Hlavní obsah

Fenin se po operaci kurýroval u moře, místo v útoku Slavie si musí znovu vybojovat

Praha

Podruhé na startovní čáře. Taková je pozice útočníka Martina Fenina ve fotbalové Slavii na začátku letní přípravy. Bývalý reprezentant přišel v zimě z Chotěbuzi, aby v Edenu restartoval svoji kariéru. Ligový gól ovšem nedal a většinu jara promarodil. Zatímco Rudolf Skácel se musel ze Slavie poroučet, Fenin má víceletou smlouvu a pokračuje. Staronového kouče Michala Petrouše musí přesvědčit, že do útoku sešívaných patří.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Slavie Martin Fenin (uprostřed) během tréninku.

Článek
Fotogalerie

Sláva z Teplic, Frankfurtu či národního týmu je pryč. Ani ve Slavii Martin Fenin po příchodu z Chotěbuzi nezazářil. Proto se po sezóně začalo spekulovat, zda nebude muset Eden opustit.

„O odchodu nic nevím, byly to jen spekulace. Jaro jsem spíš promarodil, tak nevím, který klub by si mě bral... Spíš chci začít konečně hrát, na jaře jsem vlastně neodkopal víc než dva zápasy po sobě. Takže se těším, až teď pořádně potrénuji," předsevzal si Fenin na startu přípravy.

Pravdou je, že na jaře měl smůly až dost. Nejprve mu mladoboleslavský stoper Dosoudil pochroumal kotník, v závěru sezóny pak Fenin po srážce na tréninku utrpěl zlomeninu horní čelisti a musel na operaci.

„Cítil jsem se celkem ve formě, než mi ten blázen málem zlomil kotník. Doufám, že hlavně zůstanu zdravý. To je nejdůležitější. Za poslední rok už toho bylo až moc," stěžuje si šestadvacetiletý útočník. „Operace nebyla příjemná, bolela mě celá hlava. Doktoři mi ale dovolili odletět na dovolenou a u moře jsem se vykurýroval. Teď jsem plný síly a můžu začít trénovat," hlásil Fenin na prvním srazu v Edenu.

Útočníci Slavie v minulé ligové sezóně
Milan Škoda4 góly
Dávid Škutka1 gól
Martin Feninžádný gól
Nejlepším střelcem mužstva byl záložník Karol Kisel s 9 brankami.

Tři útočníci zůstanou, čtvrtý to odskáče

Červenobílí jsou od neděle na soustředění v rakouském Kaprunu. V prvním utkání proti Interu Baku (1:1) nastoupil Martin v základní sestavě. Trvalé místo si však musí teprve vybojovat. Za konkurenty má Milana Škodu, Dávida Škutku a Jiřího Vondráčka z juniorky.

„Na jaře Martina přibrzdilo zranění, teď začíná s námi. Máme čtyři útočníky a řekl jsem jim, že všichni začínají na stejné startovní čáře. Tři zůstanou a jeden to asi odskáče. Je to jen na nich," avizuje kouč Petrouš.

„Na boj o místo jsem zvyklý za pět let z Německa, kde navíc každý druhý útočník byl reprezentantem své země. Je to úplně normální, není mi osmnáct, abych z toho měl mít nějaké nepříjemné pocity," ujišťuje Fenin.

Slavia hledá kanonýra

Slavia přitom kanonýra nutně potřebuje. V minulé sezóně se její útočníci dohromady zmohli jen na pět gólů a nejlepším střelcem mužstva byl s devíti trefami záložník Karol Kisel.

„K tomu, abychom hráli v tabulce nahoře, nám nejvíc chybí asi právě střelec, který by nasázel patnáct, dvacet gólů za sezónu. Na druhou stranu za čtyři zápasy jsme byli schopní dát dvanáct gólů. S ofenzivním fotbalem dnes spíš uspějete," poukazuje kapitán Kisel. „Věřím, že to přijde, abychom měli vícero střelců s šesti až deseti góly. Kdybychom byli produktivní jako v závěru jara, pak bude těžké nás hlídat," dodává Kisel.

Je na útočnících, aby hozenou rukavici zvedli. „Máme mladý tým, ale doufám, že kádr ukáže svou kvalitu v lize. Od léta musíme ukázat úplně jinou hru a výsledky. Slavia si zaslouží hrát v horních patrech tabulky," těší se na novou sezónu Fenin.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: