Hlavní obsah

CSAPLÁRŮV GLOSÁŘ: V Česku dochází k totální degradaci fotbalového řemesla!

Ve svém novém glosáři pro Sport.cz se trenér Josef Csaplár zaměřil na rozsáhlou nekompetentnost v českém fotbale. Podle něj mu významně ubližuje, že pozice trenérů a sportovních manažerů dostávají zadarmo tzv. rychlokvašky.

Foto: Sport.cz s využitím Právo/Vlastimil Vacek

Bořek Dočkal při derby Sparty se Slavií.

Článek

„V uplynulém týdnu se Sparta, Slavia a Jablonec popáté představily ve svých skupinách evropských pohárů. Nebudu hodnotit jejich vystoupení. Zásadní, a smutné zároveň, je, že padáme s koeficientem níž a níž. V dalších sezonách budeme rádi za Konferenční ligu. A budeme klesat dál, dokud nevrátíme do českého fotbalu kompetentnost na pozici trenérské a do pozice sportovních ředitelů.

Možná je nefér, že si vytáhnu jednu větu trenéra Teplic Jiřího Jarošíka, který po další porážce v lize prohlásil, že když na Stínadla přicházel, věděl, že to bude těžké. Ale že netušil, že až tolik. Přesně tohle je jeden z příkladů nekompetentnosti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Teplic Jiří Jarošík.

Kompetentnost je lidská a odborná. Lidská je třeba pracovitost, opravdovost, zapálenost. Pokud chcete vykonávat funkci trenéra nebo sportovního ředitele, je to džob na čtyřiadvacet hodin denně, sedm dnů v týdnu, na 365 dnů v roce. Kompetentnost odborná pak zahrnuje obecné a profesionální vzdělání. Když dlouhodobě tvrdím, že bude v českém fotbale hůř, tak právě pro to, že je v něm nekompetentnosti hrozně moc.

Někteří kluci dostávají trenérský džob bez předchozích zkušeností. To samé se týká sportovních ředitelů. Pokud dostanou tým s hotovými hráči, tak to ještě jde. Ale pokud mužstva plná mladíků, dostávají se do neskutečných potíží. Tohle ale platí všude na světě. Viz Frank Lampard v Chelsea.

Mnozí lidé se mě ptají: Ale vždyť oni hráli za Arsenal, v Dortmundu, za Juventus, v AC Milán, za Ajax. Odpovídám dvěma příklady. Vezměte si elitního pilota formule jedna, několikanásobného mistra světa Lewise Hamiltona. A představte si, že někoho napadne udělat ho šéfem Mercedesu. Vždyť se tomu začnou všichni smát. Hamilton sice ví, kde se nejlíp předjíždí v Monaku nebo kde má šlápnout na plyn v Monze. Ale na tohle se ho nikdo ptát nebude. Tam po něm budou chtít, aby rozhodl, kolik mají vyrobit elektroaut, kolik hybridů, náklaďáků, autobusů. A jestli je budou montovat v Číně, v Indii nebo se vrátí výroba do Německa. Proboha, jak by tyhle věci mohl znát a vědět?

Anebo příklad fantastického zedníka, který pracoval v deseti firmách po celém světě. Vy za ním přijdete a řeknete mu, aby vám postavil přehradu? Aby ji navrhnul, vymyslel, všechno zajistil? Samozřejmě, že se nikdy nic takového nestane.

Vezměte si české kluky. Vědí dokonale, jak se hraje fotbal. Ale jak se vyrábí, o tom neví téměř nic. Abychom si rozuměli. Řadu z nich jsem poznal, smekám klobouk před jejich hráčskými kariérami. Mají můj velký respekt, co dokázali. Spousta z nich jsou slušní lidé, se kterými je sranda. Pokud tvrdím, že jsou nekompetentní, neznamená, že jsou hloupí. Ale ať jde o posty trenérské nebo pozice sportovních ředitelů, nemají tam prostě co dělat. I proto se český fotbal nemůže hnout dál.

Jak začal Pavel Nedvěd v Juventusu? Jako spojovník komunikace mezi kabinou a vedením klubu. Dneska je viceprezident. Nebo Petr Čech. V Chelsea začíná od píky. Jezdí s týmem, musí se na funkci, kterou by chtěl jednou dělat, vypracovat. Co musel absolvovat Zinedine Zidane než se stal trenérem Realu Madrid?

Když jsem před pětadvaceti lety začal trénovat dospělé ve třetí lize, první, co jsem udělal, bylo, že jsem požádal velezkušeného Karla Přenosila, aby to šel dělat se mnou. A pokračoval jsem v tom dál. Nepotřeboval jsem od zkušenějších kolegů vědět, jakou mám postavit sestavu, jak hrát, jak trénovat, jak mám střídat. Ale byly určité věci, se kterými jsem zkušenost neměl a na ty jsem se jich zeptal.

Foto: Sport.cz

Petr Čech v bráně rezervy Chelsea během duelu s týmem Tottehamu U-23.

A teď se ptám: Proč někdo vnímá, že čím méně vzdělání ve fotbale, tím větší úspěch? A že když v něm bude přibývat víc a víc nekompetentností, měl by vzkvétat? I proto nemůže být líp. V Česku dochází k totální degradaci fotbalového řemesla. Jak po stránce trenérské, tak v pozicích sportovních ředitelů."

Josef Csaplár

Josef Csaplár je český fotbalový kouč. Kromě trenérské kariéry působí ve fotbale i jako televizní komentátor a expert. Mezi fanoušky a médii zpopularizoval pojmy jako „Csaplárova past". Jeho největším trenérským úspěchem je zisk mistrovského titulu se Slovanem Liberec, kde působil spolu se zkušeným Ladislavem Škorpilem. Během trenérské kariéry vedl i Slavii, polský Plock, Žižkov, Příbram či třeba Al Ittihad v Emirátech. Pracoval i u reprezentace do 17 let, jeho zatím poslední ligovou štací bylo působení ve Zlíně.

Reklama

Související témata: