Hlavní obsah

Fotbalisty Teplic možná před jarem opustí obránce Klein

Teplice

S desetičlennou cizineckou legií vstoupí fotbalisté Teplic do zimní přípravy na jarní část první ligy. Třetí tým tabulky v prosinci posílili slovinský útočník Elvis Bratanovič, lotyšský obránce Renars Rode a nigerijský forvard Chukwudi Chukwuma. Ze Stínadel naopak možná odejde stoper Martin Klein, jenž jedná o návratu do Ferencvárose Budapešť.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Teplic Martin Klein.

Článek
Fotogalerie

"Už když tam končil, byli jsme domluvení, že pokud dostane zajímavou nabídku ze zahraniční, nebudeme mu bránit," řekl novinářům na pondělním zahájení zimní přípravy šéf klubu František Hrdlička. "Martin z Ferencvárose odcházel kvůli trenérovi, kterého teď vyměnili," přidal trenér Zdeněk Ščasný.

Fenin není priorita

Další změny by před startem jara kádr potkat neměly. "Odchody nepředpokládáme a na příchody se těžko odpovídá, protože nikdy nevíte, jaká se objeví nabídka. Ale s nikým nejednáme," prohlásil Hrdlička. Klub zatím neuvažuje ani o angažovaní exteplického útočníka Martina Fenina, který nedávno skončil ve Slavii. "Sedneme si spolu a budeme to řešit, ale není to pro nás priorita," uvedl funkcionář.

Rovněž Ščasný se otázkou někdejšího reprezentanta nezabývá. "Jsem rád, že jsme získali ty tři kluky (Rode, Chukwuma, Bratanovič). Měli jsme je vytipovaný, ale dneska nejsou transfery jednoduchý," dodal šestapadesátiletý kouč.

Trojice zahraničních posil rozšířila již početnou skupinu cizinců v Teplicích, podle Ščasného to však zásadní komplikace není. "Kromě jazyka je trochu problém s jinou mentalitou, protože jsou věci, kterým cizinci nemůžou rozumět - třeba česká ironie a legrace. Takže když něco řeknete a kabina se zasměje a oni neví čemu, tak je to pro ně nepříjemný," řekl Ščasný. "Ale když umí hrát fotbal, tak je hráči vezmou a ani nepoznáte, jestli máte v týmu Čechy, nebo cizince," dodal.

Teplice do jara vstoupí na překvapivé třetí příčce, klub však kvůli tomu cíle nezměnil. "Od začátku, kdy jsme hráli o záchranu, tvrdím, že musíme mít postupné cíle. Udržet se, doplnit a stabilizovat tým a pak hrát tak, aby chodili lidi. A kdyby to přineslo poháry, bylo by to skvělý," řekl Ščasný.

"Samozřejmě, že vždycky je co zlepšovat, protože kdyby všechno fungovalo tak, jak má, tak vedeme ligu a bude to skvělý. V první řadě bych chtěl zabudovat do týmu nový kluky a najít optimální složení útočné fáze a stoperské dvojice. Také bych se rád vrátil k tomu, co jsme hráli drtivou většinu podzimu," prohlásil Ščasný.

Vůch se vrátil do áčka

Záložník Egon Vůch má za sebou turbulentní půlrok. Jeho jméno se objevilo v sázkařské aféře, která zasáhla český fotbal, navíc byl během podzimu vyřazen z prvního týmu severočeského klubu. Po "výchovné facce" se v pondělí dvaadvacetiletý talent zapojil do zimní přípravy áčka a doufá, že druhou - a podle vlastních slov poslední - šanci využije.

"Nerad bych se k tomu všemu vracel. Je lepší zapomenout a poučit se z toho, co se stalo," řekl Vůch, který byl z teplického týmu vyřazen kvůli nespecifikovaným problémům. "Chtěl bych dokázat, že to byl zkrat. Tohle je poslední šance, a když ji propásnu, další už nepřijde," dodal.

Pomohli mu rodiče

"Proto chci dokázat, že to byl jen chvilkový zkrat," uvedl Vůch, jemuž nakonec z potíží pomohli rodiče. "Snažil se mi pomoci trenér i celá kabina, ale chyba byla ve mně. Nakonec za mnou přijeli z Plzně rodiče a nebýt jich, tak tady dneska nesedím," dodal záložník.

Vůcha také pobavila rada jednoho z novinářů, podle kterého by si měl pořídit přítelkyni, protože žena dokáže zklidnit každého chlapa. "Kamarádek mám hodně, takže jedna mi může vařit, druhá prát. Ale na nic vážného teď nemyslím," prohlásil s úsměvem bývalý reprezentant do 21 let.

Když však přijde řeč na korupční aféru, jde humor stranou. Vůchovo jméno se totiž objevilo v médiích poté, co odmítl ovlivnit kvůli sázkám zápas. Navíc měl o všem informovat policii. "Nebylo to příjemné, měl jsem strach. Bál jsem se o bezpečnost, ale naštěstí to brzy utichlo," poznamenal.

Reklama

Související témata: