Foto: Vlastimil Vacek/Sport.cz

Filip Pešán na tréninku české hokejové reprezentace

Článek

A těch otazníků je strašně moc. Chápu, že do 24. ledna se nominace může změnit, takže teď se nahlásila nějaká jména kvůli plénu ČOV, které se koná v pátek. Proč ale teď zařadili do nominace jen 24 hráčů, když se jich na soupisku vejde 25?

Otazníkem číslo 1 je, proč Petr Nedvěd neobvolal nominované hráče? Místo toho řekl, že teď není na pořadu dne jim volat. Já si naopak myslím, že zavolat hráči a říct mu, že byl vybrán, že ho chceme a že se na něj těšíme, trvá pět minut. Takže si vynásobte 24 krát 5, kolik by tím ztratil času. Navíc jde o základní vztahovou věc mezi generálním manažerem a hráčem.

Doufám, že budeme černým koněm olympijského hokejového turnaje, věří Filip PešánVideo: Sport.cz, Český hokej

Další otazník: Byla to teda nominace, nebo nebyla? Protože na konkrétní otázku, proč chybí Jašek, Chlapík nebo Gulaš, se nám dostane odpovědi, že vlastně vybraní jsou, akorát nejsou v téhle nominaci...

Nebo další perlička. Pešán řekne, že nominace se ještě může dramaticky změnit, třeba kvůli poklesu formy některého hráče. Proboha, jaký pokles formy můžou mít kluci z KHL, která byla přerušena a už se nehraje? Nebo myslel Kováře, Červenku, Frolíka a Stránského ze Švýcarska, kteří tam hrajou prim a pro olympiádu jsou tutovky?

O kom se tedy mluví? Jenom o hráčích z extraligy a Smejkalovi z Finska a bratrech Zohornových a Špačkovi ze Švédska? A jak budou trenéři reagovat na pokles formy? Jako že když bude někdo špatně trénovat, tak ho vymění? Tahle Pešánova reakce je prostě pro normálního hokejistu absolutně nepochopitelná.

Co říká Filip Pešán na kritiku Milana Antoše? Zlepší se výkony českého týmu na olympiádě?Video: Sport.cz, Český hokej

Suma sumárum, čtvrteční nominační odpoledne bylo příkladnou ukázkou, co se nyní v našem hokeji děje. A že to takhle asi dál jít nemůže. Někdo to v červnu musí vzít za své. Celý český hokejový národ by měl tlačit na to, aby došlo k zásadním změnám. Protože stoupnout si před lidi a říct: „Já vám říkám, že nic neříkám a že to všechno může být jinak", je prostě trapný. Takhle to dál nejde.

Teď už k nominaci. Mezi brankáři je překvapením Patrik Bartošák. V Chabarovsku ale prokázal formu a trenéři dali hlavně na kouče gólmanů Orcta, který si ho vybral. Moc jsem nerozuměl slovům Petra Nedvěda, že gólmani Hrubec, Will a Bartošák jsou na stejné startovací čáře. V tuhle chvíli už by dávno měli vědět, kdo začne chytat, pokud budou všichni zdraví.

U obránců asi všichni očekávali nominaci Jeřábka s Klokem, někdo se může podivovat Mozíkovi s Knotem, ale myslím, že oba by to mohli zvládnout. Rozhodně bych se nebál, že Knot toho nemá v reprezentaci moc odehráno. Minulou sezonu v Liberci i teď v Nižněkamsku ukazuje fakt dobrý hokej.

Český hokej dlouhodobě stojí na souhře dvojic, proto všichni s velkým překvapením zíráme, že duo Kovář-Gulaš, kterému to šlo v prosinci v Moskvě, trenéři roztrhli a Milana nenominovali. To je pro mě tím největším překvapením nominace. Ne absence Chlapíka či Jaška, kterým to sice jde na klubové úrovni, ale v reprezentaci se v této sezoně moc nepředvedli.

Nekoukejme teď na kanadské body nominovaných hráčů, ale působí to na mě tak, že trenéři vybrali charakterní hráče, kteří jsou schopní se spolu domluvit a odehrát turnaj tak, aby z toho nebyla blamáž, aby nikdo nechtěl odjíždět domů.

Filip Pešán řekl, že tenhle tým se může stát černým koněm olympiády. Může to tak být. Netvrdím, že je špatně sestavený. Je hodně zkušený a má charakter. Takovou tu partu, která bude chtít táhnout za jeden provaz a vyhrát. Proti tomu výběru vlastně nic nemám. Jen mám pocit, že spíš než o odvážný výběr je to taková sázka na klasiku a je otázkou, jestli nebude chybět energie mládí.

Trošku navíc postrádám klasického střelce. Snad se během turnaje objeví někdo, kdo bude góly dávat. Třeba by se jím mohl stát Matěj Stránský.

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama