Hlavní obsah

Fanoušci Sparty už běsní. Nikdo nemá osm nových hráčů v základu, žádá Priske o čas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také po utkání na teplických Stínadlech se vydal ke kotli poděkovat fanouškům. V případě Briana Priskeho už šlo o trochu odvážný čin. Odměnou mu bylo běsnění zhrzených příznivců, kteří po čtvrté remíze (2:2) v řadě ztrácejí se svým týmem trpělivost. „V základní sestavě jsme měli osm nových hráčů. Chce to čas,“ poukazuje dánský trenér fotbalové Sparty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Brian Priske během utkání v Teplicích.

Článek
Fotogalerie

Vyhlásili útok na titul, sérií remíz se ovšem plány drolí už během září. Ani dvougólový náskok jim nestačil, znovu nevyhráli. Letenští mají pod vedením Briana Priskeho po úvodních osmi kolech jen 13 bodů, za posledních 16 let měli horší bilanci pouze v sezoně 2019/20 (11 bodů).

Počtvrté v řadě jste pouze remizovali. Vaše problémy rostou.

Nevkládám energii do toho, abych pojmenoval naši situaci, jestli jde třeba o stres... My jsme Sparta a musíme vyhrávat. Všichni dělají maximum a všechna poslední utkání jsme měli vyhrát. Šanci na vítězství jsme měli i v Teplicích. Naším největším problémem je rozhodování v klíčových okamžicích. Měli jsme zápas rozhodnout třetím gólem, což se bohužel nestalo. Rozhodování v klíčových situacích je věc, která nám dělá problém.

Ale co třeba druhý gól... Nechyběla hráčům před ním koncentrace?

O tom právě mluvím, šlo o chybu v rozhodování v klíčových situacích. Podobné klíčové góly jsme inkasovali třeba také ve Stavangeru či v Jablonci, kde jsme se právě v daný okamžik špatně rozhodli. Co se týká snahy hráčů, nevidím problém. Pokaždé hrajeme na výhru. Hráči se důležitých okamžicích prostě musejí rozhodovat lépe, na tom teď s realizačním týmem musíme pracovat.

Hned po jednom individuálním tréninku jste do branky postavili Matěje Kováře, který přišel na hostování z Manchesteru United. Jak jste s jeho výkonem spokojený?

Přivedli jsme ho v posledních minutách přestupového období proto, aby hrál. Učinili jsme tak, jelikož si myslíme, že je lepším brankářem než ti, co v týmu máme. Samozřejmě podmínky pro první Matějův start nebyly ideální. Šlo o těžké rozhodnutí, jelikož Dominik Holec měl v posledních zápasech dobrou formu. Pro Kováře to rozhodně nebyl jednoduchý zápas. Inkasované góly si ještě vyhodnotíme a můžeme se o nich bavit. Musíme ale říct, že při jeho rozehrávce a zákrocích jsem byl klidný, protože také on působil klidně.

Neměli jste však přivést spíše posily do pole? Mluvilo se třeba o Viktoru Fischerovi, Dánovi, jehož znáte z Antverp.

Omlouvám se, kádr nebudu hodnotit veřejně. Jsem spokojený, jak spolupracuji s Rosou (Tomášem Rosickým), Sivim (Tomášem Sivokem) i generálním ředitelem Františkem Čuprem. Mluvíme spolu každý den a vše do detailů probíráme.

S kádrem jste tedy spokojený?

Jsem. Chybí nám řada klíčových hráčů, jmenovitě Pešek, Haraslín, Krejčí. Odchod Hložka s Hanckem nás samozřejmě taky ovlivnil. Koukněte se prosím ale na sestavu v Teplicích a řekněte mi, kolik nových hráčů nastoupilo v základu. Osm. Je vidět, že Rosa dělá svoji práci dobře a vytváří podmínky, abychom měli patřičný kádr. Chce to ale čas. Koukněte, kolik nových hráčů mají v sestavě ostatní týmy. Do toho Kuchta musel vynechat pět zápasů a Jankto zase neměl žádnou přípravu. Vidím tady kvalitní skupinu hráčů, ale jak už jsem říkal první den, nic se nedá změnit lusknutím prstu.

Žádáte o čas, jenže ve Spartě nikdy žádný není.

Ano, souhlasím. Nejen ve Spartě, ale obecně ve fotbale času moc není. Všichni to víme, já, hráči i Rosa. Proto jsme zklamáni z výsledku a můžeme se jen omluvit našim fanouškům, kteří opět byli fantastičtí, že jsme nezvítězili. Ovšem snaha, nasazení, fyzický výkon, to na hřišti je. Důležité prvky naše hra má, musíme ale pomoci hráčům činit správná rozhodnutí. Času je ale málo a my ho nemáme.

Můžete potvrdit, že Jakub Pešek bude muset přece jen na operaci s kolenem a může chybět až do konce sezony?

V tuto chvíli nemohu říci, na jak dlouho jeho zranění bude. I s ohledem na hráče. Jednoznačné ale je, že nyní není a v blízké době nebude k dispozici.

V příštím kole hostíte Baník s vaším sparťanským předchůdcem Pavlem Vrbou. Speciální zápas, že?

Zatím jsem se na další zápas nesoustředil. Pro mě není důležité, jestli je v týmu soupeře bývalý hráč nebo trenér Sparty. Kouč Baníku, pokud byl ve Spartě, tak o něm můžu mluvit s veškerým respektem. Přál bych si, aby přišli fanoušci. Můžu jim slíbit, že uvidí hráče, kteří budou bojovat, sprintovat, vydají ze sebe všechno, abychom utkání zvládli a vyhráli. Věřím, že společně to zvládneme.

Reklama

Související témata: