Hlavní obsah

Slavia deklasovala Bohemians a po zaváhání Sparty se vrací do čela

Aktualizováno

Sobotní program 28. kola fotbalové Fortuna ligy přinesl změnu v čele ligové tabulky. Dosud vedoucí Sparta totiž jen remizovala 1:1 na hřišti Slovácka a zaváhání pražského rivala hravě využila Slavia, která rozstřílela Bohemians 3:0 a posunula se o skóre na první místo. V dalších utkáních Teplice zaskočily domácí Olomouc výhrou 2:1, Mladá Boleslav přehrála Baník Ostrava 1:0 a Pardubice v derby porazily Hradec Králové 1:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Douděra (vlevo) oslavuje se spoluhráči ze Slavie gól vstřelený Bohemians.

Článek
Fotogalerie

Sparta sice ani v patnáctém kole za sebou neprohrála, po remíze v derby se Slavií minulý víkend ale opět brala jen bod a naservírovala svému rivalovi z Edenu šanci jít na první místo. Na Slovácku Pražané inkasovali po vlažném startu kuriózní gól, kdy se míč po Juroškově střele odrazil od břevna na záda brankáře Kováře a poté zamířil do sítě. Letenští poté zabrali, domácí ale od vyrovnání dvakrát uchránila branková konstrukce či skvělé zákroky brankáře Nguyena.

Tlakem začali hosté i druhou půli, vyrovnání ale nakonec zařídil až z penalty v 73. minutě kapitán Krejčí. Závěr duelu pak Sparta odehrála před šestnáctkou Slovácka, rozdílový gól ale vstřelit nedokázala.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Kapitán Sparty Ladislav Krejčí oslavuje na hřišti Slovácka proměněnou penaltu.

Slavia se s Bohemians potkala opět po dvou týdnech, kdy svého vršovického soka vyřadila v dramatickém semifinále MOL Cupu až gólem v nastavení. Sobotní ligový souboj měl naopak od začátku jednoznačný průběh, sešívaní se od prvních sekund tlačili do šestnáctky soupeře a o výsledku rozhodli už v prvním poločase. Skóre otevřel ve 13. minutě Jurečka, po půlhodině se trefil při chutí hrající Olayinka, který se vrátil po čtyřzápasovém trestu, a účet uzavřel v 36. minutě pohledným gólem Douděra. Bohemians v průběhu utkání nevyslali na branku Slavie ani jednu střelu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Peter Olayinka ze Slavie oslavuje gól na 2:0 během utkání s Bohemians.

Důležité tři body vybojovaly Teplice, jimž patřila první barážová příčka. Domácí Olomouc sice devětkrát za sebou neprohrála, v sobotu ale tahala za kratší konec. Severočeši šli do vedení v nastavení prvního poločasu po úspěšném pokutovém kopu Hybše, ve druhé půli pak dokázal zareagovat na vyrovnávací gól Pokorného vítěznou trefou Urbanec.

První východočeské derby na novém stadionu Pardubic ovládli domácí, jimž před ligovým víkendem patřila poslední příčka v tabulce. Hradec přijel na hřiště tradičního rivala posílen dvěma výhrami v řadě, Pardubice ale dokázaly utnout šňůru tří porážek a brankou Černého z 56. minuty si zajistily tři body, díky nimž dočasně přeskočily Zlín.

Desátá Mladá Boleslav hostila ostravský Baník, který byl v tabulce před svým sobotním soupeřem jen o skóre. Trefa Kušeje ze 17. minuty ale přihrála tři body domácím, kteří tak Baník v tabulce přeskočili a Ostravané navíc mají před nedělním duelem nejbližších pronásledovatelů Liberce a Brna jistotu, že opustí první desítku.

Program 28. ligového kola
Sobota
Pardubice - Hradec Králové 1:0
Branka: 56. Černý.
Slovácko - Sparta 1:1
Branky: 18. Kovář vlastní gól, 72. Krejčí z pen.
Olomouc - Teplice 1:2
Branky: 79. pokorný - 45.+4 Hybš z pen., 84. Urbanec.
Mladá Boleslav - Ostrava 1:0
Branka: 17. Kušej.
Slavia - Bohemians 3:0
Branky: 13. Jurečka, 31. Olayinka, 36. Douděra.
Neděle
16:00 Liberec - Brno
16:00 České Budějovice - Jablonec
19:00 Plzeň - Zlín

Reklama

Související témata: