Hlavní obsah

Dobrý bod a cenná lekce, netají Priske. Derby bylo reklamou na fotbal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parádní bitva nejen na trávníku, ale také v podání stratégů na lavičkách. Ačkoliv vítěze nepoznalo, dramatické 305. derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie (3:3) se zapíše mezi nejlepší za dlouhá léta. „Myslím, že derby bylo reklamou na fotbal. Výborný zápas plný intenzity a osobních soubojů, který nabídl nejen hodně šancí, ale i vášní. Navíc jsme viděli dva góly v závěru. Myslím, že může být český fanoušek spokojený,“ hodnotí letenský kouč Brian Priske.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Brian Priske po derby s SK Slavia Praha.

Článek
Fotogalerie

Letenští na výhru nedosáhli, na druhou stranu však těsně před koncem odvrátili porážku, která jim reálně hrozila. Tři kola před koncem základní části tak i nadále vedou tabulku Fortuna ligy o dva body před pražským rivalem. „Utkání mi ukázalo, čeho jsou moji hráči schopní. Určitě mohu říci, že to pro nás byla cenná lekce," poukazuje Brian Priske.

Dvakrát jste prohrávali, poprvé dokonce o dva góly. Berete tedy bod jako výhru?

Nevidím ho jako výhru, ale rozhodně jsme získali důležitý a dobrý bod. Sami jsme si derby udělali složité, když jsme prohrávali o dva góly. Musím ale vyzdvihnout úžasnou mentalitu týmu. Ukázali jsme, že máme dobrý charakter. Že za každé situace věříme, což je výborný signál na cestě za trofejí. Předvedli jsme, že na to máme správnou mentalitu.

Derby bylo konečně hlavně o fotbale. A velmi hektické.

Jsem hlavně rád, že jsme i tak zůstali věrní našemu způsobu hry a koncentrovali se na to, co je nám vlastní. V první půli jsem byl trochu nespokojený, často jsme byli zbrklí. O pauze jsme si to vysvětlili a ve druhé půli se nám dařilo obranu Slavie lépe otevírat. Nejen celý tým, ale i jednotlivci se něco naučili. Věřím, že příští derby budou po těchto zkušenostech zcela v naší režii.

Slávisty zasáhla rozsáhlá marodka. Bylo těžké odhadnout, v jakém složení a s čím do derby vyrukují?

V týdnu toho byla plná média. Mě to však jednoduše nezajímalo. Soustředili jsme se hlavně na nás, ne na to, v jakém rozestavení soupeř nastoupí. Slavia má vysokou kvalitu a chovám k ní a k tomu, co jejich trenérský štáb zvládl za poslední roky vytvořit, velký respekt. Každý jejich hráč ví, co má na hřišti dělat. Pak je tedy jedno, kdo bude v její základní jedenáctce. Naše příprava se v týdnu zaměřuje hlavně na nás a náš způsob hry. Pokud jde o naši ofenzivní činnost, s ní jsem byl hlavně ve druhé půli spokojený.

Pražské derby - Střety fotbalových fanoušků s policiíVideo: Pavel Jaňurek, Sport.cz

Důležité bude výchozí postavení před baráží. Věříte, že udržíte první pozici až do konce základní části?

Věřím, že tam budeme i po konci nadstavby... Teď ovšem nemá cenu spekulovat. Plně se soustředím na zápas na Slovácku. Moje myšlenky a myšlenky všech v týmu musí vždy směřovat k nejbližšímu utkání. Víme samozřejmě, jaká je situace, o kolik se hraje bodů a jaká utkání nás čekají. Musíme udržovat pozornost, nejbližší utkání je nejdůležitější.

Ladislava Krejčího přemohly po derby emoce. Dvakrát dorovnat skóre, to jsem tady dlouho nezažil!Video: Sport.cz

Co si do něj vezmete z derby?

Ukázalo mi mnoho věcí. Jsem hlavně rád, co jsme předvedli. Že jsme byli věrní našemu stylu hry a dominovali v něm po celých 90 minut. Ověřili jsme si, že pokud chceme Slavii porazit, musíme po celé utkání předvádět top výkon. Podzimní derby skončilo v podstatě po třech minutách, tentokrát jsme ovšem po celý zápas bojovali.

Reklama