Hlavní obsah

Pomoc, nekuřácký Eden, úly, stojany na kola. Slavia jde za hranice hřiště. Přiláká hvězdy Liverpoolu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendy Liverpoolu nebo Barcelony proti těm slávistickým? Proč ne, především snaha přivést do Edenu bývalé spoluhráče Vladimíra Šmicra už se rozjela. Fanoušci by měli krásný zážitek a vydělalo by se dost peněz na charitu. Nekuřácký stadion? Jasná vize sešívaných. To jsou dva příklady, které zahrnuje projekt fotbalové Slavie pod názvem „Za hranice hřiště“. Běží půl roku, červenobílý klub v rámci něj pomáhá lidem, ale chce být i šetrnější k životnímu prostředí a rozvíjet svou transparentnost a udržitelnost.

Foto: Martin Malý

Vpravo Tomáš Souček a Vladimír Coufal jako členové Týmu legend Slavie na utkání v Borovanech na Písecku.

Článek

„Mám velkou radost, když vidím, jak to všechny v klubu baví," konstatuje spokojeně předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík. „I sami fanoušci nám píšou, co dál bychom mohli dělat," přidává další poznatek.

Společenská odpovědnost neboli CSR je v klubu českého vicemistra momentálně velkou prioritou. Inspiroval se třeba v Teplicích, kde se této oblasti dlouhodobě věnují, nebo v německém Wolfsburgu a dánském Aarhusu, tedy v úspěšných zahraničních klubech na tomto poli. „Viděli jsme, že i menší kluby mohou patřit v oblasti CSR ke špičce," upozorňuje Tvrdík.

Nejviditelnější projekty jsou charitativní a dobročinné. Slavia dlouhodobě spolupracuje s transplantační jednotkou nemocnice v Motole nebo organizací DONOR. Pomáhá lidem v nelehké životní situaci, plní jim také přání. Tímto způsobem potěšila jedenáct konkrétních lidí, mezi něž rozdělila přes milion korun.

Slavia před startem nového ligového ročníku v roli favorita. Co by šéfa klubu přivedlo do ráje?Video: Sport.cz

V Borovanech, vesničce nedaleko Písku, sehráli nedávno fotbalisté spjatí se Slavií jako Tomáš Souček, Vladimír Coufal, Milan Škoda a další charitativní zápas, který vynesl 120 tisíc korun. Statisíce vydělalo utkání se slavnou kapelou Iron Maiden. Peníze z obou akcí šly pochopitelně na charitativní účely.

Rýsuje se lahůdka pro fanoušky? Tvrdík naznačil, že se jedná o tom, že by do Edenu mohly příští rok dorazit legendy Liverpoolu. Bývalé spoluhráče začal už kontaktovat Vladimír Šmicer. „Už některé hráče oslovil, pomáhá mu Standa Tecl. My teď hledáme partnera, který by pokryl náklady, tedy přepravu pro hráče a ubytování, aby výnos mohl jít potřebným," přibližuje Tvrdík, jemuž se na Twitteru ozvali s myšlenkou podobného zápasu ozvali i zástupci Barcelony. „Vidí, že se oblasti CSR věnujeme. Ale to je teprve na začátku," dodává.

Foto: SK Slavia Praha

Kapitán fotbalové Slavie Tomáš Holeš, předseda Slavie Jaroslav Tvrdík a kapitán Plzně Lukáš Hejda na společném setkání před vzájemným zápasem.

Co další oblasti? Sešívaní se snaží vytvořit co nejpřívětivější prostředí pro handicapované, komunikují s nimi. Apelují na fanoušky, aby po sobě doma i venku uklízeli, což například ukázali minulý týden příznivci Bohemians v norském Bodö. Nebo aby na zápasy do Edenu jezdili vlakem, šetřili životní prostředí, a doprava ve Vršovicích nebyla tak hustá. Domluvili, aby přímo u stadionu stavěly před zápasem i některé rychlíky nebo dálkové spoje a byly posíleny některé regionální vlaky.

„Dělali jsme si i průzkum, zda by fanoušci jezdili na utkání na kole. Vyšlo nám, že zhruba 550 ano. Budeme chtít u stadionu vybudovat dostatek stojanů na kola, aby na nich lidé mohli přijet," nastiňuje další myšlenku Tvrdík.

Velkým tématem pro něj je, aby se stal stadion v Edenu nekuřáckým. Slavia chystá takzvané výběhové zóny, kdy fanoušci budou moct opustit během utkání a hlavně o přestávce arénu a moct si v ohraničeném prostoru zakouřit. „Přišlo by mi nefér, kdyby to fanoušci nevyužili," říká rezolutně slávistický šéf.

Slavia obmění svůj vozový park, kde budou nízkoemisní automobily. Na stadionu bude využívat úspornější LED osvětlení. Místo před arénou, kde je momentálně parkoviště, chce zkrášlit stromy. Komunikuje s Prahou 10 o tom, aby místní obyvatele konání zápasů omezovalo možná co nejméně. Chce se pokusit zadržovat dešťovou vodu a pak ji využívat například na zalévání trávníku. „Je to možná drobnost, ale chceme mít v blízkosti stadionu i čtyři včelí úly," přidává Tvrdík.

Už v minulé sezoně se Slavia domluvila s Plzní a při vzájemných zápasech podpořily oba kluby společně dobrou věc. V tom hodlají sešívaní pokračovat. Spouští také projekt „NoHate", v němž chtějí bojovat proti jakékoliv nenávisti. „Byl jsem šokovaný, když jsem viděl zápas Brna s Vlašimí, kde na každého afrického hráče Vlašimi, který je tam od nás, fanoušci Zbrojovky bučeli nebo se jinak negativně projevovali," uvádí konkrétní příklad, co se musí vymýtit.

„Hledat partnery pro projekty CSR je možná jednodušší než pro fotbal. Máme na to peníze, stojí nás to asi jedno procento z rozpočtu," říká Tvrdík.

Reklama