Hlavní obsah

Disciplinárka si pozve Šádka na kobereček, brankář Pardubic bude za kung-fu zákrok stát 4 zápasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohyb předsedy představenstva fotbalové Viktorie Plzeň Adolfa Šádka za lavičkami na konci nedělního ligového utkání s Hradcem Králové neunikl Disciplinární komisi LFA, která s ním zahájila řízení „za neoprávněný vstup do prostoru hřiště v rozporu s pravidly uvedenými v Rozpisu celostátních soutěží LFA 2023/24“.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Adolf Šádek během utkání 2. předkola Konferenční ligy s KF Drita.

Článek

Šádek se nacházel v blízkosti hřiště, ačkoliv kluby samy do zmíněného dokumentu před rokem zakomponovaly pasáž, která členům vedení klubu zakazuje vstup do prostoru hřiště v době od deseti minut před utkáním do pěti minut po závěrečném hvizdu. Paradoxně tato úprava byla z velké části právě kvůli chování Šádka. Dá se předpokládat, že místopředseda Ligového výboru i plzeňský klub se budou hájit tím, že stál za páskou, která odděluje prostor hřiště od zbylých částí stadionu.

Disciplinární komise zahájila řízení nejen s Šádkem, ale i se západočeským klubem za „porušení povinností pořadatele (za neoprávněný vstup do prostor vymezeným družstvům)".

Pokud tribunál vedený předsedou Richardem Bačkem shledá Šádka vinným, může potrestat pokutou až do výše 100 tisíc korun, zákazem činnosti až na tři měsíce nebo výkonem fotbalově prospěšné činnosti. Klubu hrozí pokuta až do výše pět milionů korun, ale vzhledem k charakteru situace se dá předpokládat, že i v případě provinění bude plzeňský klub potrestán minimálně.

Plzeň před odvetou v Kosovu. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Disciplinárka také řešila červené karty z víkendového kola Fortuna ligy. Brankář Pardubic Antonín Kinský kung-fu kopem odehrál míč a pak trefil jabloneckého záložníka Vakhtanga Čanturišviliho. Dostal červenou kartu. Boleslavský obránce Dominik Kostka byl zase vyloučen za to, že přišlápl nohu libereckému soupeři Mohamedu Doumbiovi. Komise rozhodčích konstatovala, že v této situaci neměl VAR zasahovat, rozhodčí Daniel Vokoun zákrok ve hře nepotrestal a podle komise se k němu tedy neměl vracet.

Kinský dostal od disciplinárky trest na čtyři soutěžní zápasy, Kostka na dva. „Disciplinární komise LFA bude pokračovat v jasně nastaveném trendu z předchozích sezon. Tedy v přísném a tvrdém trestání zákroků, které ohrožují zdraví hráčů. Tuto podstatu zákroky Dominika Kostky i Antonína Kinského splňují. Zejména u zákroku brankáře Pardubic můžeme mluvit o štěstí, že střet neměl horší následky a záložník Jablonce neodešel z utkání vážně zraněný," uvedl v komuniké Baček.

Šedesátitisícovou pokutu zaplatí Zbrojovka Brno za rasistické projevy fanoušků na hráče Vlašimi, ze stejného důvodu bylo s brněnským klubem zahájeno řízení po zápase se Sigmou Olomouc B.

Reklama