Hlavní obsah

Fotbalová Sparta slaví 130. výročí založení, oslavy vyvrcholí proti Zlínu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historicky nejúspěšnější český fotbalový klub Sparta Praha dnes slaví 130. výročí založení. Letenští k významnému jubileu přichystali řadu akcí včetně vydání knihy Národ Sparta. Oslavy vyvrcholí v neděli 26. listopadu v domácím ligovém utkání proti Zlínu, v němž obhájci titulu nastoupí ve výročních černo-zlatých dresech.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Fotbalová Sparta slaví 130 let

Článek

Svěřenci dánského trenéra Briana Priskeho oslavili letošní výročí s předstihem už v květnu, když získali první titul po devíti letech a celkově 37. v dějinách. Hlavní oslavy probíhají tento měsíc. Klub měl Galavečer ve Veletržním paláci. V pátek se na stadionu na Letné koná den otevřených dveří, ve středu na stejném místě proběhne darování krve, které je součástí 17. ročníku Sparťanské krve. Tato akce letos spojuje fotbalovou a hokejovou Spartu, slavící 120 let. Po listopadové reprezentační přestávce se Letenští představí doma proti Zlínu.

„Stotřicáté výročí je významný moment. Naším úkolem ve Spartě je každodenní práce a současnost je naprostým klíčem. Na druhou stranu si všichni uvědomujeme, že navazujeme na spoustu generací před námi. V tom je obrovská odpovědnost. Nejenom k připomenutí historie, ale i uctění odkazu těch, kteří tu byli před námi a kteří mají velký podíl na tom, jaká je historie Sparty. Je samozřejmé oslavit 130. výročí tak, jak si zaslouží,“ uvedl ředitel komunikace Sparty Ondřej Kasík pro ČTK.

Už na přelomu října a listopadu vyšla kniha Národ Sparta. „Je o Spartě, ale není až tolik o fotbale. Je spíš o lidech, kteří Spartu tvoří. Lidi, kteří tvoří Spartu, nejsou jen ti, kteří jsou nejvíc vidět, jako trenér, nebo hráči. Spartu tvoří i lidi, kteří se na jejím budování a chodu podíleli v minulosti, nebo kteří jí fandí a jakýmkoli způsobem s ní spojí svůj život,“ prohlásil Kasík.

Podle něj spočívá kouzlo knihy v jejím společenském přesahu. „Není to tak jako v jiných případech, že je to jen chronologická historie nebo popisování důležitých milníků v historii klubu. Je to vyprávění lidských příběhů spojených se Spartou,“ konstatoval Kasík.

Letenský klub vede ligovou sezonu o dva body před městským rivalem Slavií a v domácím poháru je ve čtvrtfinále. Zároveň ve skupině Evropské ligy bojuje o postup do jarní vyřazovací fáze pohárů.

Reklama

  Č. Budějovice - Bohemians dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Jablonec - Karviná dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  Pardubice - Zlín dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  Slavia - Ostrava dnes 18 : 00
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.