Hlavní obsah

Facka pomůže? Šlágr s Plzní vyhraje Slovácko, tvrdí experti

Po nedávné demolici Sparty čeká fotbalisty Slovácka další domácí šlágr. V neděli se v ligovém souboji postaví na svém stadionu Plzni a svěřenci trenéra Martina Svědíka mají co napravovat. Minulý víkend totiž odevzdali body Českým Budějovicím, přestože na jejich hřišti vedli ve druhé půli 2:0 a navíc hráli přesilovku. Jenže poté přišel kolaps a porážka 2:3. Experti, které oslovil Sport.cz, ale před bitvou se Západočechy dávají více šancí na úspěch právě Slovácku.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Jan Kalabiška (uprostřed) ze Slovácka se raduje z gólu proti Českým Budějovicím.

Článek

„Když Dynamo snížilo na 1:2, najednou znejistěli. Jak já říkám, nestačili přešaltrovat. To, co se jim na jihu Čech přihodilo, byl naprostý úlet," vrací se k týden starému duelu bývalý kouč Slovácka Stanislav Levý. Myslí si, že moravské mužstvo, které se už druhou sezonu pohybuje pro mnohé nečekaně v popředí tabulky nejvyšší soutěže, dostalo facku v pravý čas. „Na Viktorku se určitě velmi dobře nachystalo. Porazí ji," je přesvědčený.

Také František Komňacký, který přivedl v roce 2000 tým ještě pod bývalým názvem Synot mezi elitu, mírně favorizuje Hradišťské. „Bude to vyrovnaný zápas. Doufám, že bude k vidění výborný fotbal. Výhoda domácího prostředí by mohla naklonit misky vah ve prospěch Slovácka," domnívá se někdejší asistent kouč u reprezentace.

I on má za to, že výpadek v Budějovicích mužstvo Slovácka ještě víc namotivuje v bitvě s rivalem. „Týmu, který skutečně chce atakovat čelo ligové tabulky, by se něco podobného nemělo stát. Je to známka, že Slovácko má ještě na čem pracovat. Proti Spartě ale podalo téměř bezchybný výkon," uvažuje Komňacký.

Na rozdíl od duelu se Spartou, který se před dvěma týdny hrál ve výtečné kulise před vyprodaným hledištěm, bude tentokrát v ochozech jen vládním nařízením povolená tisícovka diváků. „Pro fanoušky je to velká škoda, že si nemohou takhle atraktivní střetnutí užít v mnohem výraznějším počtu," lituje Komňacký. Levý s ním souhlasí. „Atmosféra utrpí. Já si pamatuju, že hradišťští příznivci byli naprosto skvělí. Mám s nimi jen ty nejlepší zkušenosti," vzpomíná.

Zápas bude mít pikantní příchuť zejména pro záložníka Slovácka Milana Petrželu, jenž v Plzni strávil podstatnou část kariéry a patřil k hlavním strůjcům velkých úspěchů západočeského klubu. „Milan bude mít obrovskou motivaci. Určitě vyburcuje spoluhráče k maximálnímu výkonu," očekává Levý, který v minulosti vedl také Plzeň.

Stejný názor má i Komňacký. „S Milanem se známe dobře, moc mu fandím. Určitě nechá na hřišti všechno. Škoda jen, že už na druhé straně nebude stát jeho velký kamarád David Limberský. To by mělo utkání ještě větší náboj," usmívá se.

Oba bývalí trenéři Slovácka se shodují v předpovědi, že se tým i v této sezoně probojuje do předkol evropské Konferenční ligy. „Já jsem o tom naprosto přesvědčený," tvrdí Levý. „Slavia, Plzeň, Sparta a Slovácko zbytku ligy výrazně výkonnostně odskočily. S výjimkou Viktorky jsou zároveň také ve čtvrtfinále MOL Cupu. Takže předpokládám, že i zopakování čtvrtého místa bude Hradišťským k opětovné účasti v pohárové Evropě stačit," říká.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Trenér Slovácka Martin Svědík po skalpu Sparty.

Rovněž podle Komňackého má mužstvo do evropských pohárů solidně nakročeno. „Liga bude samozřejmě ještě dlouhá. Já ale Slovácku přeju, aby dostalo možnost napravit letošní vyřazení Plovdivem. To byla podle mého názoru taková kaňka. Jednoznačně mělo na to, aby přes bulharský celek přešlo v Konferenční lize dál," je si jistý.

Komňacký přiznává, že ho strmý výkonnostní vzestup hradišťského týmu v uplynulých dvou sezonách trochu překvapil. „Samozřejmě příjemně. A asi nejsem sám. Slovácko teď dokáže prohánět mnohem movitější tuzemské kluby, což je výsledek cílevědomé práce klubu. Velkou zásluhu na tom má trenér Svědík. Vedení asi dobře vědělo, proč ho před časem vykoupilo z Jihlavy. Je zdravě ctižádostivý a dokáže si prosadit svoji fotbalovou filozofii. Umí být důrazný a někdy až hodně tvrdý. Ale zdá se, že to hradišťským fotbalistům svědčí," přemítá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slovácka Stanislav Levý a Tomáš Břečka na archivním snímku oslavují vítězství nad Duklou.

Levý v minulosti ve Slovácku po skončení trenérského angažmá krátce působil i jako sportovní ředitel a před třemi roky hradišťským funkcionářům Svědíka doporučil jako nástupce za odvolaného kouče Kordulu. „Byl to zřejmě velmi dobrý tip. A přivedl jsem tehdy i Kalabišku," netají radost, jak dobře si teď zkušený fotbalista počíná na postu krajního beka.

To, že Slovácko v současnosti patří k předním tuzemským mužstvům, přičítá i tomu, že jádro týmu je už dlouho pohromadě. „To je značná změna oproti době, kdy jsem tam působil já. Tehdy v Hradišti převládala spíš myšlenka, že by v sestavě mělo být šest či sedm mladých odchovanců. Se zkušenými navrátilci Petrželou a Kadlecem patří teď hradišťský celek naopak k nejstarším v lize. A jsem přesvědčený, že i klubový rozpočet se od té doby výrazně navýšil," domnívá se Levý.

Právě vyšší věkový průměr považuje Komňacký za něco, s čím mohou mít v Hradišti v nedaleké budoucnosti určité starosti. „Věk se nedá zastavit a někteří starší borci s profesionálním fotbalem možná brzy skončí. Další kluci mohou dostat nabídky z klubů, které jsou na tom ekonomicky ještě lépe. Pokud se je ale Slovácku podaří nahradit talentovanými hráči ze své vyhlášené akademie, nemusel by to být zase tak velký problém," připustil Komňacký.

Reklama

Související témata: