Hlavní obsah

Devětkrát pod 23 let a další čekají. Naše strategie, říká trenér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S věkovým průměrem základní jedenáctky 23,3 let vstoupila fotbalová Sparta po čtvrtečního přátelského zápasu proti Puskás Akadémii (2:0). V sestavě bylo pět hráčů, kteří oslavili maximálně 22. narozeniny, po změně stran se na trávníku objevili další čtyři. „Mladíci se mi moc líbili, je naší strategií je rozvíjet,“ uvedl pro klubovou televizi asistent Lukas Babalola.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Fotbalisté Sparty Praha děkují fanouškům po podzimním utkání s Českými Budějovicemi.

Článek

Debut za seniorský tým si na soustředění ve španělské Marbelle ve druhé půlce připsal 17letý útočník Roman Mokrovics, od začátku hráli ve stoperské trojici Adam Ševínský (19 let) a Patrik Vydra (20). Důvěru dostali rovněž Martin Vitík (21), Adam Karabec (20), Michal Ševčík (21) nebo 22letí Matěj Ryneš, Markus Solbakken a Indrit Tuci.

Vedle toho vzala Sparta na zimní kemp 20letého Dalibora Večerku a o dva roky mladšího Romana Horáka. „Pravidelně zapojujeme kluky z akademie, Ševínský i Mokrovics odvedli v utkání dobrou práci, čímž nám udělali radost. Stejně tak Horák a Večerka, kteří s námi v Marbelle trénují,“ popsal Babalola. Gólmanskou trojkou je ještě 21letý Jakub Surovčík, o rok starší James Gomez se připojuje po Africkém poháru národů.

Utkání už Letenští dohrávali s jedenáctkou s průměrem 24,5 let. Samozřejmě jde „jen“ o přípravu a je otázkou, kdo nakonec vyběhne do generálky nebo v únoru do ostrých zápasů. Duel s maďarským sokem se však vyvedl hlavně Matěji Rynešovi, jenž z pozice levého wingbeka vstřelil obě branky Pražanů. Obě levačkou přesně ke vzdálenější tyči.

„Za každé góly jsem rád, ale momentálně ještě nejsou tak důležité. Teď se zaměřujeme spíše na hru. Myslím, že jsme podali optimální výkon a zaslouženě vyhráli,“ líčil Ryneš.

„Nepamatuji si, jestli jsem dal někdy dva góly v jednom zápase. Když to tak bude pokračovat, super. V Marbelle máme ještě dva duely, a pokud je takto zvládneme, budeme připraveni do jarní části,“ vyhlíží Ryneš střetnutí s Bodö/Glimt a Molmö v dalším týdnu.

Také podle Babaloly podala Sparta ve druhém přípravném zápase dobrý výkon, zejména v pozdější části první půle a na startu té druhé. „Vyzkoušeli jsme si pár nových věcí, které se povedly. Na něco se pak musíme podívat na videu, ale kvalitní zápas,“ zhodnotil nejnovější člen realizačního týmu Briana Priskeho.

Chválil si zejména spolupráci právě mezi Rynešem a Veljkem Birmančevičem na levé straně. „Naši wingbeci jsou velmi ofenzivně ladění a v tomto ohledu si vedou velmi dobře. Kooperace s Birmou byla v první půli opravdu kvalitní, souhra na vysoké úrovni. Kredit za góly zaslouží oba,“ podotkl dánský asistent.

Celkově má Sparta podle webu football-observatory.com čtvrtý nejmladší kádr v české lize (25,77 let). Méně mají jen Baník Ostrava (25,37), Pardubice (24,69) a Liberec (24,52). Slavia je na hodnotě 26,4 a Plzeň 27,06.

Reklama