Hlavní obsah

Čtyři fíky za poločas! Kanonýr Beauguel začal své rejdy na české půdě ve velkém stylu

Česká liga mu leží u nohou. Teď, když ji opouští, se francouzský fotbalista Jean-David Beauguel loučí jako velký šampion. S Viktorií Plzeň oslavil mistrovský titul, navíc se stal nejlepším střelcem prvoligové sezony s 19 góly. Prachem už trochu zapadaly vzpomínky na dobu, kdy se kanonýr na české scéně zjevil. Jeho příchod byl přitom impozantní.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pamatujete? Takhle Jean-David Beauguel řádil v dresu Dukly Praha.

Článek
Fotogalerie

Mistrovský dres odložil v slzách, nicméně pokračovat v Plzni už nechce.

„Jsem v Česku už osm let a potřebuji novou výzvu. Byla to pro mě nejlepší léta, ale cítím, že je čas na něco čerstvého. Chci vystoupit ze své komfortní zóny a zažít nová dobrodružství. Můj manažer mě přesvědčoval, ať jdu do Francie, ale já tam nechci. Chci něco nového. To je hlavní důvod," vysvětlil Jean-David Beauguel.

Trvalo celkem dlouho, než se stal v české lize skutečnou hvězdou. Jeho příchod v červenci 2014 do pražské Dukly, když měl za sebou štace v rezervě Toulouse, tuniském ES Tunis a nizozemském Waalwijku, byl každopádně originální.

Od šéfa klubu Šádka dostal na náměstí novou nabídku. Jean-David Beauguel se ale přemluvit nenechalVideo: Sport.cz

„Přijel na testy asi po měsíční dovolené a po tak dlouhém oddychu si netroufal nastoupit. Musel jsem mu slíbit, že půjde jen na poločas. Hráli jsme v přípravě s Varnsdorfem, první půle bez branek. Do druhé už Jean-David šel. Vyhráli jsme 4:0, čtyři góly Beauguel... Nešlo ho neudělat," usmívá se trenér Luboš Kozel jako host v posledním dílu Fortuna Baru.

Rodák z Vlašimi teď vede liberecký Slovan, na Julisce tehdy strávil dlouhých sedm let. A v Dukle uvedl francouzského chasníka do české ligy.

„Jsem rád, kam to dotáhl. Somatotyp, levá noha, hlavičkář. To vše ho předurčovalo, aby byl úspěšný. Jako mladý byl dost náladový. Z Dukly odcházel za ne úplně příznivých vztahů, ani ve Zlíně se úplně neprosadil. Ale Plzeň mu sedla, už je dospělejší, všechno se tam sešlo. Byl jedním z rozhodujících faktorů jejího titulu," říká Kozel o Beauguelovi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slovanu Liberec Luboš Kozel

Český internacionál, který má se Slavií mistrovský titul z roku 1996, může nejlépe srovnávat, jak třicetiletý rodák ze Štrasburku na české scéně vyspěl.

„Srovnal se lidsky, charakterově. Líbil se mi, i tím Plzni pomáhal," všímá si Kozel.

Zatím není jisté, kam plzeňský hrdina Bogy zamíří. Láká ho exotické angažmá, nejčastěji se zmiňuje nabídka z Indonésie.

Reklama

Související témata: