Hlavní obsah

Derby vítěze nepozná, míní odchovanec sešívaných. Kvůli sázce trénoval ve výbavě maskota

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vršovice jsou jeho fotbalovým osudem. Vyrostl ve Slavii, ale v jejím áčku zažil méně slavné časy. Více než šest let už působí v Bohemce, s níž v lize dosáhl lepšího umístění. „Jsem klokan, jednoznačně,“ ujišťuje třiatřicetiletý obránce Martin Dostál. Bohemians Praha 1905 patří k příjemným překvapením podzimu, v tabulce jsou zatím na pátém místě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Bohemians Martin Dostál.

Článek

Slavia, nebo Bohemka? Zkušený fotbalista volí druhou možnost.

„Slyšel jsem od Lukáše Váchy při srovnání mezi Spartou a Slavií přirovnání k první holce. Já bych spíš řekl, že Slavia je taková moje máma a Bohemka manželka nebo životní partnerka. Milujete je obě, ale každou jinak," usmívá se Martin Dostál jako host posledního Fortuna Baru.

Slavii však pochopitelně i nadále bedlivě sleduje. Proto dostal otázku i na její nedělní derby se Spartou.

„Myslím, že první derby v sezoně zůstane bez vítěze. Slavia má spoustu zraněných a nejspíš bude mít problém dát dohromady sestavu tak, aby postově seděla. Řekl bych také, že nepadne moc gólů," tipuje Dostál.

Už teď myslí na budoucnost. Vystudoval trenérskou A licenci UEFA a souběžně s hráčskou kariérou působí jako asistent v Tempu hrajícím pražský přebor.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Bohemians zleva: Petr Hronek, Martin Dostál, Josef Jindřišek a David Puškáč oslavují gól na 1:0 během utkání na Spartě.

„Hráčská kariéra jednou skončí a trénování je směr, kterým bych se pak mohl vydat dál. Licence A je nezbytná, pokud bych se jednou rozhodl studovat profi licenci," líčí.

Tempo je v přeboru smělým nováčkem, drží se na čtvrté příčce. Dostál zaplatil za úspěchy týmu nezvyklou daň. Po dosažení čtrnácti bodů musel jeden celý trénink vést v převleku maskota jako klokan.

„Sázku vymyslel náš vedoucí. Škodolibost je pro hráče dost velký hnací motor... Takže hlavní trenér Petr Vanko musel odchytat trénink po sedmi bodech, já po čtrnácti odtrénovat jako klokan. Musel jsem si půjčit vybavení našeho velkého maskota, který nám chodí v Ďolíčku," kření se Dostál.

Sparta dvakrát vyhrála, ale posun u ní stále nevidím, trvdí Luděk Klusáíček v pořadu Přímák.Video: Sport.cz

Klokanům se v lize daří, trápí je však jeden problém. Zatímco venku jsou druzí nejlepší v soutěži hned po Plzni, jako domácí tým ještě na podzim nevyhráli.

„Píše se, že můžeme vyhrávat jen v černých dresech. Ale Pardubice jsme jako hosté porazili v Ďolíčku, kde jsme doma, takže tuhle sérii si nepočítáme. Je fajn, že se nám daří venku, snad se brzy chytíme i doma," doufá.

Zkušený obránce má netradičního koníčka. Je velkým fanouškem amerického fotbalu.

„Stále doufám, že se na něj jednou vypravím až do Ameriky," přeje si Dostál.

Reklama

Související témata: